Vörös cirmos macska

vörös-cirmos-macska-1

A vörös cirmos macska egyre népszerűbb a cicára vágyó emberek körében. De vajon mi lehet ennek az oka..? 🙂 Jómagam is egy vörös cirmos macska gazdája vagyok, úgyhogy van egy kis tapasztalatom ebben az ügyben.A vörös cirmos macska nagyon szép

Kár tagadni, hogy egy cica külseje nagyon sokat számít az örökbefogadók szemében. A szép macskák általában elég hamar gazdára találnak, a kevésbé mutatós külsővel rendelkezőknek pedig általában többet kell várniuk.

vörös cirmos macska

A vörös cirmos macska esetében általában nem telik el túl sok idő az érdeklődők jelentkezéséig. Gyönyörűek a narancssárga csíkok a karamell-árnyalatban pompázó bundán! A homlokon természetesen ott díszeleg a cirmos macskákra jellemző „M”-betű.

Érdemes egyszer megnézni, hogy milyen művészi elrendezésű egy vörös kiscica mintázata. Ebben a tekintetben nagy a változatosság, hiszen egy állat lehet pöttyös, foltos, márványmintás vagy teljesen csíkos… sőt, egyszerre akár az összes is előfordulhat.

vörös-cirmos-macska-3

A vörös cirmos macska létezik szinte teljesen narancssárga és kissé „fehérrel kevert” verzióban is. (Az utóbbi alatt azt értem, amikor az áll és a mellkas fehérben pompázik.)

A szemek színe változó: láttam már zöld-, sárga- és borostyán árnyalatút is.

Az öregedés hatására egy idő után fekete színű pöttyök jelenhetnek meg a cica szeme mellett, illetve az ajkaknál.A vörös cirmos macska csak fiú lehet..?

Ezeknek a cicáknak a túlnyomó többsége (kb. 90 százaléka) valóban fiú. Akad néhány nőstény is, de ezek a példányok terméketlenek lehetnek.

vörös cirmos macska

A vörös szín egyébként az X-kromoszómával (vagyis kandúr macskák esetében az anyai ágról) öröklődik.

Viszont a tenyésztett, fajtiszta cicáknál nem egyszer láttam már olyan kölyköket, amelyek vörös létükre lányok voltak. Úgy látszik, hogy a tenyésztőknek sikerült megvalósítaniuk a lehetetlent. 🙂
A vörös cirmos macska jelleme

Mostanáig nem volt szerencsém túl sok narancssárga-csíkos cicushoz, hiszen eddig „csak” 4-5-öt ismertem közülük. Ennek ellenére most megpróbálok általánosítani a tapasztalataim alapján.

vörös cirmos macska

A narancssárga kandúr az esetek többségében dominánsabb, harciasabb jellegű. Eléggé öntörvényű és makacs. Hamar megmutatja, hogy véleménye szerint ki a főnök. Gyakran akkor is keresztülviszi az akaratát, ha ez a gazdájának egyáltalán nem tetszik. És persze imád rosszalkodni is… 😉

Nagyon szeret kalandozni, játszani és vadászni. A kíváncsiságának köszönhetően imád új dolgokat kipróbálni. Nem feltétlenül retten vissza a veszélyes kihívásoktól sem. A legtöbbször a saját útját járja és nem szereti, ha ebbe más bele akar szólni.

vörös cirmos macska

A többi cicával való kapcsolatában is kitűnik a domináló jelleme. Szereti az alfahím (alfakandúr?) szerepet, általában hamar maga alá utasítja a többi macskát. (Persze csak ha azok ezt hagyják.)

Ugyanakkor a vörös cirmos macska kedveli az embereket és igényli a szeretgetést. Ha éppen simogatásra vágyik, akkor odamegy a gazdájához és addig nem nyugszik, amíg meg nem kapja, amit akar. Egy igazi szeretetbomba veszett el a rosszcsont vörös kiscica fiú személyében.Vörös cirmos macska – kinek való?

Szerintem egy kisgyerekes családba tökéletes választás a vörös cirmos macska (főleg kisfiúk mellé). Minden csínytevésben benne lesz az állatka, az biztos.

vörös-cirmos-macska-7

A vörös kiscica egyébként magában is elvan, de alapjában véve jobban szereti a kisebb ember- és/vagy macskatársaságot.

Inkább nőstények mellé tudnám ajánlani, mert lehet, hogy felnőttként összeakasztaná a bajszát a többi kandúrral a dominancia-harcok miatt.

vörös-cirmos-macska-8

Mivel a vörös kiscica (vagy inkább nagycica) szeret kimenni, ezért érdemes lehet inkább kijárós cicaként tartani. (Bár ebben az esetben nagyobb veszélyben lesz a kalandozós természete miatt.)

Vörös cirmos macska örökbefogadása

Úgyhogy a fentiek tükrében én mindenkit arra bíztatok, hogy szerezzen be magának egy ilyen kis bundás banditát. 😉 Gyakorinak mondható ez a színtípus (a feketével egyetemben, de a szürkével ellentétben), tehát rövid keresgélést követően bárkinek lehet narancssárga kandúrja!
 


Vörös cirmos macska (Forrás: youtube.com – NightCat Moon)