Norvég erdei macska és Maine Coon különbségek

norvég-erdei-macska-és-maine-coon-különbség

A norvég erdei macska és Maine Coon különbségek nem feltétlenül olyan látványosak, de egy kis odafigyeléssel meg lehet egymástól különböztetni a két fajtát. Nézzük, hogyan…
Fejforma

Míg a norvég erdei macskának háromszög alakú (fent szélesebb, alul keskenyebb) a fejformája, addig a Maine Cooné inkább szögletesebbnek (kissé oroszlánszerűnek) mondható.

Szerintem a norvég erdei macskák arca sok tekintetben hasonlít egy „sima” házimacskáéhoz. Ezzel szemben a Maine Coonok arca érdekesebb, karakteresebb és jellegzetesebb.

Szőrzet

A norvég erdei cicák testén mindenhol körülbelül ugyanakkora hosszúságú a szőr. A Maine Coon esetében pedig előfordulhatnak eltérések ebből a szempontból.

 

norvég-erdei-macska
Norvég erdei macska

Orrforma

A norvég erdei cicáknak oldalnézetből hosszú, egyenesen lefelé ívelő, „lejtős” az orruk, addig a Maine Coonok orrvonala sokszor „tört”, szögletes, tehát nem teljesen egyenes.

Fülforma

A norvég erdei macskák füle a fejen kissé oldalra van „csúszva”. A Maine Coonok hegyes, keskeny füle általában a fejük legtetején található és a fülek vége szinte teljesen felfelé mutat, nem pedig oldalra.

Szemforma

A norvég erdei macskák szeme mandula alakú és kissé ferde, a tekintetük pedig érdeklődő. Ezzel szemben a Maine Coonok szeme inkább ovális vagy kerek. Szerintem a Maine Coonok tekintete sokszor tűnik kissé morcosnak. 😊

 

maine-coon-macska
Maine Coon macska

Testalkat

A norvég cicák teste légiesebb és hosszabb, mint a Maine Cook macskáké, amelyek valamivel robosztusabb testalkattal rendelkeznek. Ennek megfelelően a norvég erdei macskák általában nem olyan „nehezek”, mint a Maine Coonok – bár mind a két fajta elég nagy tömegű cicának mondható.

Farok

A norvég erdei cicák farka bolyhosabb és a szőrszálak is hosszabbak rajta. Ezzel szemben a Maine Coon farka valamivel kisebbnek és kevésbé látványosabbnak mondható.
Norvég erdei macska és Maine Coon különbség

A fentiek alapján jól látható, hogy egy kis odafigyeléssel meg lehet egymástól különböztetni a két fajt – bár persze előfordulnak becsapós esetek.

Viszont ha megnézegetsz a neten néhány fotót, illetve ha megtekinted a lenti videót, akkor szerintem képet tudsz alkotni a norvég erdei macska és Maine Coon közötti különbségekről.

 

Norvég erdei macska és Maine Coon különbség – A sötétebb cica egy Maine Coon, a vörös-szürke-fehér macska pedig norvég erdei fajtájú. (Forrás: youtube.com – Suri Suri)