Mit tegyek, ha szül a macskám?

mit-tegyek-ha-szül-a-macskám

Ha a cicád szülni készül, akkor szükség lesz néhány előkészületre. Olvasd el a cikket, hogy megtudd, hogy mit kell tenned.
Mit tegyek, ha szül a macskám? – Praktikus teendők

Ha tényleg jönnek a kiscicák (a közelgő szülés jeleiről ebben a cikkben olvashatsz), akkor keríts egy nagyobb, oldalszegéllyel rendelkező dobozt, és helyezz bele néhány olyan rongyot vagy ruhát, amire már nincsen szükséged. Fontos, hogy ezek a textíliák tiszták és szagtalanok legyenek.

Majd ezt követően mutasd meg a cicádnak, hogy milyen „fészket” készítettél neki. Remélhetőleg a macska belemegy majd a dobozba, és itt hozza a világra a kicsinyeit.

Gondoskodj róla, hogy a helyiségben meleg legyen, hiszen az anyacica testhőmérséklete általában leesik a szülés közben, és bizony a kismacskáknak is melegre van szükségük.
Biztosíts az anyaállatnak minél csendesebb és nyugodtabb helyet. Lehetőleg a szülő macskát ne zavarja Rajtad kívül más. A többi állatot is zárd ki a szobából.

Az anyacicának kikészíthetsz egy kis eledelt és innivalót, bár nem biztos, hogy hozzájuk fog nyúlni.

Ügyelj rá, hogy az anyamacska nehogy kiszökjön a lakásból, mert különben előfordulhat, hogy elbújik az ellés idejére, és csak később hozza elő a kiscicákat.
Ott kell lennem a cica szülésénél?

Vannak olyan macskák, amik azt szeretnék, hogy a gazdájuk ott legyen velük az ellés alatt, míg mások inkább egyedül akarnak lenni. Akárhogy is alakuljon a dolog, fogadd el a macska döntését.

Szerencsére ideális esetben egy nőstény cica egyedül, külön segítség nélkül is világra tudja hozni a kicsinyeit, tehát az sem gond, ha nem tudsz Neki külön segíteni.

Mindenesetre nem rossz, ha időnként azért ránézel a cicára, hogy lásd, hogy rendben zajlanak-e a folyamatok.
Mit csináljak, ha megengedi a cica, hogy ott legyek a szülésnél?

Ha végigasszisztálod az ellést, akkor magad mellé készíthetsz egy kis meleg vizet, hogy szükség esetén meg tudd törölni az anyacicát. Nem árt, ha van a közelben néhány ruha vagy papírtörlő, hogy felitasd a nedvességet. Igény esetén új, tiszta rongyokat is rakhatsz a cica alá.

Ha hozzá kell nyúlnod a cicához, akkor előtte fertőtlenítsd a kezedet, vagy viselj gumikesztyűt.

Előnyös, ha utánanézel annak is, hogy baj esetén a macska ellésének időpontjában melyik állatorvos rendel. Jó, ha tudod, hogy hol van a közelben állatkórház vagy ügyelet. Ezeknek a telefonszámát előre mentsd le a telefonodba.

A biztonság kedvéért előkészítheted a macskahordozót és az autót, hogy baj esetén azonnal állatorvoshoz tudd vinni a cicádat.
Mit NE tegyek, ha szül a macskám?

Mint már említettem, a legtöbb esetben a cicák emberi közreműködés nélkül is világra tudják hozni a kicsinyeiket, ezért ha nem történik komplikáció, akkor nem kell közbeavatkoznod.

NEM szükséges elvágnod a köldökzsinórt, mert az anyamacska magától el fogja rágni. NEM kell kihúznod a macskából a még bent lévő méhlepényt, mert ez veszélyes lehet. Ezenkívül NEM szükséges kidobnod a már kint lévő méhlepényt sem, hiszen az anyuka el fogja fogyasztani a kiscica megszületése után. (Kismacskánként egy méhlepényre kell számítanod.) NEM kell megmosdatnod az újszülötteket, mert az anyacica alaposan lenyalogatja majd őket.

Összefoglalás – Mit tegyek, ha szül a macskám?

A cicák általában néhány órán belül világra hozzák a kicsinyeiket, akik 10-60 perces eltéréssel érkeznek meg. Egyesek fejjel előre, míg mások farfekvéssel születnek, ami teljesen normális. Remélhetőleg az anyukával és a kicsikkel is minden rendben lesz, de a biztonság kedvéért azért legyen elmentve az állatorvos száma, főleg először ellő cicák esetén!
 


Mit tegyek, ha szül a macskám? Ehhez csak annyit teszek hozzá, hogy jó lenne, ha a kiscicák valami puhára érkeznének. A videó leírása szerint az anyuka és a kismacskák is jól vannak. 🙂 (Forrás: youtube.com – Animal & nature lover)