Mit igyon a macska?

mit-igyon-a-macska

Jó helyen jársz, ha tudni szeretnéd, hogy mit igyon a macska. A cikkből kiderül, hogy mivel érdemes itatnod a kedvencedet.1 – Mit igyon a macska? – Tiszta, friss ásványvizet vagy csapvizet

A macskádat elsősorban tiszta, szennyeződésektől mentes, friss vízzel kell itatnod. Vannak olyan cicák, amelyek csak a folyó vizet hajlandók elfogyasztani, ezért lehet, hogy néha(?) kénytelen leszel megnyitni a csapot a kedvenced kedvéért. 🙂 (Vagy esetleg vásárolhatsz egy ivókutat is.)

Ha az a kérdés, hogy mit igyon a macska, akkor nem könnyű az ásványvíz és a csapvíz közül választani. Az előbbit a benne lévő műanyag, az utóbbit pedig a benne található klór miatt szokták szidni.
Én felváltva adom őket a cicáimnak, és úgy látom, hogy mind a kétféle változatot hajlandók elfogadni.

A vizet lehetőleg naponta cseréld ki, és rakd könnyen elérhető helyre! Így nagyobb eséllyel tudod elkerülni, hogy a cica beleigyon a mosogatóleves vízbe, a felmosóvödörbe vagy a toalettbe…

mit-igyon-a-macska-viz

2 – Mit igyon a macska? – Aszpikos „leveseket”

Ma már kaphatók olyan eledelek is leves (soup) néven, amik folyékony állapotban tartalmaznak egy kis cicatápot. Érdemes ezekkel is kísérletezned, ha azt akarod kideríteni, hogy mit igyon a macska. Általában nagyobb mennyiségű lé, illetve apró ételdarabkák találhatók a csomagolásukban, ami nagyon hasonlít az aszpikos macskaeledel tasakjára.

Én azt figyeltem meg, hogy a cicák a „levest” is szívesen elfogyasztják. A folyékony jutalomfalatkák nagyon jó választást jelenthetnek akkor is, ha a macskád általában nem eszi meg a tasakos eledelben lévő húsgombócokat, hanem csak az aszpikot nyalogatja le róluk.
3 – Mit igyon a macska? – Macskatejet

Sokan azt hiszik, hogy a tehéntej jó választást jelent a cicák esetében, pedig sajnos nem. Ha tehát az a kérdés, hogy mit igyon a macska, akkor a sima, bolti tej inkább kerülendő, mert hasmenést okoz. A terméket inkább speciális, cicáknak készült, laktózmentes tejjel kell pótolni. Ennek a megvásárlására nagyobb szupermarketekben, illetve állatos boltokban van lehetőséged. Az ára nem vészes.

A macskáknak készült tejből is csak keveset szabad egyszerre adnod a cicádnak, mert még így is hasmenés lehet az ivászat vége. A tapasztalataim szerint csak a macskák egy része szereti a laktózmentes tejet, ezért ha a kedvenced válogatós, akkor egyszerre ne vegyél túl sokat ebből a termékből, mert a végén még rajtad marad… :O

mit-igyon-a-macska-

4 – Mit igyon a macska? – Ételek levét

Ha házikoszttal eteted a cicádat, akkor bizony a neki adott ételekben (pl. leves maradékában) lévő nedvesség is táplálékforrást jelenthet számára. Azért vigyázz, mert nem egészséges a macskát folyamatosan emberi koszton tartani. Arról nem is beszélve, hogy a válogatósabb macskák bojkottálhatják az otthon készített eledeleket.

Mit igyon a macska?

Házi körülmények között alapjában véve a fentebb említett módokon itathatod a kedvencedet. Nem mindig egyszerű annak a kikísérletezése, hogy mit igyon a macska, de ha túlnyomórészt friss vizet adsz neki, akkor valószínűleg nem kell nagy problémára számítanod. A cica elegendő nedvességhez fog jutni, illetve az orra sem szárad ki és kisebb eséllyel lesznek a jövőben húgyúti problémái.
 


Mit igyon a macska? Vizet! – (Forrás: youtube.com – Marat Nugaev)