Mit csináljak, ha férges a macskám? – 5 teendő

mit-csináljak-ha-férges-a-macskám

Ha felmerült Benned az a gyanú, hogy a cicád férges lehet, akkor minél hamarabb gondoskodnod kell a féregtelenítéséről. A cikkben elárulom, hogy pontosan mit kell tenned. A férges macska kezelése házilag is lehetséges.Mit csináljak, ha férges a macskám? – Nézd meg, hogy vannak-e gyanús tünetei!

Először is nézzük át gyorsan, hogy milyen jelek utalhatnak arra, hogy a cicádban bélférgek vannak. Például a megnövekedett étvágy, a hasmenés és a végbéltáji viszketés arra utalhat, hogy esetleg férges lehet a macska. (De természetesen ezek a tünetek sok más probléma miatt is megjelenhetnek.) Extrém esetben a férgek akár távozhatnak a hányadékkal vagy a végbélnyíláson keresztül is. Viszont gyakran semmilyen tünete sincs annak, hogy belül élősködők vannak a cicában.

2 – Gondoskodj a féreghajtó vagy a széles spektrumú parazitaellenes csepp beszerzéséről!

Menj el egy állatszaküzletbe, állatpatikába vagy webáruházba és vásárolj macskáknak való féreghajtó tablettát! Sok helyen darabra, vény nélkül árulják ezeket, és szerencsére csak néhány száz forintot kell értük fizetni (2020 novemberi adat), úgyhogy a férges macska kezelése házilag szerencsére nem drága mulatság.

A vásárolandó féreghajtó tabletta mennyisége attól függ, hogy mekkora a tömege a cicádnak. Fiatalabb vagy kisebb súlyú állatok esetén általában elég szokott lenni fél tabletta. Viszont ha a macskád nagyobb termetű, akkor egy egész szemet is be lehet Neki adni. (6 hetesnél fiatalabb cicák esetében viszont nem használható féreghajtó tabletta kis mennyiségben sem.)

Ha viszont nem szeretnél a tablettával szenvedni, akkor olyan széles spektrumú, szőrre rácsepegtetős oldatot (cseppet) is vehetsz a boltban, ami többek között bolhák és férgek ellen is jó (az ára ampullánként 2-3000 forint volt 2020 novemberében). Ezeknek a készítményeknek a használata viszont tilos 8 hetesnél fiatalabb, beteg, vemhes vagy szoptatós macskák esetén. És bizony egy allergiateszt sem árt, mielőtt a csepegtetős oldatot nagyobb mennyiségben a cicára rakod. Nézz utána a használati útmutatóban az adagolásnak, mert ez is a macska tömegétől függ.
3 – Valahogyan add be a cicának a féreghajtót!

A gyógyszer beadása valószínűleg nem lesz egyszerű, de valahogyan el kell érned, hogy a cicád lenyelje a (fél) tablettát. Ebben a cikkben találsz a gyógyszer beadásával kapcsolatos tippeket. Kérlek, győződj meg arról, hogy a cica tényleg lenyelte-e a féreghajtót, mert ezt sokan hajlamosak később titokban kiköpni.

Ha pedig úgy döntöttél, hogy inkább egy csepegtetős készítményt vásárolsz, akkor tegyél egy nagyon kis mennyiséget a cica két lapockája közé, majd várj 20 percet, és nézd meg, hogy látható-e valamilyen allergiás reakció. Ha nincs ilyen probléma, akkor bátran csepegtethetsz annyi cseppet a cica lapockájánál lévő bőrre, mint amennyit a tömege alapján a tájékoztató előír. (Készülj fel rá, hogy a macska nem fog örülni annak, hogy rárakod a bőrére az oldatot.)
4 – Figyeld a cica ürülékét!

 

Az elkövetkező napokban figyeld, hogy a macskád ürülékében láthatók-e hosszú, elpusztult, fehér, zsinórszerű férgek. Viszont ezeket sajnos(?) nem feltétlenül fogod őket észrevenni még akkor sem, ha a cica egyébként beteg volt. A féreghajtó beadása után egyébként előfordulhat, hogy a macskának néhány napig hasmenése lesz.

5 – Mit csináljak, ha férges a macskám? – Ismételd meg a kezelést!

Két héttel az első gyógyszer beadását követően újra be kell adnod fél vagy egy tablettányi féreghajtót a cicádnak (még akkor is, ha az ürülékében nem láttál férget). Erre azért van szükség, mert a tabletta csak a kifejlett férgeket pusztítja el biztosan, a peték esetében viszont nem 100%-os hatékonyságú. Az elmúlt két hét alatt viszont a megmaradt petékből is felnőtt férgek fejlődhettek ki, úgyhogy mostmár őket is biztosan el lehet pusztítani a gyógyszerrel.
Egyéb tudnivalók – Mit tegyek, ha férges a macskám?

Kijárós cicák esetében szinte kötelező a háromhavonta történő féregtelenítés, hiszen a macskák által megevett zsákmányállatokban is élhetnek férgek, valamint nehezen lehet ellenőrizni, hogy a cicák kivel-mivel kerülnek kapcsolatba a kalandozásaik során.

Sajnos a lakásban élő macskák is lehetnek férgesek, hiszen észrevétlenül a cipőtalpadon, illetve az egyéb tárgyaidon is behordhatod a petéket a lakásba. Az is megeshet, hogy a már megszületett kismacskák az anyjuktól kapják el a betegséget.

Az állatorvosok továbbá nem ajánlják, hogy nyers hússal vagy belsőségekkel etesd a kedvencedet. Ezenkívül ügyelj még a higiéniára, és mindig moss kezet, miután „macskáztál”.
Sajnos a bélférgesség egy gyakori betegség, de szerencsére a férges macska kezelése otthon is lehetséges könnyű és olcsó módszerek segítségével.

Ha viszont úgy véled, hogy a cicáddal valami nincsen rendben a féregtelenítést követően sem, akkor minél előbb vidd el az állatorvoshoz!

 


Mit csináljak, ha férges a macskám? A videóban megtekinthető, hogy hogy néz ki egy bélféreg. Csak azok nézzék meg a felvételt, akiknek erős a gyomruk. (Forrás: youtube.com – BudJillett)