Sovány macska táplálása

sovány-macska-táplálása

Tudd meg, hogyan történjen a sovány macska táplálása, ha a kedvenced alapjában véve egészségesnek tűnik!Fontos: Ha a cicád nem csupán sovány, hanem egyéb, betegségre utaló tünetei is vannak (pl. levertség, hányás, láz, hasmenés, teljes étvágytalanság stb.), akkor minél hamarabb menj el vele az állatorvoshoz!

A cikk további részében arról az esetről lesz szó, amikor az állat valószínűleg nem beteg, hanem csupán az átlagosnál valamivel vékonyabb.
Sovány macska táplálása – Mivel etessem a cicámat?

Jó minőségű, változatos étrend kell a macskádnak abban az esetben, ha le van fogyva. Gondoskodj arról, hogy elegendő vitamin, ásványi anyag és nyomelem jusson a szervezetébe. Nézd meg, hogy a macskaeledelek közül melyikekben van sok fehérje és vitamin, és inkább ezeket részesítsd előnyben a vásárlásnál. (Vigyázz, a magasabb ár nem feltétlenül jelent garanciát a remek minőségre. Sőt, egy-egy ismertebb márka sem jelent automatikusan jó választást. Nézd meg azt is, hogy mi van a csomagolás hátuljára írva.)
A sovány macska táplálása érdekében vehetsz még probiotikumot, vitaminpasztát, aszpikos levest, jutalomfalatkákat és sok más egyéb terméket… Ezeket ma már könnyen beszerezheted az állatszaküzletekből, az állatpatikákból vagy az internetről.

Bár a házikoszttal történő etetésből nem szabad rendszert csinálnod, de azért egy kis sonkával, májkrémmel vagy krémsajttal próbálkozhatsz időnként. Az ebéd maradéka is odaadható a macskának, amennyiben egyik összetevő sem jelent számára veszélyt.

sovány-macska-táplálása-

Nem árt az sem, ha időnként friss és tiszta fűvel kínálod meg a cicádat, ez ugyanis segítheti az emésztését. Az sem baj, ha nincs kerted, mert ma már cserepes formában is kapható cicáknak való fű. (Bár nálam mindig kipusztul néhány hét után a gondozás ellenére is… 😀 )

Ha az a probléma, hogy a cica válogatós, akkor legyél kreatív! A sovány macska táplálása nem egyszerű, de az itt található cikkben adunk néhány tippet. 🙂

Mi okozza a súlyvesztést?

Sokszor a kánikula, a párzási időszak, a bélférgesség, a szoptatás vagy a stressz okozza a cicák fogyását. Vannak olyan macskák (pl. a keleti fajták), amelyek általában eleve vékonyabbak a társaiknál. A hosszabb szőrű állatok pedig optikailag sokkal vékonyabbnak tűnnek azt követően, hogy levedlették a téli bundájukat.
Sovány macska táplálása – Mégis állatorvoshoz kell menned?

Ha a cicádat magas minőségű koszttal etetted, gondoskodtál a bélférgesség megszüntetéséről, illetve csökkentetted az őt érő stressz intenzitását, ám ennek ellenére a macskád még mindig túl soványnak néz ki, akkor kérj egy kivizsgálást az állatorvostól!

Remélhetőleg a cica minden eredménye negatív lesz. Ha pedig mégsem, akkor sem kell elkeseredned, mert ma már a legtöbb betegség gyógyítható, illetve az általa okozott tünetek intenzitása mérsékelhető.

Sovány macska hízlalása – Bár ez pont egy keleties fajta, ami eleve soványabb – (Forrás: youtube.com – ManjaCat)