A testvér macskák párzása gondot jelent-e?

testvér-macskák-párzása

A testvér macskák párzása több kérdést is felvet. Olvasd el a cikket és tudj meg többet erről a témáról!Röviden: A testvér macskák párzása nem túl jó ötlet, ezért érdemes inkább még időben ivartalanítani a nőstényeket és a kandúrokat is. Bár tegyük hozzá azt is, hogy az egy alomban született macskák sokszor csak féltestvérei egymásnak a különböző apukák miatt. Kérdéses, hogy a (fél)testvér macskák párzása esetén teljesen egészségesek lesznek-e az utódok.

Fontos tudni, hogy a cicák alapjában véve nem tartják számon, hogy kik tartoznak a családjukba és kik nem, illetve náluk nem számít „etikai vétségnek”, ha valaki a testvérével párzik.

Bár a kutatások szerint az elvadultan élő macskák – ha van választásuk – akkor inkább nem a közeli családtagjaikkal párosodnak (bár a távoli rokonaikat nem utasítják el). Viszont ha valami miatt nincsen lehetőségük a válogatásra, akkor beérik a közeli hím családtagjaikkal is.
Milyen betegségeket okozhat a testvér macskák párzása az utódoknál?

Van olyan eset is, hogy a kismacskák végül egészségesen jönnek a világra, de az is előfordulhat, hogy sajnos a testvér macskák párzásának hatására egészségügyi problémákkal fognak küzdeni az utódok – amiknek egy része már a születéskor megmutatkozhat, míg mások csak később jelentkezhetnek.

A testvér macskák párzása azt eredményezheti, hogy a kiscicák gyengébbek és betegesebbek lehetnek a társaiknál. Előfordulhat, hogy különböző nagyságú vagy pozíciójú lesz a két szemük, illetve hogy asszimetrikusnak tűnik majd az arcuk. Nem biztos, hogy megfelelő állású lesz az állkapcsuk, a foguk vagy az orruk.

Lehet, hogy később nehezen lehet majd kölykük a nőstényeknek. A testvér macskák párzása esetén jellemző lehet a kicsi (1-2 kölykös) alomszám is. Megeshet, hogy a kiscicáknak esetleg immunhiányuk vagy rákos elváltozásuk lesz.

Ezenkívül egyéb genetikai problémák is felmerülhetnek náluk. De hangsúlyozom azt is, hogy van olyan eset, amikor egészségesen születnek a kismacskák – viszont azt sajnos nem lehet előre tudni, hogy lesz-e valamilyen problémájuk.
Testvér macskák párzása a tenyésztés során

Nem titok, hogy a macskatenyészetekben előfordul olyan, hogy a tenyésztők szándékosan pároztatnak olyan cicákat, amelyek egymás rokonai. Mindezt azért teszik, hogy bizonyos előnyös jegyeket nagyobb eséllyel örökítsenek tovább az utódokban.

Ráadásul ha rokon cicáknak születik gyermekük, akkor biztosabban lehet előre tudni, hogy fognak kinézni a kismacskák. Sőt, ha két hasonló temperamentumú rokon cica párzik össze, akkor jobb eséllyel lehet előidézni azt, hogy a kölykeik is hasonló természetűek legyenek.

Persze sok kritika éri azokat a tenyésztőket, akik ehhez a módszerhez folyamodnak. Azt nem tudom, hogy Magyarországon engedélyezett-e a testvér macskák párzása a tenyésztés keretein belül, de külföldön biztosan van ennek hagyománya.

Nyilván előfordul olyan, hogy nagyon szép (és igen „jó természetű”) utódok születnek a testvér macskák párzása hatására, de persze olyan is megesik, hogy a kiscicák betegen jönnek a világra. Sőt, sajnos a fajtiszta macskák esetében még pluszban ott van a fajtabetegségek kockázata is.
Összefoglalva…

A testvér macskák párzása sokféle problémát okozhat, ezért érdemes inkább időben ivartalanítani a cicákat, hiszen a kölykeik betegen születhetnek meg – bár szerencsés esetben persze az is előfordulhat, hogy végül egészségesek lesznek az utódaik.

Habár a tenyésztés során elméletileg megtörténhet a rokon macskák egymással való pároztatása, de mégsem érdemes ebből rendszert csinálni a kölykök egészsége érdekében.