Milyen a nőstény macska viselkedése ivartalanítás után?

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Ha egy lánycica gazdája vagy, akkor azt tanácsolom, hogy mindenképpen dönts a műtét mellett! A nőstény macska viselkedése ivartalanítás után ugyanis jelentősen meg fog változni. Mindkettőtök élete sokkal egyszerűbbé válik a beavatkozást követően.

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után – nyugodtságA kedvenced néhány héttel a macska ivartalanítás után már láthatóan nyugodtabb lesz. Többet fog aludni és valószínűleg nem akar majd olyan sokat játszani sem. Lehet, hogy gyakrabban szeretne majd bent lenni a lakásban. Várhatóan kevesebbet fog „rendetlenkedni”.

Ez egy 5-6 hónapos kismacska esetében hatalmas megkönnyebbülést jelenthet Neked, hiszen ebben a korban a cicák bizony még elég elevenek.
Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után – nincs többé tüzelés és vemhesség

Ebben a cikkben írtam arról, hogy milyen kellemetlen lehet, ha a lánycicák tüzelni kezdenek. Ez az időszak nehéz nekik és neked is.

Ennek ellenére kérlek NE akkor vidd el a kedvencedet ivartalanítani, amikor éppen tüzel! Az állatorvos szerint nem tesz jót neki, ha pont ilyenkor kerül sor a műtétre. Próbáld meg vele valahogyan kihúzni azt a 5-6 napot, amíg befejezi a tüzelést.

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Azonban a nőstény macska viselkedése ivartalanítás után észrevehetően más lesz, hiszen nem fogja többé hívogatni a kandúrokat, nem fog elkóborolni és nem fog idegesen viselkedni sem. És nem utolsósorban a nullára csökken annak az esélye is, hogy vemhesen jön haza a kalandozásai után.

Mivel a cica gyakrabban tartózkodik majd otthon, ezért kisebb lesz annak a valószínűsége, hogy kint valamilyen baj történik vele. Nem kell annyira féltened az eltűnésétől, a balesetektől és a támadásoktól sem a macska ivartalanítás után.

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Elfelejtheted a fogamzásgátló tabletta adását, ami abból a szempontból is előnyös, hogy ennek a gyógyszernek a rendszeres szedése nem tesz jót a cicáknak, hiszen akár végzetes betegségeket is okozhat. Sőt, tüzelőbugyit sem kell adnod a kedvencedre, ha éppen kedve támadna kimenni az udvarra.

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után – több ételMivel a macska ivartalanítás után általában kevesebbet mozog, ezért az esetében nő az elhízás veszélye. A kockázat tovább fokozódhat annak a következtében, hogy a nőstény macska viselkedése ivartalanítás után a táplálkozás szempontjából is megváltozhat.

A cicának jobb lesz az étvágya, ezért nagy előszeretettel fog magának ételt követelni. Azonban érdemes elővigyázatosnak lenned, ha nem szeretnéd, hogy a kedvenced látványosan elhízzon. Elsősorban olyan tápot vegyél neki, ami kifejezetten ivartalanított cicáknak való.

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után – sértettség, harag

Nem tudom 100%-os biztonsággal megígérni, hogy a cicád nem lesz mérges amiatt, hogy ilyen sok fájdalomnak tetted ki őt. Nekünk volt már olyan macskánk, amelyiken egyértelműen látszódott a bizalomvesztés és a sértődöttség az irányunkban.

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

A tapasztalataink szerint a cicák egy idő után túlteszik magukat a történteken, ha azt látják, hogy kedvesen viselkedsz velük a macska ivartalanítás után. Szépen lassan újra visszatalálnak hozzád, ha adsz nekik egy kis időt.

Mindazonáltal tudom, hogy gazdiként Neked sem könnyű azt látnod, hogy az állatod szenved az ivartalanítás miatt.Én ilyen esetekben arra szoktam gondolni, hogy így még mindig sokkal kevesebb fájdalmat élt át a cicám, mint hogyha állandóan tüzelt és évente többször fialt volna. (Arról nem is beszélve, hogy a fogamzásgátló rendszeres szedése miatt különféle betegségei alakulhattak volna ki.)

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után – a komplikációk

Sajnos az is megeshet, hogy valamilyen komplikáció adódik a műtét után, ezért fokozottan figyelj oda a cicádra!

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Nálunk eddig a varrat elfertőződése és bedagadása fordult elő a leggyakrabban. Mind a kettő problémát képes volt viszonylag könnyen rendbehozni az állatorvos a macska ivartalanítás után. Emellett nekünk is Betadine-nal és kamillával kellett kezelnünk a sebet, ami sajnos nagy szenvedést okozott a cicának, de a gyógyulás érdekében erre volt szükség. 🙁

Mindazonáltal az is teljesen természetes, hogy a nőstény macska viselkedése ivartalanítás után jelentősen megváltozik. Pár napig szinte biztosan előfordulhat hányás, étvágytalanság és erőtlenség. Érdemes egy pokróccal betakarni a cicát, mert a kevés táplálék és a mozgáshiány miatt jelentősen alacsonyabb lehet a testhőmérséklete.

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy az állat gyanúsan rosszul van és szinte semmit sem javul az állapota. Ilyenkor érdemes minél gyorsabban elvinned az orvoshoz, hogy kiderülhessen, mi okozza a problémáját.

Még egy tanács így a cikk végére: az ivartalanítást soha ne arra az időszakra időzítsd, amikor „kedvezményes ivartalanítási napok” vannak az állatorvosnál!!! Ilyenkor hirtelen jelentősen megszaporodik a doktorok munkája, ami kedvezőtlen esetben akár az átlagosnál több komplikációt is eredményezhet a macska ivartalanítás után.

nőstény macska viselkedése ivartalanítás után

Inkább fizess egy kicsit többet, de legyen elegendő idő a műtét magas szinten való elvégzésére.

Nőstény macska viselkedése ivartalanítás után:


Videó forrása: youtube.com (pratik shinde)

 

Remélem, hogy a cicád hamar felépül majd!

 

Képek forrása: pixabay.com