Mit jelent, ha követ egy macska?

mit-jelent-ha-követ-egy-macska

Zavarba ejtő lehet, ha valakit folyamatosan követ egy macska. Ennek a jelenségnek több oka is lehet, úgyhogy érdemes utánajárni a miérteknek. Olvasd el az arról írott cikkünket, hogy mit jelent, ha követ egy macska!Először is nagyon fontos tisztázni, hogy egy cica nem azért követi az embert, hogy idegesítse vagy hogy kitoljon vele! A macska azért megy az ember után, mert valamilyen teljesülésre váró igénye van. Lássuk tehát, hogy milyen kívánságai lehetnek egy cicának…

Mit jelent, ha követ egy macska? – Foglalkozásra vágyik.

A cicák számára nagyon fontos a gondoskodás. Pont ezért fordulhat elő, hogy követnek egy embert annak érdekében, hogy megkapják a szükséges figyelemadagjukat. Ilyenkor azt szeretnék, hogy az ember simogassa, vakargassa vagy dögönyözze őket. Annak is örülnek, ha beszélnek hozzájuk. Mivel a macskák szociális lények, ezért időről időre szükségük van arra, hogy időt töltsenek együtt másokkal.

Mit jelent, ha követ egy macska? – Kíváncsiskodik.

A cicák a természetüknél fogva kíváncsi állatok. Szeretik az újdonságokat és az érdekességeket. Vannak olyan macskák, akik folyamatosan ott vannak, ahol éppen történik valami. Mindent és mindenkit megnézegetnek, ha pedig valaki megmozdul, akkor rögtön követik… Ilyenkor csak arra kell vigyázni, hogy az ember lehetőleg ne bukjon fel a lába alatt lévő cicusokban. 🙂
Mit jelent, ha követ egy macska? – Éhes vagy szomjas.

A cicák nagyon szeretik a hasukat, úgyhogy gyakran könyörögnek egy kis pluszételért (vagy italért). Egyszer-egyszer persze lehet nekik adni jutalomfalatokat, de azért nem szabad ebből rendszert csinálni, mert ez könnyen elhízást okozhat.

Arról is meg kell győződni, hogy a macskák valóban éhesek-e, hiszen sokan csak megszokásból adnak ilyenkor enni az állatoknak. (Ebben a cikkben lehet bővebben olvasni arról, hogy mi a teendő abban az esetben, ha állandóan éhesek a macskák.)

Mit jelent, ha követ egy macska? – Játszani szeretne.

A cicák számára nagyon fontos a rendszeres játék, és ez alól a felnőtt macskák sem kivételek. Sokan erre azt mondják, hogy dehát az ő állataik nem is szeretnek játszani, de ez általában nem igaz. 🙂 Csak meg kell találni a megfelelő játszási módot annak érdekében, hogy a macskák jól érezzék magukat.

Fontos azt is kiemelni, hogy a játék nem csupán szórakozás a cicák számára, hanem testmozgás is. Ráadásul sokkal nyugodtabbak azok a macskák, amelyek „le vannak játszva”, tehát akik levezették a fölösleges energiájukat.
Mit jelent, ha követ egy macska? – Bajban van.

Sajnos olyan is megesik, hogy a cicák azért követnek egy embert, mert arra szeretnék figyelmeztetni, hogy valamilyen segítségre van szükségük. Ilyenkor ellenőrizni kell, hogy a cicák nem menekülnek-e valamitől vagy valakitől. Érdemes azt is megnézni, hogy a macskákon nem látszódnak-e valamilyen sérülés vagy betegség jelei.

Esetleg azt is érdemes ellenőrizni, hogy a cicákon nem bukkannak-e fel valamilyen mentális probléma jelei. Ha a macskák láthatóan azt akarják, hogy kövessék őket, akkor mindenképpen érdemes utánuk menni.

Mit jelent, ha követ egy macska? – Befogadóra vágyik.

Sajnos nagyon sok kóbor cica van a világon. Előfordul olyan, hogy a kevésbé szerencsés állatok úgy próbálnak meg gazdit (vagy legalábbis segítőt) keresni maguknak, hogy követni kezdik az illetőt. Ilyenkor mindenképpen a macskák segítségére kell sietni. Érdemes körbekérdezni a környéken, hogy esetleg nincs-e mégis gazdájuk a cicáknak. Ellenőrizni kell a nyakörv vagy esetlegesen a chip meglétét.

Ha a macskáknak valószínűleg nincsen gazdájuk, akkor pedig biztonságos helyre kell vinni őket. (Érdemes később a megtalálás helyszínén kirakni néhány plakátot a macskákkal kapcsolatban, hátha valaki mégis felismeri a saját elveszett állatait.) Ha valamilyen ok folytán nem lehetséges a befogadás, akkor abban az esetben fel kell venni a kapcsolatot egy segélyszervezettel, vagy az ismerősi körben, esetleg a közösség oldalakon kell gazdát keresni a macskáknak.

Összefoglalva…

Rengeteg oka lehet annak, ha valakit követ egy macska. Ilyen esetben utána kell járni annak, hogy a cicának éppen milyen szükséglete van, és meg kell próbálni teljesíteni az igényeit. Bár elképzelhető, hogy még ezután sem fogja abbahagyni a követést, hiszen a jót macskaként is nagyon könnyű megszokni… 🙂

 


Mit jelent, ha követ egy macska..? Mondjuk azt, hogy foglalkozásra vágyik és hogy kíváncsi. De a videóban lévő cicának volt gazdája, hiszen a nyakán ott volt a nyakörv. (Forrás: youtube.com – Colbycheese45)