Öreg macska viselkedése

öreg-macska-viselkedése-1-a

Vajon hogyan fog majd viselkedni a cicád, ha megöregszik? Olvass tovább, és megtudhatod! (A cikkben a 10 évesnél idősebb állatokról lesz szó.)
Öreg macska viselkedése #1: Rengeteg alvás

Emlékszem, a mi cicánk rengeteget aludt, amikor már öreg volt. Persze a fiatalabb macskák is sokat pihennek, de ahogy telik-múlik az idő, úgy válik majd egyre inaktívabbá a kedvenced. Így aztán egy öreg macska viselkedése általában nem sok vizet zavar.Az idős macska pihenésének biztosítása érdekében helyezz el 1-2 kényelmes fekhelyet a lakásodban! Az is jó, ha egy kis plüssházikót vagy egy radiátorra szerelhető fekhelyet veszel. Bár nekem az a tapasztalatom, hogy egy idős macska úgyis kiváló érzékkel találja meg a lakásod legpuhább pontjait. 🙂

öreg-macska-viselkedése-2-a

Öreg macska viselkedése #1: Romló egészség

Sajnos a korosabb cicák egészségügyi állapota általában már nem tökéletes. Emlékszem, a mi öreg cicánk 10 éves korára megsüketült, illetve a fogai egy részét is elveszítette. Romlottak a reflexei és másféle betegségei is lettek.

Persze egy kis igyekezettel rengeteget javíthatsz egy idős macska állapotán is. Érdemes gyakran elvinned az állatorvoshoz, mert így még időben kiderülhet, ha valamilyen problémája van. Persze előfordulhat, hogy az idő múlásával a cicádnak olyan betegsége lesz, ami nem gyógyítható. De még általában az ilyen esetekben is van arra lehetőséged, hogy különféle készítmények használatával javíts az állapotán.Ha korosabb cicád van, akkor lehetőleg vegyél neki kifejezetten öreg macskáknak való, jó minőségű tápot! (Ezt általában a „Senior” jelzéssel látják el.) A szárazeledelekben inkább kisebb méretű szemek vannak, amiket a cicák könnyebben meg tudnak rágni. A nedves eledelt pedig érdemes apróbb darabokra vágnod, hogy a kedvenced könnyebben el tudja fogyasztani.

Egy öreg macska viselkedése az ízületi fájdalmai hatására is megváltozhat. Feltűnhet, hogy a kedvenced egyre kevesebb alkalommal ugrik fel a magasabban lévő helyekre. Sőt, az is előfordulhat, hogy nagy szemekkel bámul rád, ha mondjuk fel akar ugrani a fűtőtestre, hiszen azt akarja, hogy Te tedd fel oda. 🙂

öreg macska viselkedése

Öreg macska viselkedése #3: Bújósság

Megfigyelésem szerint a korosabb cicák általában szeretetteljesek szoktak lenni. Előfordul az is, hogy öregkorukra kezesebbé válnak és szívesebben vannak az ember közelében. Ugyanakkor a sok alvás miatt inkább Neked kell nála kezdeményezned, ha macskázni akarsz… viszont abban biztos lehetsz, hogy a cicák meghálálják majd a kedvességedet.

Egy öreg macska viselkedése már nem igazán változik. Ha ragaszkodik egy bizonyos táphoz / fekhelyhez / kuckóhoz vagy bármi máshoz, akkor már nehezen szokik hozzá egy újhoz.Öreg macska viselkedése – Tippek

Szerintem jó dolog egy korosabb cicus gazdájának lenni, még akkor is, ha az ember nem szívesen gondol arra a tényre, hogy a háziállata már megette a kenyere javát.

Egyébként a modern világ vívmányainak köszönhetően az idős macskák egyre tovább élnek. Az ismerőseim cicái között több olyan példány is volt, amelyik megérte a 17. életévét.

Úgyhogy szerintem egy öreg macska viselkedése, illetve életének hossza Téged se tántorítson el attól, hogy egy cica gazdája legyél! 🙂 Jó macskázást kívánok!

öreg-macska-viselkedése-4-a

 

 

Képek forrása: pixabay.com


Öreg macska viselkedése 21 évesen – (Forrás: youtube.com – Bullion King)