Nem tud nyávogni a macska – Ez normális?

nem-tud-nyávogni-a-macska

Ha nem tud nyávogni a macska, akkor a legtöbb gazda elkezd aggódni a kedvencéért. De vajon tényleg van alapja ennek a félelemnek?
A cikkemben kétféle esetet fogok leírni. Az első bekezdésben arról lesz szó, amikor a cica alapból normálisan szokott nyávogni, de most valamiért elment a hangja. A második bekezdés témája pedig az az eset lesz, amikor a cicára sosem volt jellemző a hangos nyávogás.

Nem tud nyávogni a macska – pedig korábban ment neki

Ha valamilyen ok folytán a cica mostanában nem tud magából hangot kiadni, és csak némán képes nyávogni, akkor lehet, hogy berekedt, megfázott, vagy valamilyen más gyulladása, betegsége vagy sérülése lett. (Esetleg valamilyen lelki trauma érte.)

Ilyenkor érdemes minél hamarabb állatorvoshoz vinni és megvizsgáltatni. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a macska mondjuk prüszköl, váladékozik az orra vagy a szeme, esetleg egyéb betegségre vagy sérülésre utaló tünetei vannak.
Nem tud nyávogni a macska – és sosem volt igazán hangja

Vannak olyan cicák, amelyek szinte hangtalanul nyávognak. Úgy tűnik, mintha csak a szájukat nyitnák ki, és semmilyen hang nem jönne ki a torkukon. Ez természetes dolog, hiszen nem minden macska „hangos típus”. Viszont egyszer azért érdemes lehet rákérdezni az állatorvosnál arra, hogy a cicának nincs-e esetleg valamilyen rejtett problémája.

Ha a doki úgy véli, hogy semmilyen gond nincs a háttérben, akkor viszont nem kell aggódni, hiszen vannak olyan macskák, amelyek szinte alig nyávognak – vagy ha meg is szólalnak, akkor alig lehet őket hallani.
Összefoglalva…

Ha nem tud nyávogni a macska, és ez egy újkeletű probléma, akkor minél hamarabb fel kell keresni vele az állatorvost. Nem szabad várni, ha a nyávogás megszűnése mellett más betegségre utaló tünetei is vannak a macskának.

Ha viszont a cicának sosem volt szokása a hangos nyávogás, akkor nem feltétlenül kell aggódni. Egyszer érdemes a problémáról megkérdezni az állatorvost, de ha szerinte nincs gond, akkor el kell fogadni, hogy a cica csendes fajta. 🙂

 


Nem tud nyávogni a macska – Ő például már a születése óta ilyen. (Forrás: youtube.com – BakerIYBF)