A macska ehet kenyeret?

macska-ehet-kenyeret

Egy kunyerálós cica esetében felmerül a kérdés, hogy a macska ehet-e kenyeret. A cikkben minden fontos infót megtalálsz ezzel kapcsolatban. Érdemes tájékozódnod, mert vannak olyan esetek, amikor a kenyér fogyasztása mérgező a macska számára.A macska ehet kenyeret?

Igen, az egészséges cicák ehetnek készre sült, ízesítés és topping nélküli kenyeret, de nem ajánlott számukra ennek az élelmiszernek a fogyasztása a magas szénhidráttartalom miatt, hiszen a macskáknak inkább fehérjére lenne szükségük.

Egy kis mennyiség még nem árt a kenyérből, de nem érdemes túlzásba esni, mert a kenyér tápértéke a macska szempontjából alacsony. Ha pedig a cica pocakja telítődik a kenyérrel, akkor később nem biztos, hogy meg fogja enni azt a táplálékot, amelyik ideális lenne a számára.

A kenyér adása talán még akkor lehet jó ötlet, ha valamivel néha jutalmazni szeretnénk a cicust, illetve ha trükkösen gyógyszert kell neki beadnunk a kenyérbe rejtve.
Bár a kenyeret alapjában véve moderált mennyiségben, alkalmilag megeheti a cica, de emellett azt is fontos megemlíteni, hogy a nyers kenyér-, sütemény- vagy pizzatészta fogyasztása TILOS, mivel az élesztő komoly egészségügyi gondokat okozhat egy macskánál!

A nyers tészta igencsak megdagadhat a cica gyomrában, ami súlyos felfúvódáshoz, görcsökhöz és fájdalmakhoz vezethet. Emellett a macska szervezetében alkohol és szén-dioxid termelődik, ami szintén káros, és akár légzési elégtelenséget is okozhat. Úgyhogy ha a cica nyers tésztát evett, akkor el kell vinni az állatorvoshoz!

Emellett mellőzni kell azokat a kenyereket, amelyek például hagymát, mazsolát, csokoládét vagy fűszereket tartalmaznak, ugyanis ezek mérgezők lehetnek a cica számára! Ha már nagyon kell adni valamit a macskának, akkor érdemes olyan sima kenyeret választani, ami még nem lett megkenve semmivel (hiszen pl. a csokis krém (Nutella) mérgező a cica szempontjából!).
Összefoglalva…

A cicák néha-néha ehetnek egy kis készre sült, ízesítés és topping nélküli kenyeret, de a rendszeres fogyasztás nem ajánlott. A macskák számára mérgező a nyers kenyér- és pizzatészta. Emellett kerülni kell azokat a kenyereket is, amelyek például csokit, mazsolát, hagymát vagy fűszereket tartalmaznak.