Mit jelent, ha a macska nyalogat?

mit-jelent-ha-a-macska-nyalogat

A gazdik gyakran teszik fel azt a kérdést, hogy mit jelent, ha a macska nyalogat valakit vagy valamit. (Pláne akkor, ha szokásszerűvé válik ez a viselkedés.) A cikkünkben ennek igyekszünk utánajárni. Olvass tovább a részletekért!
Mit jelent, ha a macska nyalogat..? – A szeretet kimutatását.

A legtöbbször nem kell túlgondolni a gyakori nyalogatást, hiszen lehet, hogy a cica egyszerűen csak így próbálja meg kifejezni a szeretetét. Tény, hogy ez a fajta viselkedés inkább a kutyákra jellemző, de vannak olyan cicák is, akik gyakran nyalogatják a gazdájukat.

Mit jelent, ha a macska nyalogat..? – Azt, hogy éppen ízmintát vesz.

A cicák nemcsak a szaglás, a látás, a tapintás és a hallás segítségével tájékozódnak, hanem bizony az ízérzékelésük alapján is. Így fordulhat elő, hogy a macska időnként „ízmintát” vesz az őt körülvevő élőlényekről és tárgyakról. A cicák szájában van is egy erre a célra létrejött, közvetlenül a felső metszőfogak felett található rész, aminek Jacobson-szerv a neve.

És persze az is állhat a macska furcsa viselkedésének a hátterében, hogy egyszerűen csak a gazdin maradt az általa megérintett étel illata vagy íze, a cica pedig lenyalogatja. 😊 Sőt, megesik olyan is, hogy az állatok az emberre kent krémet is megkóstolják, bár ez nem túl egészséges szokás.
Mit jelent, ha a macska nyalogat..? – Kényszeres viselkedésre utalhat.

A macskák alapból is sokat mosakodnak, de ha a cica már tényleg láthatóan túl gyakran nyalogat valamit vagy valakit, akkor az a kényszeresség jele lehet. Ilyenkor érdemes elgondolkodnod azon, hogy az állat vajon miért stresszes. (Például a túl kicsi életterület, az ingerhiány és a túl gyakori változás is okozhat ilyen panaszokat.)

Vannak olyan cicák, akik szívesen nyalogatják vagy rágcsálják a gyapjúból vagy egyéb hasonló anyagból készült ruhadarabokat. Ezt sokan azzal magyarázzák, hogy ezeket a macskákat túl hamar választják el az anyjuktól, a már felnőtt állatok pedig a szőrös anyagok nyalogatásával és nyomogatásával a szopást próbálják imitálni.

Mit jelent, ha a macska nyalogat..? – Valamilyen testi fájdalma lehet.

Ha a cica a szokásostól eltérően viselkedik, akkor érdemes elvinned egy kivizsgálásra az állatorvoshoz, hiszen előfordulhat, hogy valamilyen egészségügyi probléma okozza a panaszait. Lehet, hogy a cica éppen szenved valamilyen fájdalom miatt, és azért viselkedik ennyire furcsán.
Mit jelent, ha a macska nyalogat..? – Tápanyaghiánya van.

Ha a cica túl sokszor nyalogat valamit (pl. a falat, az almot, a padlót vagy bármi mást), akkor az akár azt is jelezheti, hogy valamilyen tápanyag hiányzik a szervezetéből. Ebben az esetben próbálj meg neki olyan minőségi eledeleket adni, amik elegendő tápanyagot tartalmaznak.

Érdemes elgondolkodnod egy tubusnyi vitaminos paszta vagy egy üveg macskáknak való Béres-csepp megvásárlásán is. Kúraszerűen add a cicádnak a kiegészítő jellegű készítményeket, hosszabb távon pedig etesd jobb minőségű táppal!

Összefoglalás

Sokféle oka lehet annak, ha a cicád gyakran nyalogat. Lehet, hogy csak a szeretetét akarja kimutatni, „ízmintát” kíván venni, vagy előfordulhat, hogy éppen tápanyag hiánya van. Az is megeshet, hogy a stressz, egy trauma vagy a testi fájdalom okozza a furcsa viselkedését. Mindenképpen járj utána annak, hogy mi az oka a cica viselkedésének!

 

Mit jelent, ha a macska nyalogat? – (Forrás: youtube.com – myersdiz)