Milyen zöldséget ehet a macska?

milyen-zöldséget-ehet-a-macska

A cicatartók természetesen tudni szeretnék, hogy milyen zöldséget ehet a macska. Lássuk, hogy mi a válasz erre a kérdésre…
Milyen zöldséget ehet a macska?

A cicák szinte bármilyen zöldséget elfogyaszthatnak (a kivételeket lásd lentebb), ám mivel a macskák húsevők, ezért nem valószínű, hogy önmagukban megeszik a zöldségeket. (Pláne nem nyersen.) A macskaeledelekbe keverve viszont gyakran találkozhatunk borsóval, cukkinivel, répával, paradicsommal és még sok mással, hiszen a husiba és zselébe forgatva már egészen máshogy mutat a dolog. 😉

Milyen zöldséget NEM ehet a macska?

Viszont az alábbi zöldségek (és gyümölcsök) fogyasztását kerülni kell: kukorica és egyéb gabonafélék, hagymafélék, spenót, szőlő és a belőle készült mazsola. Ezenkívül vigyázni kell a puffadást okozó zöldségekkel (pl. kelbimbó, brokkoli, karfiol stb.) is.

A kukorica, illetve a gabonafélék fogyasztását inkább nem kell erőltetni a cicáknak. Bár kisebb mennyiségben még nem ártalmasak ezek a táplálékok, de nagyobb mennyiségben már nem szabad belőlük ennie a cicának.

A hagymafélék mellőzését talán nem is kell magyaráznom, hiszen a csípősségük miatt emésztési zavarokat és vérszegénységet okozhatnak.

A spenót a kalcium-oxalát-tartalma miatt inkább kerülendő – főleg abban az esetben, ha a cicának már amúgy is vannak húgyúti panaszai. A fentebb említett anyag ugyanis hozzájárulhat a húgykövek képződéséhez.

A puffadást okozó zöldségekkel (karfiol, kelbimbó, brokkoli) is érdemes vigyázni, és csak módjával szabad belőlük adni a cicáknak.

A szőlő és a mazsola megevése pedig súlyos veseproblémákat okozhat.
Egészséges-e a zöldségek fogyasztása?

Ha már beszéltünk arról, hogy milyen zöldséget ehet a macska, akkor érdemes lenne azt is tisztáznunk, hogy mennyire egészséges ezeknek a táplálékoknak az elfogyasztása.

A macska alapjában véve húsevő állat, de ez nem azt jelenti, hogy a zöldségek haszontalanok lennének a számára, hiszen vannak bennük például vitaminok és rostok. A zöldségekben lévő ballasztanyag csak lassan emészthető, ami csillapítja az étvágyat, ám a cicák nem nyernek ki belőlük túl sok energiát. A tápanyagok csak lassan szívódnak fel.

Bár ha lehet hinni a híreknek, akkor azért a macskák szervezete nem profitál annyit a zöldségek fogyasztásából, mint az embereké. Fontos tudni azt is, hogy a macskák szervezete nem képes a zöldségek segítségével A-vitamint előállítani. (Forrás: Harald Wenzel – A macskák helyes táplálása című könyv)
Viszont egyetlen cica sem képes hosszabb távon túlélni úgy, hogy csak zöldséget kap, hiszen a macskáknak szükségük van a húsban lévő taurinra! Illetve fontos még tudni, hogy a kutyaeledelek sem alkalmasak a cicák etetésére, hiszen az optimálisnál kevesebb taurin található bennük.

Összefoglalás – Milyen zöldséget ehet a macska?

A cicák szinte bármilyen zöldséget megehetnek, de a gabonafélék, a hagymafélék, a puffasztó hatású zöldségek, a szőlő és a mazsola fogyasztását inkább kerülniük kell. A macskáknak nem kell külön zöldséget adni, mert amúgy se nagyon eszik meg. Viszont az eledelbe keverve vagy a házikoszthoz adva lehet nekik kis mennyiségben zöldséget felszolgálni.

Emellett észben kell tartani azt is, hogy a cicák alapvetően húsevők, és szükségük van a húsban lévő taurinra. A zöldségekben lévő rostok és vitaminok jó hatással vannak a macskákra, de ennek ellenére a zöldségek fogyasztása nem alapvető fontosságú a cicák számára.