Orosz kék macska jellemzői – 5+1 érdekes tény

orosz-kék-macska-jellemzői

Szeretnéd tudni, hogy mik az orosz kék macska jellemzői..? Akkor olvasd el ezt a cikket, mert így 5 érdekes tényt tudhatsz meg a fajtáról.
1 – Az orosz kék macska neve eredetileg arhangeliszki cica volt, ugyanis az első ismert példányok valószínűleg ebből az oroszországi kikötőből kerültek Angliába.

2 – Az orosz kék macska jellemzői az 1600-as években általában nem voltak megfelelőek ahhoz, hogy a fajta megnyerje a kiállításokon szervezett versenyeket a brit kék cicákkal szemben.

3 – Csak 1912 után kaptak nagyobb figyelmet az orosz kék állatok. Sajnos II. világháborút követően majdnem ki is haltak az „arhangeliszki” cicák.

orosz-kék-macska-jellemzői-

4 – A tenyésztők a fajta megmentése érdekében az orosz kék macskákat kék jegyű sziámikkal keresztezték, ezért a mai példányok keletiesebb külsővel rendelkeznek.

5 – Az orosz tenyésztők viszont még reménykednek abban, hogy az Angliába hozott cicák leszármazottainak a segítségével sikerül visszatérniük az eredeti vonalhoz és az orosz kék macska jellemzői újra ugyanolyanok lehetnek, mint régen.

5+1 – Sokan keverik egymással a brit kék és az orosz kék macskát. Onnan lehet megkülönböztetni őket, hogy míg a sárga színű szemmel rendelkező brit cica általában kerekdedebb és zömökebb, addig a smaragdzöldes szemű orosz kék inkább soványabb alkatú, illetve hosszabb végtagokkal rendelkezik.

Orosz kék macska 11 hetesen – (Forrás: youtube.com – MotoDako)

Az orosz kék macska jellemzőinek leírásában David Alderton Macskák című könyve nyújtott segítséget. 🙂