Mivel dorombol a macska?

mivel-dorombol-a-macska

Sokakat foglalkoztatja az a kérdés, hogy vajon mivel dorombol a macska. Olvasd el a cikkünket, hogy megtudd a választ!Mivel dorombol a macska?

Nem olyan egyértelmű, hogy a macskák pontosan hogyan dorombolnak, hiszen nincsen külön a dorombolásra szolgáló szervük. Az a legvalószínűbb, hogy a cicák a gégeizmaik, illetve a rekeszizmuk segítségével dorombolnak. Az izmaik körülbelül 20-30 alkalommal mozdulnak meg másodpercenként, mialatt lélegeznek.

A gégeizmaik felelősek a hangszálak közötti tér nyitásáért és zárásáért, ami a hangszálak szétválását eredményezi. A dorombolás a levegő, illetve az izmok vibrálásának hatására jön létre. A kutatások szerint a dorombolást egyébként a macskák agyában található úgynevezett neurális oszcillátorok is jelzik.

Régebben a tudósok azt hitték, hogy a dorombolás az egyik vénán átáramló vér segítségével történik, azonban ez az elmélet már megdőlt, hiszen a gégebénulásban szenvedő macskák sajnos képtelenek dorombolni – úgyhogy ezek szerint mégiscsak a gégéhez (a hangdobozhoz) van köze a cicák dorombolásának. De ne feledjük, hogy továbbra is sok még a kérdőjel ebben a témában…
Összefoglalva – Mivel dorombol a macska?

A macskák a gégéjük, a rekeszizmaik és a hangszálaik segítségével dorombolnak, amit az agyukban lévő neurális oszcillátorok is jeleznek – bár ezeknek még nem teljesen tisztázott a szerepe.

A dorombolás titkát még nem fejtették meg teljesen a kutatók, de vélhetően az előbb leírt módon szoktak dorombolni a cicák.