Nem iszik a macska – mi a teendő?

nem iszik a macska

Ha nem iszik a macska, akkor nagyon oda kell figyelned, hiszen a kiszáradás komoly veszélyt jelent. Persze nem mindegy, hogy a cica betegnek tűnik-e vagy sem…Nem iszik a macska – kísérletezz a vízzel

A cicák nem isznak olyan sokat, mint az emberek, de azért szükségük van a folyadékra. Természetesen – az emberekhez hasonlóan – nem csupán a víz elfogyasztásával juthatnak nedvességhez.

Ha nem iszik a macska, akkor érdemes nagyon tiszta, frissen engedett / kiöntött vizet adnod neki naponta akár többször is. A cicák elég érzékenyek a minőségre, és nem olyan szívesen isszák meg az állott vizet.
Van közöttük olyan is, aki csak a frissen a csapból folyó vizet szereti elfogyasztani. (Már lehet venni olyan, direkt cicáknak készült ivókutat is, ami folyamatosan, szökőkútként keringeti a vizet a macska itatása érdekében.) Én az ásványvízzel is kísérleteztem már, és az a cicáimnak az is tetszett.

nem iszik a macska

Nem iszik a macska – egyéb, nedvességet tartalmazó ételek

Ha nem iszik a macska vizet, akkor próbálj meg neki macskatejet, tojássárgáját, aszpikos macskatápot vagy tasakból kinyomhatós, folyékonyabb állagú jutalomfalatkát adni. Ezekben több nedvesség van, ezért az állat szervezete hozzájuthat egy kis vízhez. Alternatív módon tehát a macska itatása így is lehetséges.

Ha van otthon valamilyen házikoszt, akkor meg lehet vele kínálni a cicát, hátha kedvet kap a csemegézéshez. (Például lehet neki adni egy kis húslevest, szaftos husit stb.)
Érdemes ilyenkor újfajta ételek megkóstoltatását is kipróbálni, hátha azért nem eszik (és iszik) a cica, mert unja a banánt.

A lakásban tartott macskákat egy kis frissen szedett fűvel is meg lehet kínálni, hiszen ez jót tesz az emésztésüknek. (Sőt, az is lehet, hogy éppen a gyomorproblémáik miatt nem isznak…)Nem iszik a macska – és betegnek látszik

Ha nem iszik a macska, és látszólag nincs valami jól, akkor minél hamarabb el kell vinni az állatorvoshoz.

Nem szabad ezzel viccelned, hiszen a nyári időszakban nagyon hamar kiszáradhat az állat! Evés és ivás hiányában gyenge lesz a macska és rövid időn belül leesik a testhőmérséklete is.

Számtalan probléma bújhat meg amögött, ha nem iszik a macska, ezért most nem találgatnék arra vonatkozóan, hogy pontosan mi baja van. Az állatorvos általában egy rövid vizsgálatot követően meg tudja mondani, hogy mi rejlik a tünetek hátterében. A cica ezt követően gyógyszereket (és esetleg infúziót) is kaphat.

nem iszik a macska

Nem iszik a macska – Összefoglalásképpen…

Ha nem iszik a macska, de nem látszik betegnek, akkor legyél kreatív és próbáld meg többféle módon megitatni! Hátha így kedvet kap ahhoz, hogy igyon egy keveset…

Ha viszont nincsen jól a cica, akkor ne hezitálj, hanem vidd el az állatorvoshoz! A nyári hónapokban hamar súlyos gondot okozhat a kiszáradás. 


Macska itatása – Lassított felvétel. (Forrás: youtube.com – MB vids)