Sok vizet iszik a macska – De miért?

mit-igyon-a-macska

Ha sok vizet iszik a macska, akkor jobban oda kell rá figyelned. Lehet, hogy a viselkedése normális, de sajnos az is előfordulhat, hogy beteg. Olvasd el a bejegyzést!Sok vizet iszik a macska – Az időjárás miatt

Ha szerencséd van, akkor a cicád csak a meleg idő miatt kezdett el a szokásosnál többet inni. Bár ehhez fontos azt is hozzátenni, hogy a macskák általában jobban bírják a meleget, mint az emberek. Mivel a cicák afrikai eredetűek, ezért nem szoktak olyan sokat inni, mint mi.

Sok vizet iszik a macska – Más körülmények változása miatt

A cicád mostanában több száraztápot eszik, mint szokott? Esetleg többet szaladgál? Stresszes valami miatt? Szoptatni kezdett? Vagy nemrég esett át valamilyen betegségen? Talán nem volt itthon huzamosabb ideig és csak most jutott vízhez? Kizárólag a teljesen friss innivalót szereti, és rögtön nekiesik a tálkájának, amint vizet adsz neki, de aztán meg hozzá se nyúl a vízhez? Esetleg nagyon megtetszett neki az új tálkája, ivókútja vagy pont olyan innivalót kapott, amit igazán szeret?

Ha ezeknek a körülményeknek legalább az egyike fennáll, akkor szerencsés esetben normális lehet, hogy sok vizet iszik a macska. Érdemes azt is megfigyelned, hogy a cica az alkalomszerű ivásról egyszerűen csak nem tért-e át a kampányszerű ivásra (vagyis hogy egyszerre iszik sok vizet, nem pedig több alkalommal keveset). Ha van otthon másik cicád, akkor vele is tanácsos lehet összehasonlítanod a többet ivó cica szokásait.
Sok vizet iszik a macska – Betegség miatt

Amennyiben a macskád láthatóan nincs jól, és emellett sokat iszik, akkor minél hamarabb vidd el az állatorvoshoz! Akkor is keresd fel vele a dokit, ha látszólag ok nélkül nem csupán néhány napig iszik többet a korábbi adagjánál, hanem a szokásává válik ez a tevékenység. Aggodalomra adhat okot az is, ha a macska a lakásban több helyre is bepisil vagy ha a szokásosnál stresszesebb, levertebb vagy visszahúzódóbb.

Sajnos a fokozott vízfogyasztás akár annak a jele is lehet, hogy a cicád cukorbetegséggel, pajzsmirigy-problémával vagy vesegondokkal küzd. Megeshet az is, hogy az emésztésével vagy a húgyútjával van gond, úgyhogy mindenképpen szükség lesz egy alaposabb kivizsgálásra, ha rendszeresen sok vizet iszik a macska!

Miért iszik sok vizet a macska? – Összefoglalás

Teljesen normális lehet, ha a melegebb időben a cica a szokásosnál többet iszik. Az is oké lehet, ha a megnövekedett szárazeledel-fogyasztás hatására megy gyakrabban az ivótálkájához. A cicád többet ihat akkor is, ha szoptat vagy ha hosszabb időre elment otthonról és nemrég tért haza. Ezenkívül a fokozott fizikai aktivitás vagy stressz is eredményezheti azt, hogy több vizet vesz magához.
Vannak olyan macskák, akik csak a teljesen friss vizet szeretik, és azonnal isznak belőle egy csomót, de aztán meg nem nagyon érdekli őket a vizestálkájuk. Előfordul, hogy a cicák megváltoztatják a szokásaikat, és áttérnek a kampányszerű ivásra. Megeshet az is, hogy nagyon belelkesülnek a megváltozott körülmények (pl. az új tálkájuk vagy az ivókútjuk) hatására, illetve hogy sokat isznak egy számukra újdonságot jelentő innivalóból.

Másrészt viszont ha rendszeressé válik az, hogy a macska többet iszik a szokásosnál, akkor mindenképpen érdemes elvinned az állatorvoshoz. Különösen igaz ez arra az esetre, ha a cicád testileg vagy lelkileg nincsen jó állapotban. Sajnos súlyos problémák (diabétesz, cukorbetegség, pajzsmirigy-probléma, emésztési gond, húgyúti gyulladás stb.) rejtőzhetnek amögött, ha rendszeresen sok vizet iszik a macska. Az állatorvos segítségével minél hamarabb ki kell derítened, hogy mi az oka a fokozott vízfogyasztásnak!

 


Sok vizet iszik a macska – (Forrás: youtube.com – GALEE)