Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra?

macska-leszoktatása-az-asztalról

A macska leszoktatása az asztalról nem egyszerű feladat, de az alábbi tippek segítségével Te is megpróbálkozhatsz vele. Olvass tovább!
Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra? #1 – Étel elpakolása

Először is soha ne hagyj semmilyen ételt az asztalon (főleg olyat, amit a macska szeret!). Tudom, hogy ezt a szabályt nehéz betartani a konyhában, de fontos, hogy odafigyelj erre.

Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra? #2 – Akadályok képzése

Ha az asztal szélére odateszel néhány, alulról is jól észrevehető akadályt, akkor elképzelhető, hogy a cica nem fog felugrani, mert fél majd megkockáztatni a mozdulatot. Persze csak olyan dolgokat érdemes odatenned az asztal szélére, amik nem törékenyek vagy sérülékenyek.
Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra? #3 – Fegyelmezés

A macska leszoktatása az asztalról akkor lesz a legeredményesebb, ha a felugráskor valamilyen ingerrel megzavarod a cicát – de úgy, hogy ő ne jöjjön rá, hogy Te voltál a hunyó. (Máskülönben csak akkor kerüli majd el az asztalt, amikor Te éppen a közelben leszel.)

Mondjuk vedd a kezedbe a TV távirányítóját, és azonnal kapcsold be a készüléket lehetőleg egy kissé magasabb, a cica számára már zavaró hangerőn, amint azt látod, hogy a macska ugrani készül. Így az állat egy idő után össze fogja kapcsolni egymással a két ingert, és már meg sem próbálkozik majd a felugrással a kellemetlen hang elkerülése érdekében.
Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra? #4 – Figyelem elterelése

Ha azt látod, hogy a cica ugrani készül, akkor azonnal tereld el a figyelmét valamilyen más, számára kívánatos tevékenységgel! (Például játékkal, simogatással, kezedbe vétellel.)

Mit tegyek, hogy a macska ne menjen az asztalra? #5 – Valódi szándék kiderítése

A macska leszoktatása az asztalról akkor lesz a legeredményesebb, ha megfejted, hogy a cicád tulajdonképpen miért is akar felmenni oda. Talán éhes? Akkor adj Neki enni. Unatkozik? Akkor játssz vele, vagy vegyél Neki olyan játékokat, amelyeket egyedül is tud használni. Esetleg egy magaslati helyet keres, ahonnan körülnézhet? Akkor alakíts ki Neki máshol egy olyan helyet, ahonnan pásztázni tudja a környezetét. Esetleg előfordulhat, hogy az állat egy másik cica, kutya, vagy kisgyermek elől keres búvóhelyet? Akkor pedig találj Neki egy másik rejtekhelyet.
Ha pedig a cica csupán a figyelmedre vágyik, akkor lehetőleg foglalkozz Vele többet – még mielőtt arra lenne szüksége, hogy a csínytevésével hívja fel magára a figyelmedet.

Macska leszoktatása az asztalról – Összegzés

A macska leszoktatása az asztalról nem egyszerű, de idővel sikerülhet. Mindenesetre legyél türelmes és kitartó, mert a cicák nagyon szeretnek felmenni azokra a helyekre, ahol ételt találhatnak, illetve ahonnan jó kilátás… 🙂

 


Macska leszoktatása az asztalról (Forrás: youtube.com – meow meow)