Szilveszter és újév macskával

szilveszter-macskával

Ha van egy cicád, akkor az év végén (és legelején) is körültekintőnek kell lenned. A szilveszter macskával akkor lesz igazán jó, ha megteszel néhány óvintézkedést a kedvenced érdekében.
Petárda és tűzijáték – Szilveszter macskával

Talán az a legfontosabb, hogy a cicádat megóvd a petárdáktól. Ezek sajnos nem csupán a hangjuk miatt ijesztők és veszélyesek, hiszen a robbanásukkor komoly sérüléseket okozhatnak az állatoknak. (És vannak olyan emberek is, akik sportot űznek abból, hogy eltalálják-e az arra tévedő cicákat és a kutyákat…)

Ennek tükrében talán az a legbiztonságosabb, ha a macskádat szilveszterkor és újévkor nem engeded ki a házból. 🙁 Tudom, hogy ez nem egyszerű egy könyörgő (és esetenként rettegő) állat mellett, de a saját biztonsága érdekében jobb, ha a cica inkább bent marad.

Ha mégis kiengeded, akkor pedig jó lenne, ha ideiglenes raknál rá egy olyan nyakörvet, amin szerepel a saját neved és a címed. Sajnos szilveszterkor rengeteg állat szökik meg ijedtében, ezért az azonosítás érdekében kellhet egy nyakörv, hiszen a cicák esetében a chipek használata nem jellemző.
Ételek – Szilveszter macskával

Virslit például nyugodtan adhatsz a cicának, bár a tapasztalatom szerint nem mindegyik példány eszi meg a kis karikákat. (De mustár, ketchup vagy majonéz ne legyen a virslin.) A sült vagy főtt malachúsból is jöhet egy kis kóstoló, de nyers húst inkább ne adj a cicádnak a hőkezelés hiánya miatt.

A lencse fogyasztása sem ajánlott cicák esetében. Káposztát kérlek ne adj a macskádnak. A tojást csak főzés vagy sütés után kínáld oda a kedvencednek, mert a nyers tojás szalmonella-fertőzést okozhat.

Italok – Szilveszter macskával

Talán mondanom sem kell, hogy a cicádnak NEM szabad semmilyen alkoholos italt adnod! A cukros üdítők sem a macskáknak valók.

Elsősorban tiszta, friss vizet igyon a cicád még szilveszterkor is. Ha szeretnéd, akkor kis mennyiségben adhatsz neki olyan tejet is, ami kifejezetten a cicáknak készült.
Bulizás – Szilveszter macskával

Ha vendégek jönnek Hozzád, akkor kezdetben jobb, ha a cicát étellel, itallal és alommal együtt berakod egy olyan szobába, ahol nyugalomban lehet és szükség esetén elbújhat. Persze ha később ki szeretne jönni megnézni a vendégeket, akkor engedd ki, de először hadd szokja meg a jövés-menést és a hangzavart.

Persze a vendégeket is kérdezd meg, hogy nem jelent-e problémát számukra, ha beengeded hozzájuk a cicát. Sajnos az is előfordulhat, hogy valaki allergiás rá, más pedig esetleg fél tőle.

Szilveszter és újév macskával

Ha figyelsz a fentebb említett dolgokra, akkor biztosan nem lesz baj az ünnepek alatt, és Te és a cicád is remekül fogtok szórakozni szilveszterkor. Boldog új évet kívánok Nektek!

 


Szilveszter macskával – (Forrás: youtube.com – Esraa El-rayan)