A macska miért nem szereti a vizet?

a-macska-miért-nem-szereti-a-vizet

Több oka is van annak, hogy a macska miért nem szereti a vizet. Nézd végig a listát! 🙂A macska miért nem szereti a vizet..? – #1 Mert száraz és meleg vidékről származik.

A macskák ősei olyan helyen éltek, ahol forró és száraz volt az időjárás, ennek következtében pedig a cicák csak kevés alkalommal találkoztak vízzel. Részben ez az oka annak is, hogy a házimacskák nem túl gyakran isznak és fürdeni sem igazán szeretnek.

A macska miért nem szereti a vizet..? #2 Mert kényelmetlen a cica számára, ha vizes a szőre.

A cicák sajnos nem nagyon kedvelik, ha vizes lesz a szőrük, hiszen a megszárítása hosszú időbe telhet. Ráadásul így a macskának külön újra meg kell mosdatnia magát a pancsolás után, ami számára plusz munkát jelent. Arról meg sajnos ne is beszéljünk, hogy egy vizes szőrű macska sokkal könnyebben megfázik. A nedves szőr hideg tapintású, pedig a cicák inkább a meleget szeretik.

Vannak olyan cicafajták (pl. a török Van-macska, a bengáli, a Maine Coon és az abesszin), amelyek jobban bírják a vizet, de ezeknek a macskáknak a szőre ellenállóbb a nedvességgel szemben.
A macska miért nem szereti a vizet..? #3 Mert a cica a szokások rabja és nem feltétlenül szeret új dolgokat kipróbálni.

A cicák számára fontos a rutin és a biztonság, ami azt jelenti, hogy nagyon érzékenyek a változásokra. A macskáknak jelentős stresszt jelenthet egy új szokás kialakítása (például a fürdetés), úgyhogy ha nem muszáj, akkor ezt nem is érdemes a cicáknak erőltetni.

A macska miért nem szereti a vizet..? #4 Mert veszélyes számára a víz

A cicák sajnos nem igazán tudnak úszni, tehát akár halállal is végződhet számunkra egy vizes kaland. Azt sem felejthetjük el, hogy a macskák mozgását lelassítja a víz, ami megnehezítheti a menekülésüket egy rizikós helyzetben.

Emellett a cicák szőre sokkal nehezebbé válik a víz hatására, ami szintén csökkentheti a túlélési esélyeiket. Illetve a víz megőrizheti a macskák illatát, amely árulkodó lehet az ellenségeik számára.
A macska miért nem szereti a vizet..? #5 Az illat(anyagok) miatt

A cicák nem szeretik, ha a víz lemossa róluk a saját illatanyagukat, hiszen így a mosdatás segítségével újra kell „illatosítaniuk” magukat. (A macskák leginkább a szaglásuk útján tájékozódnak.)

Ráadásul a víz által hordozott anyagok és illatok rátapadhatnak a cicák bundájára – és az állatok bizony nem szeretik, ha nedves és büdös a szőrük. Sajnos a macskák általában az állatsamponok illatát sem díjazzák.

A macska miért nem szereti a vizet..? #6 A korábbi traumák miatt

Sajnos sok cica jár úgy, hogy véletlenül beleesik mondjuk a fürdőkádba. Ez a macskák számára olyan sokkot jelenthet, ami miatt később inkább kerülni fogják a vizes helyzeteket.

Emellett persze sok cica szeret például játszani a csapból folyó vagy csöpögő vízzel, azonban ne felejtsük el, hogy itt csak az állat mancsa lesz vizes. A macska a játék öröméért még bevállalja azt, hogy egy kicsit nedvessé váljon a lába.
Összefoglalva…

Rengeteg oka van annak, hogy a cicák nem szeretik a vizet. Egyrészt száraz éghajlatról származnak, másrészt pedig kényelmetlen, veszélyes, szokatlan és zavaró számukra a nedvesség. Pont ezért nem érdemes erőltetni a cicáknak se a pancsolást, se a fürdetést.

Bár azt persze nyugodtan meg lehet nekik engedni, hogy játsszanak egy kicsit a csapból folyó vízzel vagy egy pocsolyával… 🙂