Szibériai macska – Ezeket kell tudnod a fajtáról

szibériai-macska-2

Egy szibériai macska bizony tényleg gyönyörű… Tudj meg minél több érdekességet a szibériai macskafajtáról (Siberian Forest Cat) ebből a cikkből! 🙂Szibériai macska jellemzői

A szibériai macska széles és kerek fejjel rendelkezik. A bundája hosszú és vízálló. A fényes, általában cirmosrajzolatú szőrzete a farkon, illetve az arcon is hosszú és sűrű. A szibériai macska egyedek nyakfodorral rendelkeznek. Bármilyen színváltozatban előfordulhatnak.

A szemeik inkább kereknek mondhatók. Változó, hogy milyen színűek a szemeik, de a leggyakrabban a zöld, az arany vagy a borostyán fordul elő a szibériai macskáknál. De emellett találkozhatunk kék és egyszerre kétféle szemszínnel rendelkező egyedekkel is.

A füleik közepes vagy nagy méretűek, illetve meglehetősen bozontosak és szőrösek. 🙂

A szibériai macskák törzse hosszú, a lábaik pedig erősek, ezért remekül fel tudnak ugrani a magasabb helyekre is. A szibériai macska közepes vagy nagytermetű. Erős csontozata van.
Egyesek szerint a szibériai macska kedveli a vizet is (vagy legalábbis szívesen tartózkodik a vízhez közel…).

A kutatások szerint a szibériai macska múltja nagyon régre nyúlik vissza. Vannak, akik azt feltételezik, hogy ez a fajta az őse az összes hosszúszőrű cicatípusnak.

A szibériai macska a nevéhez hűen a mai Oroszország területéről származik. Mivel zord időjárási körülményeket kellett túlélnie, ezért egy meglehetősen ellenálló macskafajtáról beszélhetünk.

Szibériai macska természete

A szibériai macskák általában barátságosak, család- és gyerekszeretők, illetve jól kijönnek más állatokkal is. Mivel csak lassan (akár 5 év alatt!) nőnek fel, ezért sokáig maradnak játékosak és mozgékonyak.

Szeretik a társaságot, és imádnak ott lenni, ahol éppen történik valami, de nem annyira „beszédesek”. A szibériai macskák általában intelligensek és könnyen taníthatók. Szeretik, ha a gazdájuk foglalkozik velük. Szívesen ülnek az ölébe, és azt is elviselik, ha felemelik őket.

szibériai-macska-1

A szibériai macska természete nyilván változhat az idő múlásával, ezért a fent felsorolt dolgokat nem tekinthetjük kőbe vésettnek. Tegyük hozzá azt is, hogy nehéz általánosítani a cicák természetével kapcsolatban, hiszen mindegyiknek más a személyisége.

Az a legjobb, ha az örökbefogadás előtt elmondod a tenyésztőnek, hogy milyen belső tulajdonságokkal rendelkező kiscicát szeretnél. Ő ennek megfelelően tud majd Neked ajánlani szibériai macskakölyköt. (Persze ez sem egy biztos módszer, hiszen a cica rengeteget fog változni felnőttkoráig!)

Szibériai macska lakásban

A szibériai macska lakásban is tartható – sőt, nagyon sok tenyésztő kizárólag benti tartásra ad el kiscicákat. Mivel egy hosszúszőrű fajtáról beszélünk, ezért a benti tartás mindenképpen praktikusabb az esetében, hiszen így nem kell szenvedned a szőrbe ragadt falevelekkel, termésekkel és ágakkal.

A cica sokkal könnyebben tisztán tartható, ha a lakásban marad. Viszont érdemes neki építened egy (utcáról nem látható) kennelt, ahová kijárhat egy kicsit levegőzni és mozogni. (Vagy esetleg az erkélyedett is macskabiztossá teheted egy macskahálóval.)
A szibériai macska lakásban tartása azért is ajánlott, mert sajnos az értékes, fajtatiszta cicákat gyakran lopják el. 🙁 Ilyenkor az állatokat vagy újra eladják valakinek jó pénzért, vagy pedig szaporítani kezdik őket, ha még nem történt meg az ivartalanításuk. Biztosan nem szeretnéd Te sem, hogy a cicád ilyen sorsra jusson, ezért inkább dönts a szibériai macska lakásban tartása mellett!

Másrészt viszont azt sem hallgathatjuk el, hogy a cicák bizony hullajtják ám a szőrüket, aminek előbb-utóbb nyoma lesz a lakásban. Épp ezért érdemes a szibériai macskát naponta egyszer átfésülnöd. Arra is készülj fel, hogy valószínűleg többször kell majd felsöpörnöd és felporszívóznod. Jó, ha a kanapéra ráterítesz egy plédet, mert így egyszerűbben tisztán tudod majd tartani.

Már előre szerezz be néhány olyan eszközt, amivel könnyebben össze tudod szedni a szibériai macska szőrét. (A kisállatkereskedésekben tudsz ilyeneket venni.) Mivel a cica a nevéhez híven hideg éghajlatról, Szibériából származik, ezért készülj fel rá, hogy a nyári melegben bizony sok szőrt dobhat le magáról.
A szibériai macska hipoallergén?

Sokan úgy gondolják, hogy a szibériai macska hipoallergén, de ez a feltételezés nem bizonyított. Viszont az igaz, hogy a szibériai cicák a szokásosnál kevesebb Fel d1 fehérjét (allergént) termelnek. Ez viszont sajnos nem nyújt 100%-os garanciát arra, hogy allergiásként nem lesznek tőle tüneteid.

Az a legjobb, ha személyesen próbálod ki, hogy a szibériai macska mennyire hipoallergén hatású a Te esetedben. 🙂 Ugyanis az allergiád súlyosságától is függ, hogyan reagálsz a cica nyálában és szőrén lévő allergénre. (Mindenképpen teszteld le a dolgot, mielőtt örökbe fogadsz egy szibériai macskát!)

Teljesen egyéni, hogy kire milyen hatással van az állatokkal való kontaktus. Nekem van olyan ismerősöm, aki a vizsgálatok szerint allergiás a cicákra, de a valóságban nem igazán van tőlük semmilyen tünete. Ezzel szemben olyan allergiás ismerősöm is akad, aki sajnos még gyógyszer mellett sem képes tolerálni a macskák közelségét.
Szibériai macska tenyészet Magyarországon

Szibériai macska tenyészet Magyarországon is van, én rögtön 5 tenyészet honlapját találtam meg, amikor beírtam a dolgot a keresőbe. Persze az csak rákérdezés után derülhet ki, hogy az adott tenyészet aktív-e még, illetve hogy van-e jelenleg náluk szibériai macska eladó. Mivel komoly várólisták lehetnek egy szibériai macska tenyészetben, ezért érdemes minél hamarabb jelezned az igényeidet.

Azt is vedd figyelembe, hogy az évnek nem minden szakaszában születnek kiscicák. (Bár a szibériai macskák hamar érnek, és általában sok kiscica van az alomban.) Ha ragaszkodsz bizonyos elképzelésekhez (pl. szín, nem, mintázat stb.), akkor lehet, hogy többet kell várnod a számodra megfelelő szibériai macskakölyökre. Valószínűleg 12 hetes kora után fogadhatod örökbe a kiválasztott cicát.

A tenyésztők bizonyos idő után a felnőtteket is ki szokták vonni a tenyésztésből, úgyhogy az sem jelent gondot, ha inkább egy nagyobb szibériai macskát szeretnél magadhoz venni. Természetesen csak az ivartalanítást követően jöhet szóba az örökbefogadás.

Természetesen sokan szeretnék tudni, hogy mennyibe kerül egy ilyen cica, de a szibériai macska ár általában nem nyilvános. Csak a komoly érdeklődőknek (és akkor is csak privátban) mondják meg a tenyésztők, hogy mennyit kell fizetni a cicusért. (De szinte biztos, hogy hatszámjegyű összegről van szó.)
Szibériai macska eladó – Csak óvatosan!

Fontos, hogy csak is kizárólag megbízható helyről vegyél szibériai macska kölyköt! Felejtsd el a Vaterát, a Jófogást és a hasonló helyeket. Ne vásárolj gyanús emberektől, gyanús körülmények közül gyanúsan olcsón szibériai macskát! Kerüld a szaporítókat – főleg azokat, akik embertelenül tartják a cicákat. (Ha valami ilyesmibe akadsz bele, akkor értesítsd a rendőrséget!)

Kizárólag papírokkal rendelkező, oltott, betegségekre szűrt cicát vegyél. Nézd meg, hogy a tenyésztőnek van-e kötelező FELIR azonosítója.

Szibériai macska ingyen(?!) vagy olcsóbban

Sokan „vadásznak” ingyenesen fajtatiszta cicákra, de erre jobb, ha nem alapozol, ugyanis a tenyészetek nem szokták ingyen odaadni senkinek sem a szibériai macskákat. Bár olyan esetleg előfordulhat, hogy a tenyésztésből kivont / problémás / betegséggel együtt élő / egyéb gonddal rendelkező cicákat a megszokottnál alacsonyabb áron adják oda a legjobb jelentkezőnek.

Az állatmenhelyeken csak kis valószínűséggel akadhatsz fajtiszta szibériai macskára, bár természetesen hasonló külsővel rendelkező keverékek előfordulhatnak. Persze sajnos megeshet olyan is, hogy valaki ráun a kedvencére, és leadja az állatmenhelyen, de ez egy magas áron vett, fajtiszta cica esetében nem túl jellemző.

A szaporítóktól mentett állatok esetleg felbukkanhatnak a menhelyeken vagy a fajtamentőknél. Náluk még esetleg érdemes érdeklődnöd, hogy milyen lehetőségek vannak az örökbefogadásra.

A Facebookon is tanácsos belépned a szibériai macskával foglalkozó csoportokba, hátha akad valaki, aki bizonyos okokból (pl. költözés) új gazdának szeretné (el)adni a kedvencét. (Bár ezeket a csoportokat sokszor maguk a szibériai macskatenyészetek üzemeltetik, és gyakran segítenek is a bajba jutott gazdinak és kedvencének.)

szibériai-macska-3

Szibériai macska kölyök (vagy felnőtt) külföldről

Ha Magyarországon nem találtad meg a Neked tetsző szibériai macskát, akkor esetleg a külföldi tenyészetekben is körülnézhetsz. Bizony olyan is elő szokott fordulni, hogy a tenyésztők autóval vagy repülővel és erre szakosodott kísérőkkel szállíttatják el el a kiválasztott cicát a leendő gazdi országába.

Viszont kérlek vedd figyelembe, hogy ez jelentősen bonyolultabbá teheti a szibériai macska megvásárlását, hiszen egyrészt ki kell fizetned a repülőjegyeket, a szállítást, másrészt a dokumentáció elintézése (pl. kisállat-útlevél beszerzése) sem mindig egyszerű. Utána kell nézned annak is, hogy valamelyik országban van-e esetleg a cicára vonatkozó oltási és / vagy karatén-kötelezettség.

Az sem mindegy, hogy a fogadó ország milyen egészségügyi szűrések dokumentációjára tart számot. 2021 augusztusában – amikor írom ezt a cikket – még a koronavírus is nehezíti a dolgokat. Összefoglalva tehát azt mondhatom, hogy nem lehetetlen külföldi tenyészetből szibériai macskakölyköt szerezni, de jóval bonyolultabb a dolog, mintha Magyarországról vennéd meg a cicust.
Szibériai macska betegségei

A szibériai macska szerencsére nem túl hajlamos a betegségekre, ezért jó esély van arra, hogy 10 évnél magasabb életkort érjen meg. Viszont a hipertrófiás kardiomiopátia (vagyis a szívizom megnagyobbodásával járó szívnagyobbodás) veszélyeztetheti ezt a fajtát is.

A kialakulásában többek között a genetika is szerepet játszik, azonban a felelősségteljes tenyésztők odafigyelnek arra, hogy minél alacsonyabb legyen a betegség kialakulásának kockázata. (Ezért is fontos, hogy megbízható helyről vegyél szibériai macskát!)

Összefoglalva…

A szibériai macska egy tökéletes választás, ha egy szép, játékos, családszerető, aktív és okos cicára vágysz. Ugyanakkor ne feledd, hogy a hosszú szőr miatt a macskának extra gondozásra lehet szüksége. Mivel a fajtiszta cicák nagyon népszerűek a tolvajok körében is, ezért biztosíts védelmet a cicádnak! Valamint kizárólag megbízható helyről vegyél szibériai macskát.

 


Szibériai macska kölyök – Az első hét otthon. 🙂 (Forrás: youtube.com – Leon C)