Mit tegyek, ha bolhás a macskám?

mit-tegyek-ha-bolhás-a-macskám

„Mit tegyek, ha bolhás a macskám?!” – Ezt a kérdést sok kezdő cicatartó teszi fel magának. Szerencsére a probléma megoldása egyáltalán nem bonyolult. Olvass tovább, hogy megtudd, hogy mit kell tenned!




Mit tegyek, ha bolhás a macskám? – Rácseppentős oldat használata

Talán az a legkényelmesebb, ha elmész egy nagyobb állatszaküzletbe vagy egy állatpatikába, esetleg ellátogatsz egy webáruházba és veszel egy ampullányi bolhairtó cseppet. Fontos, hogy olyan terméket vásárolj, ami cicáknak való, ugyanis a kutyusoknak készített cseppek komoly következményekkel járó túladagolást okozhatnak a macskáknál!

A rácseppentő oldat adagolásánál figyelj oda arra is, hogy a macska tömegét alapul véve nem biztos, hogy rögtön az egész tubus tartalmát fel kell használnod a kezelésre. Vess egy pillantást a mellékelt útmutatóra, majd először csak egy nagyon kis mennyiséget cseppents rá a cica lapockájára, várj 20 percet és nézd meg, hogy ezalatt tapasztalható-e valamilyen allergiás reakció. Ha igen, akkor azonnal mosd le / töröld le a macska szőréről a készítményt!

Ha viszont nem látható semmilyen probléma, akkor tegyél a cica szőrére (lapokájára) annyi cseppet, mint amennyit a készítmény útmutatója előír! (8 hetesnél fiatalabb és 1 kilogrammnál könnyebb, valamint beteg, vemhes vagy szoptatós cicák esetében az oldat NEM használható.)

Sajnos a cica valószínűleg nem fog örülni annak, hogy a szőrére cseppeket raktál, de a bolhával kapcsolatos problémák kezelése csak így lehetséges. Könnyen előfordulhat, hogy a macska bosszússá válik annak a hatására, hogy rátettél valamilyen számára büdös szert a bundájára.




Sokan kérdezik, hogy néhány cseppnyi, minimális mennyiségű rácsepegtetős oldat vajon hogy lehet elég egy egész bolhasereg megszüntetésére. Nos, úgy, hogy a cseppek beszívódnak a cica bőrébe, majd a hatóanyagai szétterjednek, és így az oldat az egész bőrfelületen ki tudja fejteni a hatását.

A kezelést a termék típusától függően 1-2 havonta meg kell ismételni. (Ennek is a használati útmutatóban nézhetsz utána.) Úgy kalkulálj, hogy egy-egy ampulla ára átlagosan 1100 és 3000 Ft között mozog (2020 novemberi adatok – de azért a vásárlásnál kérdezz rá arra is, hogy hány ampulla van egy dobozban.)

Mit NE tegyek, ha bolhás a macskám?

Vannak még persze a bolhák ellen vívott harcnak más eszközei is, de ezeket én őszintén szólva nem ajánlom.

Nyakörvet inkább ne használj

Léteznek például bolhairtó nyakörvek, de ezekkel több probléma is van. Egyrészt nagyon büdösek (még emberi orral is érezhető a szaguk…), a macskák számára meg valószínűleg igen zavaró a viselésük, hiszen nekik még érzékenyebb a szaglószervük. Ennek hatására előfordulhat, hogy a cicák megpróbálják magukról lefejteni a nyakörvet, ami így akár komoly sérüléseket vagy fulladást is okozhat. Sajnos az is megeshet, hogy a bolhanyakörv miatt a cicák fennakadnak valahol (mondjuk egy faágon vagy a kerítés alatt). A túl szorosra állított nyakörv pedig zavarhatja az állatot a mozgásban, illetve teljesen kikophat alatta a szőr és kisebesedhet a bőr.




Bolhairtó port inkább ne használj

Meg kell még említenünk a bolhák ellen használható porokat is, amelyekkel pedig sajnos az a probléma, hogy a bent tartott állat szőréről bizony rámennek a pordarabkák a bútorokra és a szőnyegekre. Ráadásul így a por fele kihasználatlanul végzi… A leesett maradék pedig bizony ráragadhat a Te testedre vagy ruhádra is, ami nemcsak kellemetlen, de még akár veszélyes is lehet. A kint tartott állatok esetén pedig a földre szóródik egy csomó bolhairtó por, ami a környezet szempontjából nem túl előnyös.

Bolhairtó sampont inkább ne használj

A fent felsoroltakon túl a bolhák elleni samponokat sem javaslom cicák esetében. Hidd el, hogy a macskák túlnyomó többsége utál fürdeni, és egy igazi kínszenvedést jelent neki a mesterséges mosdatás. Ráadásul a művelet közben Te is komoly sérüléseket szenvedhetsz, hiszen a cica egészen biztosan védekezni fog a fürdetés alatt. (Plusz sajnos a cica akár meg is fázhat a mosdatás után.)




Ultrahangos bolhariasztót inkább ne használj

Léteznek már ultrahangos bolhariasztók is, de ezek elég drágák (2020 novemberében 7000 Ft körül láttam őket egy webáruházban), illetve nem tudom, hogy ezek mennyire hatásosak. Az állat nyakörvéhez kell őket rögzíteni, és onnantól kezdve állítólag védelmet nyújtanak a bolhák ellen. Sajnos én nem vagyok meggyőződve arról, hogy egy olyan extraérzékeny állat, mint a macska esetében jó ötlet egy ultrahangos bigyót rakni a fej mellé, hiszen akár még zavarhatják is az állatot a folyamatosan kibocsátott jelek.

Bolhairtó spray-t és permetet inkább ne használj

Említést kell még tennünk a spray-kről és a permetekről is még. Ezekkel abból a szempontból érdemes vigyázni, hogy a fújás közben nehogy az izgő-mozgó macska szemébe menjenek. Sokan azért vásárolnak ilyen termékeket, mert a lakásban lévő tárgyakból is szeretnék elűzni az esetlegesen ott tanyázó bolhákat. Viszont érdemes velük vigyázni, mert a padlót csúszóssá tehetik. Plusz az is jó kérdés, hogy mennyire jó egy olyan fotelen üldögélni, ami korábban bolhairtó permettel lett beszórva, de ezt mindenkinek a saját értékítéletére bízom. A termékek hatékonysága is vitatott, van, aki azt mondja, hogy teljesen jól működnek, mások pedig nem elégedettek az általa elért eredménnyel.




Összefoglalás

A „mit tegyek, ha bolhás a macskám?” kérdésre tehát nagyon leegyszerűsítve azt tudom mondani, hogy az a legegyszerűbb, ha veszel egy ampullányi rácsepegtetős, bolha elleni oldatot, majd a terméken lévő utasítások figyelembe vételével a 20 perces allergiateszt után a cicád lapockájára rakod a cseppeket – oda, ahol az állat nem éri el őket. Így 1-2 hónapra búcsút inthetsz a bolháknak. Kérlek, ne feledd el azt sem, hogy 8 hetesnél fiatalabb, beteg, gyengélkedő, vemhes és szoptatós cicák esetében nem szabad használni a bolhaellenes szereket.

 


Mit tegyek, ha bolhás a macskám? Így kell alkalmazni a rácseppentős bolhairtó oldatot. (Forrás: youtube.com – Sherwood Vet Sunbury)