Mit nem ehet a macska? – 7 fontos kategória

mit-nem-ehet-a-macska

Tudnod kell, hogy mit nem ehet a macska, ha azt szeretnéd, hogy a kedvenced sokáig egészséges maradjon. Nézz utána, hogy pontosan mit nem szabad adnod a cicádnak!
Mit nem ehet a macska? – Csokoládét és egyéb édességeket.

A csokoládé mérgező a macskák számára, ezért ne adj neki semmit, ami akár nyomokban is csokit tartalmaz. Ugyanez vonatkozik a cukorral vagy mesterséges édesítőszerekkel készült nyalánkságokra és üdítőkre is.

Mit nem ehet a macska? – Csontos vagy szálkás ételeket.

A csontok és a szálkák megakadhatnak a kedvenced nyelőcsövében, aminek rosszabb esetben akár fulladás is lehet a vége. Sajnos az sem jelent garanciát semmire, ha a csontok kicsik, mert még így is könnyen megakadhatnak a macska torkában vagy esetleg felsérthetik és megszúrhatják a cica testét. Az állatorvosok szerint székrekedést is okozhat a túl sok csont fogyasztása.
Mit nem ehet a macska? – Nyers húst.

 

Sajnos a cica komoly fertőzésveszélynek van kitéve a nyers hús fogyasztása miatt. Hőkezelés nélkül rengetegféle baktérium és vírus juthat a szervezetébe, ami súlyos megbetegedést eredményezhet. Érdemes elővigyázatosnak lenni a belsőségekkel (különösen a nyers májjal) is, mert extrém mennyiségű A- és D-vitamin juthat a cicád szervezetébe, ami túladagolást okozhat. Az állatorvosok szerint a nyers hús, illetve a belsőségek megemésztése sem olyan egyszerű az állatok számára.

mit-nem-ehet-a-macska-

Mit nem ehet a macska? – Mérgező növényeket.

Ha van otthon cicád, akkor mindig nézz utána annak, hogy a már meglévő, vagy a beszerezni kívánt növények veszélyesek-e rá! Például a mikulásvirág, a fagyöngy, az azálea, a filodendron, a gyűszűvirág, a ciklámen, a pozsga, a tarkalevél, a korallbokor, a buzogányvirág, a pletyka és a sárkányfa mérgezőnek számít.

A kertben lévő növények közül veszélyes még az aranyeső, a gyöngyvirág, a borostyán, rododendron, a gyűszűvirág és a liliom-, illetve a nadragulyafélék csoportja. A tiszafa pedig szív- és légzésbénulást okozó toxint tartalmaz.

Ezenkívül mérgezőnek számít még az amarillis, a kroton, az anyósnyelv, a leander és a majomfa.
Mit nem ehet a macska? – Emberi gyógyszereket.

Sajnos az emberek számára készült gyógyszerek és gyógyhatású készítmények általában nem alkalmasak a cicák kezelésére. Természetesen van néhány kivétel, de az esetek túlnyomó többségében nem szabad emberi gyógyszert adni az állatoknak. Például az aszpirin toxikus a cicák számára, mert nem rendelkeznek a lebontásához szükséges enzimekkel. (Forrás: Dr. Carol Osborne: Macskabetegségek című könyv.)

Mit nem ehet a macska? – Kábeleket!

Természetesen a cica nem eszi meg a kábeleket, „csupán” megrágcsálja őket. Valószínűleg nem kell magyaráznom, hogy az áramvezeték megrongálása miért veszélyes az emberekre és az állatokra nézve.
Sajnos az internetes optikai kábel megrágcsálása sem csupán bosszantó, hanem egészségtelen is, ugyanis olyan anyagok vannak benne, amik mérgezők a cicák számára. Az optikai kábel megcincálása után szinte biztosan hányni fog az állat. Ezért tehát ha arról van szó, hogy mit nem „ehet” a macska, akkor az optikai kábelt biztosan meg kell említeni. 🙂

A vezetékeket ezért érdemes inkább kábelcsatornában vezetni, vagy esetleg elrejteni a cica elől. Néhányan széles cellux segítségével érik el, hogy a macska ne nyúljon a leragasztott vezetékhez. Egyéb esetekben pedig csupán a bútorokkal vagy rongyokkal való letakarás, a terület elzárása, illetve a macskára való rászólás segíthet.

mit-nem-ehet-a-macska--

Mit nem ehet a macska? – Laktózt tartalmazó tejet.

Bár a tej alapjában véve nem táplálék, hanem ital, ennek ellenére mégis fontosnak tartottam az itteni megemlítését. Kérlek, ne adj sima tehéntejet a cicádnak, mert ettől gyomorgörcse és hasmenése lehet. Vásárolj inkább kifejezetten macskáknak készült tejet, amely laktózmentes változatban kapható. (Bár a cicák széklete ettől is lazább lesz egy kicsit.)

Összefoglalás – Mit nem ehet a macska?

Tudom, hogy hosszú az arra vonatkozó lista, hogy mit nem ehet a macska. És persze a szabályok betartatása sem olyan könnyű, amikor a cica éppen cukiskodva ételt kunyerál… De arra kérlek, hogy legyél következetes, és ne adj olyan ételeket a macskádnak, amitől egészségügyi problémái lehetnek, vagy rosszabb esetben akár el is pusztulhat! Legyél gondos gazdi, és akkor nagyon sokáig élvezheted a kedvenced társaságát! 🙂

Mit nem ehetnek a macskák? – (Forrás: youtube.com – AnswersVideo)