A macska harapdál – de miért…?

macska-harapdál-1

Nagyon idegesítő tud lenni, ha egy macska harapdál. Vajon mi az oka annak, hogy így viselkedik?
1 – A világ felfedezése

Bár Te valószínűleg rossz néven veszed a harapdálást, de kérlek vedd figyelembe, hogy a cicák esetében teljesen természetes ez a viselkedés! Ők így (is) meg akarják vizsgálni az útjukba kerülő tárgyakat. Gondolj csak bele: a kisgyerekek is gyakran a szájukba vesznek dolgokat, mert ők így tudják felfedezni a világot.

2 – Kapcsolatfelvétel

Ha a macska harapdál, az azt is jelentheti, hogy kapcsolatba szeretne lépni Veled. A gyengéd, foggal való rágcsálás a kommunikáció egyik módja a macskák esetében. Sajnos ez viszont nem mindig élvezetes az emberek számára…

macska-harapdál-2

3 – A macska harapdálja a zsákmányt

A cicák akkor is szeretnek rágcsálni, ha valamit a zsákmányuknak tekintenek. Ízlelgetik, fárasztják, kínozzák egy kicsit… Aztán ha lehetséges, a harapdálás után meg is eszik a prédájukat. De persze ez nem mindig van így… 🙂

4 – Nyomok hátráhagyása

A macskák szeretik a birtoklás érzését, ezért ha megtetszik nekik valami, akkor igyekszenek a nyomaik hátrahagyásával kinyilvánítani, hogy az adott dolog már az övéjük. 😊 Ha a macska harapdál, akkor elképzelhető, hogy éppen a nyál-, bűzmirigy- és fognyomait próbálja hátrahagyni a többi állat figyelmeztetése érdekében.
5 – Agresszió kiélése

Az is lehet, hogy a macska valamilyen ok folytán stresszes és emiatt agresszívvé válik. A negatív érzelmeit a harapdálással vezetheti le. Vagy akár az is elképzelhető, hogy Rajtad próbál „bosszút állni” amiatt, mert valamit nem úgy csináltál, mint ahogyan ő szerette volna. Sajnos az is előfordulhat, hogy a macska elkezdi önmagát bántani, ha nagyon rosszul érzi magát a bőrében.

6 – Tisztogatás

Főként a kezdő gazdik szoktak megijedni akkor, amikor a macska mosakodás közben szinte „rágcsálja magát”. Ez teljesen normális, nem kell tőle megijedni. A cica csupán így próbálja meg még alaposabban kitisztítani a bundáját.

macska-harapdál-3

A macska harapdálásának okai

Persze a felsoroltakon kívül még rengeteg oka lehet annak, ha a macska harapdál valamit vagy valakit, de a legfontosabbakat beleírtam a listába. Ez a viselkedésmód tehát sok esetben természetes, de ha valamilyen stresszhelyzet okozza a folyamatos rágcsálást, akkor változtatásokra van szükség a cica megnyugtatása érdekében.

Egy állatorvosi kivizsgálás is jól jöhet, ha a macska harapdál, mert ennek a hátterében akár valamilyen betegség is állhat.

A macska harapdál… – (Forrás: youtube.com – MB vids)