Honnan vehető észre a nőstény macska tüzelése?

nőstény-macska-tüzelése-1

Mivel a nőstény macska tüzelése elég látványos, ezért biztosan észre fogod venni, ha a cicád gyakran van a közeledben.
Viszont arra kérlek, hogy ne rohanj rögtön az orvoshoz, ha a macska tüzelni kezd. Nem tesz jót neki, ha még a tüzelése alatt ivartalanítják. Inkább várj 5-6 napot, mert a folyamat általában lecseng ennyi idő alatt. Persze nagyon vigyázz, nehogy közben a macskád vemhes legyen.

Az alábbi cikkben 5 olyan jelről fogok írni, ami arról árulkodik, hogy fokozottan oda kell figyelned a kedvencedre, ha nem akarsz kiscicákat.Innen vehető észre a nőstény macska tüzelése: nyugtalanság

Ha a cicád mostanában nyugtalanabb, mint amilyen szokott lenni, akkor elképzelhető, hogy ennek a macska tüzelés áll a háttérében. Ilyenkor általában kevesebbet alszik az állat és mindent elkövet annak érdekében, hogy végre kimehessen a házból.

nőstény-macska-tüzelése-2

Innen vehető észre a nőstény macska tüzelése: nyávogás

A lánycicák sokszor hangos miákolással hívogatják a kandúrokat. (Még akkor is, ha biztosan nincsen a közelben egyetlen fiú sem. 🙂 ) Az is előfordulhat, hogy furcsán morognak, nyögdösnek, dorombolnak vagy trilláznak a macska tüzelés időszakában… minden eszközt megragadnak arra, hogy felhívják magukra a figyelmet.

nőstény-macska-tüzelése-3

Innen vehető észre a nőstény macska tüzelése: vérnyomok

A tüzelni kezdő cicák sokszor apró vérnyomokat hagynak maguk után. Ettől nem kell megijedni, hiszen egy teljesen természetes folyamatról van szó.A pöttyök nem túl látványosak, tehát a nőstény macska tüzelése miatt biztosan nem fog tönkremenni semmi sem a lakásodban. Főleg ott találhatsz vérnyomokat, ahol a cica ülni vagy aludni szokott.

Innen vehető észre a nőstény macska tüzelése: dörgölőzés és szeretetvágy

nőstény macska tüzelése

A tüzelő lánycicák az átlagosnál bújósabbá és szeretetteljesebbé válhatnak. Gyakran dörgölőzhetnek hozzád és elvárhatják, hogy minél többet simogasd őket. Dupla adag foglalkozást igényelnek és folyamatosan vágynak valamire a macska tüzelés időszakában. (Például arra, hogy végre kiengedd őket. 😀 ) Nem hagyják békén az embert és az is lehet, hogy a padlón fetrengve párzást imitáló mozdulatokat tesznek.

Innen vehető észre a nőstény macska tüzelése: eltűnés

A párzási időszakban előfordulhat az is, hogy a cicád elszökik otthonról. (Bár ez elsősorban inkább a kandúrokra jellemző.) Elképzelhető, hogy a kedvenced néhány napig nem fog hazajönni a macska tüzelés miatt. Persze nem azt mondom, hogy nem kell aggódnod, ha eltűnik a macskád – ám lehet, hogy a probléma hátterében „csak” a nőstény macska tüzelése áll.

nőstény-macska-tüzelése-4

Azért nézz körül a környéken, hátha megtalálod az elkóborolt állatodat. Sajnos a macska tüzelés időszakában tényleg nehéz bent tartani a cicákat, mert minden eszközzel azt próbálják elérni, hogy kiengedd őket.

Nőstény macska tüzelése és a fogamzásgátló tabletta

Sokan speciális, cicáknak készült fogamzásgátló tablettát adnak a lánycicáknak, ha azt látják, hogy elkezdődött a macska tüzelés. Ezzel bizonyos esetekben meg lehet szüntetni az állandó nyávogást, a vérzést és a nyugtalanságot. Nekem egyes esetekben bevált ez a módszer, máskor pedig nem… kezdetben valóban reagált rá a macskám szervezete, aztán a későbbi alkalmakkal pedig már valamiért nem.

nőstény-macska-tüzelése-6

FONTOS: ha akkor adod be a cicádnak a fogamzásgátlót, amikor már elkezdett tüzelni, akkor a tabletta NEM védi meg őt a vemhességtől. Rendszeres szedésre van szükség a terhesség megelőzése érdekében.

Viszont másrészről azt is tudnod kell, hogy a nőstények szervezetének nem tesz jót a fogamzásgátló folyamatos vagy alkalmankénti szedése, mert emiatt súlyos, vagy akár végzetes betegségeik alakulhatnak ki.Úgyhogy hosszabb távon mindenképpen jobb döntés az ivartalanítás! Ám mint már említettem, erre lehetőleg NEM a nőstény macska tüzelése alatt és főleg NEM a korai vemhessége időszakában kell sort kerítened!


Nőstény macska tüzelés – (Forrás: youtube.com – Nina)