Újszülött macska nemének megállapítása

újszülött macska nemének megállapítása

Egy újszülött macska nemének megállapítása nem mindig egyszerű feladat. Ebben a cikkben ehhez szeretnék adni egy kis segítséget…Újszülött macska nemének megállapítása – miért ilyen nehéz?

A kiscicáknak több testrészük is komoly változáson megy át a növekedés során. Ez pedig azt jelenti, hogy egy apró macska számos szempontból még nem úgy néz ki, mint a felnőtt társai… Például egy nemrég megszületett macskának nagyon kicsi a füle és bajsza is alig van.

Mivel a nemi szervek kifejlettsége sem tökéletes még, ezért az újszülött macska nemének megállapítása igen nehéz lehet.

Először a kiscicák szőrének színe alapján próbálok egy támpontot adni, mert ez is elég beszédes lehet, ha meg szeretnénk tudni, hogy a kölyök fiú vagy lány…

Újszülött macska nemének megállapítása 5

Újszülött macska nemének megállapítása – a szín alapján

A csak vörös cirmos, illetve a vörös-fehér színű cirmos kiscicák szinte biztosan kandúrok, vagyis fiúk.

Újszülött macska nemének megállapítása 4
Kisfiú / Kandúr (vörös vagy vörös-fehér)

A vörös-fehér-fekete (teknőctarka), illetve a vörös-fekete színű macskák szinte biztosan nőstények.

Újszülött macska nemének megállapítása 2
Kislány / Nőstény (vörös-fekete-fehér vagy vörös-fekete)

Néhány színváltozatról mellékeltem is egy képet a könnyebb azonosítás érdekében.

Újszülött macska nemének megállapítása – a nemi szervek alapján

Mint már fentebb említettem, a nemi szervek a kiscicák esetében még fejletlenebbek lehetnek, ezért nem biztos, hogy 100 százalékos bizonyossággal meg lehet állapítani, hogy a kicsik fiúk vagy lányok.

Ökölszabályként azt mondhatjuk, hogy ha a cicánál a végbél alatt látható két here kidudorodása, illetve a vizelet apró, pontszerű nyílása, akkor fiú cicáról van szó.

Ha pedig a macska lány, akkor a végbélnyílása alatt egy hosszúkás, függőleges csík lesz, amelynek a két oldala szintén kidomborodhat egy kicsit, de nem olyan mértékben, mint ahogyan a kandúrok heréi szoktak a fiúcicák esetében.Az újszülött macska nemének megállapítása – további problémák

Van még néhány olyan dolog, amely miatt nehéz lehet az újszülött macska nemének megállapítása…

A szőr gyakran eltakarja a kérdéses területet, főleg a hosszabb szőrű példányok esetében. Az is megeshet, hogy az anyamacska nem engedi, hogy kézbe vegyük a gyermekeit és agresszíven reagál a közeledésünkre. Ilyenkor inkább ne erőltessük a dolgot…

Az újszülött macska nemének megállapítása akkor is bonyolult, ha a kölykök sokat kapálóznak és vinnyognak. Arról nem is beszélve, hogy ez feldühítheti az anyamacskát, aki hamar közbeavatkozhat.

Újszülött macska nemének megállapítása 1

Az újszülött macska nemének megállapítása – Összegzés

Lehet, hogy valamilyen ok folytán nem leszünk képesek eldönteni, hogy a született kiscicák lányok vagy fiúk. De legyünk türelemmel, mert előbb-utóbb úgyis egyértelművé válik a nemek közötti különbség! Csupán néhány napot vagy hetet kell várnunk a kiscica nemének megállapítására. 


Kiscica neme – Fiú lány macska különbség videó. (Forrás: youtube.com – Catville TNR) | Az első (vörös cica) fiú, a második (fekete-vörös macska) lány, a harmadik (cirmos cica) fiú, illetve a negyedik (cirmos macska) is fiú.