Segítség, az új macskámat még mindig nem sikerült beszoktatnom!

új-macska-beszoktatás-félelem-agresszio

A hozzám fordulók közül sokan arra szoktak panaszkodni, hogy az újonnan beköltöztetett cicájuk nagy bánatukra még mindig nem (eléggé) kezes. A cica vagy félénk vagy agresszív, a gazdi pedig már nagyon türelmetlen, hiszen ő szeretgetni akarja a macskát.

Aztán amikor rákérdezek arra, hogy mióta van az új helyén az állat, akkor kiderül, hogy mondjuk 1-2-3 napja érkezett… Nos, sajnos az az igazság, hogy egy cicának általában NEM elég néhány nap ahhoz, hogy teljesen megszokja az új helyét és az új gazdáit.

A macskának mindenképpen adni kell néhány hetet, vagy esetleg néhány hónapot ahhoz, hogy teljesen magáénak érezze az új helyét. A problémásabb múlttal rendelkező példányok esetében akár több időbe is telhet a beszoktatás.

Igaz ez arra az esetre is, amikor a cica eddig még nem élt együtt emberekkel, mert például az utcáról származik. Figyelembe kell venni továbbá azt is, hogy egy fiatalabb cica általában könnyebben bírja a változásokat, mint egy felnőtt vagy egy korosabb példány.

A lényeg viszont az, hogy nem kell bepánikolni akkor, ha az új macska nem válik kezesbáránnyá néhány napon belül! A cicának általában szüksége van néhány hétre vagy hónapra ahhoz, hogy beilleszkedjen az új családjába.

>> Viszont hogyha úgy látod, hogy a macskádnak néhány hét vagy hónap elteltével sem sikerült megtalálnia a helyét az otthonodban, akkor érdemes egy macska viselkedés szakértő segítségét kérned! Írj a macskaviselkedesszakerto@gmail.com címre, hogyha szeretnél velem együtt dolgozni! 🙂