Cica tartása lakásban

cica-tartása-lakásban-1

Rutinos cicásként jelenleg 2 macskát nevelek egy emeletes házban. Éppen ezért tudom, hogy sokak véleménye szerint a cica lakásban való tartása egyáltalán nem ajánlott. Szeretném leírni az ezzel kapcsolatos tapasztalataimat, hogy képet adjak az olvasóknak erről a témáról. Hiszen lehet, hogy mégsem annyira rossz a helyzet, mint ahogyan azt sokan gondolják… 🙂Cica tartása lakásban: mozgásszegény életmód

Az emeletes házban élő macskák valóban kevesebbet tudnak mozogni, mint a családi házban lakó társaik. Ennek ellenére szerintem nem kell olyan tragikusan felfogni a dolgot, hiszen egy kis leleményességgel biztosítható az állatoknak a számukra szükséges testmozgás.

cica-tartása-lakásban-2

Érdemes nekik olyan játékokat venni, amiknek a használatához ugrálás, mászás vagy futás kell. Persze nem könnyű végignézni, amint a macska a labdát dobálgatva a szövetkanapénkon ugrándozik, de hát ugye a cicáért mindent… 😛 Egy kis toleranciával macska tartása lakásban is lehetséges.

Tapasztalatom szerint a legtöbb macska viszonylag jól elvan egyedül is, azonban egy társsal sokkal jobban érezhetik magukat. (Amennyiben a másik cica kiválasztása elég körültekintően történik.) A kezdeti nehézségek után hamar összebarátkozhatnak és együtt rohangálhatnak, birkózhatnak és kergetőzhetnek.
Ha a cica tartása lakásban történik, akkor érdemes (szinte) mindenhová bejárást biztosítani az állatnak. Nagyon sok esetben találkozom azzal a jelenséggel, hogy az állat ilyen-olyan okok miatt nem mehet be bizonyos helyiségekbe. Sajnos így már tényleg kicsi lehet a macskának egy amúgy sem túl nagy társasházi lakás. Arról nem is beszélve, hogy várhatóan folyamatosan hisztizni fog a cica és valószínűleg addig próbálkozik majd, amíg be nem tud szökni a szobába. A tiltott gyümölcs mindig édesebb… 🙂

cica-tartása-lakásban-3

Nem titok, hogy a macskák szívesen másznak fára. Ha viszont nem mehetnek ki a természetbe, akkor előbb-utóbb más magaslati helyeket fognak keresni maguknak. Így fordulhat elő, hogy a szekrények teteje lesz a főhadiszállás, ha a cica tartása lakásban történik. Gazdaként persze nem örülünk neki, ha a kedvencünk egyik szekrény tetejéről a másikra ugrál, de próbáljunk meg (viszonylag) toleránsak lenni. A macska csupán az ösztöneinek engedelmeskedik, nem minket akar vele idegesíteni.Cica tartása lakásban: állandó kaparászás

A macskák időnként bizony alaposan megélesítik a körmüket. Ezt pedig nagyon sokszor a szőnyeg, a kanapé vagy az ágy bánja…

Ha a cica tartása lakásban valósul meg, akkor mindenképpen érdemes beruházni egy kaparófára. Az persze egyáltalán nem biztos, hogy Őfelsége használni is fogja, de próbálkozni azért lehet. 🙂

Bizonyos időközönként újat kell belőle venni, hiszen a cicák néhány hónap alatt teljesen szétbontják. Mivel a sarokban is elfér, ezért általában nem okoz gondot az elhelyezése. Létezik vízszintes és függőleges állású fajtája is.

cica-tartása-lakásban-4

Az egyik hátránya az, hogy apró szálak esnek le a kaparófáról a használat következtében, amiket időnként össze kell szedni. De ez még mindig sokkal kevésbé kényelmetlen, mintha egy új kanapét kellene venni az állandó karomélesítése miatt… 😉

Sokan kérdezték már tőlem, hogy tudok-e valamilyen tuti receptet a tiltott helyeken való kaparászás ellen. Nekem egyrészt a jó minőségű kaparófák jelentettek megoldást, illetve az, ha azonnal rászóltam a cicára, amint a kanapén kezdte élesíteni a körmét. A határok megszabása után a macska tartása lakásban sokkal könnyebb lesz.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ezek a tanácsok tökéletesen működnek, hiszen a cicák időnként feszegetik a határaikat (és tesztelik az idegeimet). Az is előfordul, hogy hazatérve veszem észre, hogy a távollétemben „alkottak”, hiszen tudták, hogy végre szabad a pálya.Létezik még macskariasztó spray is a tiltott helyekről való elkergetés érdekében. Bevallom, én ezt még sosem próbáltam. Most utánanéztem a tapasztalatoknak és nagyon vegyesek a visszajelzések. Mindenképpen a jó minőségű termékeket éri meg előnyben részesíteni, mert ezekkel lehet kedvező esetben eredményt elérni. (Persze ha az embereket zavarja a spray szaga, akkor nem éri meg vesződni vele.)

És ha már a szagoknál tartunk: a macskamenta használata is szóba jöhet, ha a cica tartása lakásban történik. Be kell dörzsölni vele azt a helyet (mondjuk a kaparófát), ahol az állatnak kaparásznia kellene. Én már többször is vettem macskamentát az én cicáimnak, de én nem tapasztaltam, hogy delíriumba estek volna tőle.  🙂 Sokak szerint meg kellene őrülniük érte, de én ezt csak igen mérsékelten tapasztaltam. Valószínűleg itt is igaz az az alapelv, hogy inkább a jó minőségű macskamentát éri meg előnyben részesíteni…

cica-tartása-lakásban-5
Cica tartása lakásban: így történjen az etetés és az itatás

cica-tartása-lakásban-6

Ha a macskánk lakásban él, akkor teljes egészében nekünk kell gondoskodnunk az etetéséről, hiszen nem tud elmenni vadászni, hogy táplálékot szerezzen magának.

Figyeljünk oda a cica tömegére, mert a mozgásszegényebb életmód és a nagy falatozás kombinációja könnyen elhízást okozhat. Vegyünk olyan tápot, ami kifejezetten lakásban tartott cicáknak készült! Jó választást jelenthet még a light jelzésű eledel is, ha a macska tartása lakásban történik.

A cica etetésére egy nyugodt helyet kell választanunk. Az a legjobb, ha berendezünk neki egy külön sarkot ott, ahol a tányérkái senkinek sincsenek útban. Érdemes alájuk rakni egy konyhai alátétet, mert sokszor előfordul, hogy a cicák kitúrják a tálkájukból az ételt. Ezzel elkerülhetjük, hogy a padló koszos legyen az eledel miatt.
A víz pótlásáról sem szabad megfeledkeznünk, mert a macska a számára szükséges folyadékot sem tudja megszerezni a természetből. Minimum naponta egyszer töltsük fel a tálkáját, mert a víz általában elég hamar elfogy, ha a cica tartása lakásban történik. Meleg időben a párolgással is számolnunk kell. (No meg persze azzal is, hogy a macska kilötyögteti a vizet. 😀 Ezért is kell mindenképpen egy alátét.)

Sima, bolti tej helyett érdemes inkább speciális macskatejet venni. Ebben kevesebb laktóz van, ezért nem okoz (annyira) hasmenést a cicáknak. Egyszerre csak keveset adjunk a nekik a „balesetek” elkerülése érdekében!

Cica tartása lakásban: az almozás
És ha már ennél a témánál tartunk: a macskának természetesen biztosítani kell egy olyan helyet, ahol nyugodtan elvégezheti a dolgát. Nekem korábban egy nyitott alomtálcám volt, de az annyira nem vált be. A cica állandóan kitúrta belőle az alomdarabkákat, amik aztán a padlón vagy a szőnyegen landoltak. (Ez az egyik legidegesítőbb dolog akkor, ha a macska tartása lakásban történik.) Arról nem is beszélve, hogy a szagok is zavaróak voltak, pedig naponta cseréltem az almot.

cica tartása lakásban 4Így hát egy idő után inkább vettem egy fedett alomházat kb. 7500 forintért (2018 szeptemberében), ami több helyet foglal, de sokkal praktikusabb. Ebből csupán néhány kavicsot hord ki a macska és kevésbé szagos, tehát a fenti problémák nagyrészt megoldódtak. A cica privát környezetben végezheti el a dolgát, ami szerintem megnyugtatóbb neki. Az alomban lévő szénszűrő valamilyen szinten képes kiszűrni a rossz szagokat, de azért 100%-os megoldást nem nyújt. Időnként ki kell cserélni, 2 darab szénszűrő kb. 600-1200 forintba kerül (2018 szeptemberében), de ez természetesen a méretétől és a márkájától is függ.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy a macska hamar megszokta az új alomházat. Kezdetben csak a tálca részét raktam le neki a földre, de még attól is félt egy ideig. Amikor már bele mert menni és biztonsággal használta, akkor helyeztem rá a tetőt a tálcára. Láttam rajta, hogy tartott ettől, de aztán erőt vett magán és így is használta az almot. A legnagyobb kihívást a csapóajtó megszokása jelentette. Ez se volt könnyű, de egy idő után sikerült.

cica tartása lakásban 2Természetesen alomra is szükségünk van, ha a cica tartása lakásban történik. Nekem a szilikonos változat vált be a legjobban. Ez nem olcsó, hiszen egy 3,8 literes zsák 1300-1600 forintba kerül, de a minősége kiváló. (Nyilván vannak más, ennél sokkal kedvezőbb megoldások is!) Ez a mennyiség 2-3 napra elegendő. Az almot elméletileg egy hónapig lehet használni, de én nem tudom, hogy ezt ki találta ki… nekem már egyetlen nap után cserélnem kell, mert annyira összepiszkítják a cicák.

Cica tartása lakásban: szőrproblémák

Hát igen, kár tagadnunk: a macskák bizony jól összeszőröznek mindent. Ezt csak abban az esetben lehet megúszni, ha szőrtelen cicát veszünk. (De az esetek túlnyomó többségében úgysem erről van szó.)

cica-tartása-lakásban-7

Érdemes vásárolnunk egy olyan, jó minőségű szőrkefét, amivel le tudjuk szedni a macskáról a feleslegessé vált szőrszálakat. Tanácsos legalább naponta egyszer átfésülnünk a cicákat. (Ha hagyják. 🙂 )

Én személy szerint plédet szoktam teríteni az ülőgarnitúrára. Ez szinte kötelező, ha a cica tartása lakásban történik. Védelmet nyújt a karmolászás és a szőrszálak ellen is. Könnyen kimosható a mosógépben, de senkit sem szeretnék azzal áltatni, hogy az összes szőrszál eltűnik egy nagymosást követően!
Egyébként léteznek olyan kefék is, amik kifejezetten a lehullott szőr összeszedésére valóak. Én ezeket még nem próbáltam, de úgy hallottam, hogy itt is inkább a jobb minőséget érdemes előnyben részesíteni, mert nem mindegyik kefe hatásos.

Cica tartása lakásban és a macskabetegségek

Végre egy olyan területhez értünk, ahol a társasházi macskatartók egyértelműen előnyben vannak! Nos, az emeletes házban lakó állatok sokkal kisebb eséllyel betegszenek meg, mint a kijárós társaik. Nem áll fenn annak a veszélye, hogy elkapnak valamit az egyik fajtársuktól vagy a zsákmányuktól.

cica-tartása-lakásban-8

Ennek ellenére persze előfordulhat akkor is valamilyen megbetegedés, ha a cica tartása lakásban történik, ezért bizonyos oltások beadatása ebben az esetben is szükséges. De a fertőző betegségek elkapásának veszélye egyáltalán nem magas.

Cica tartása lakásban és a természettel való kapcsolat

Mivel a macskák nagyon szeretnek a természetben kalandozni, ezért próbáljuk meg pótolni nekik egy kicsit a hiányzó élményt!
Szerintem érdemes arra odafigyelni, hogy az állat néha friss levegőhöz jusson, ugyanis neki sem tesz jót, ha folyamatosan a szobában tesped. Időnként ki kell nyitnunk neki az ablakot és/vagy ki kell engednünk az erkélyre abban az esetben, HA EZ BIZTONSÁGOS.

cica-tartása-lakásban-9

Hagyjuk, hogy a napon sütkérezzen és hogy a poros helyeken fetrengjen! (Az utóbbit nem azért teszi, hogy minket idegesítsen, hanem azért, mert a port száraz samponként használja a szőre megtisztítására.)

Én időnként ültetek nekik füvet, aminek az elfogyasztása amúgy is elengedhetetlen az emésztésükhöz. Így sokkal könnyebben ki tudják hányni a szőrlabdákat.

A különféle élő (vagy vágott) növények és virágok is nagyon jó választást jelenthetnek, ha a cica tartása lakásban történik. Azonban ezzel érdemes elővigyázatosnak lennünk, mert vannak olyan növények, amik mérgezőek a macskákra nézve! Ezért mindig nézzünk utána, hogy az elültetni kívánt virág kompatibilis-e a cicákkal.
Én a macskáknak néha hozok terméseket, leveleket és egyéb érdekességeket. (Például most ősszel szedek nekik gesztenyét.) Imádják szagolgatni a kintről származó dolgokat és általában jót játszanak velük.

Cica tartása lakásban a biztonság szempontjából

A biztonság tekintetében is előnyben vannak azok a gazdik, akiknek nem kijárós a macskájuk. Így nem kell félteniük a kedvencüket az autóktól, a kutyáktól, a mérgezéstől, az eltűnéstől, a bántalmazástól és még sok mástól… ennek következtében a várható élettartam sokkal magasabban abban az esetben, ha a cica tartása lakásban történik.

cica-tartása-lakásban-10

Viszont van két problémás pontja is a társasházban való macskatartásnak. Egyrészt a cica kiszökhet a lépcsőházba és eltűnhet, mint szürke szamár a ködben… és aztán ember legyen a talpán, aki megtalálja.

Másrészt az állat sajnos könnyen kieshet az ablakból vagy az erkélyről. Egy pillanat alatt megtörténhet a baj… sajnos a macskák azonnal meghallják, ha valahol kinyitottunk egy ablakot és sok esetben rögtön odasietnek. Nem érdemes úgy hozzáállnunk a dologhoz, hogy „csak gyorsan kinyitom az ablakot, addig úgysem jön ide”, mert ebből már nálam is majdnem baleset lett. Úgyhogy a nyílászárókkal nagyon vigyázni kell, ha a macska tartása lakásban történik.

Vigyázni kell a kinyitott ablakkal akkor is, ha a redőny le van húzva. Az én narancssárga kandúrom sajnos már rájött arra, hogy egy kis igyekezettel alulról fel lehet tolni a redőnyt. Úgyhogy azt tanácsolom a gazdiknak, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak… Emellett pedig bukóra se hagyják nyitva az ablakokat, mert a macska az ablakszárnyak közé szorulhat és elpusztulhat.

cica-tartása-lakásban-11

A macskaháló jó megoldás lehet abban az esetben, ha nincsen lehetőség szúnyogháló felrakására. Ugyanakkor a rögzítésnek elég erősnek kell lennie, különben a cica simán lebontja a macskahálót. Ha tűzőgéppel történik a fixálás, akkor rosszabb esetben még a kihúzogatott kapcsokat is megeheti az állat…

Én két ablakszárnyra rakattam fel macskabiztos szúnyoghálót. Nem volt olcsó mulatság, kb. 15-20 ezer forintba került darabonként még 2017-ben. Erős fémkerettel rendeltem meg és kértem a szerelőket, hogy több helyen is rögzítsék az ablakhoz. Úgy látom, hogy a macska alapjában véve nem bírja szétszedni a szúnyoghálót, maximum kisebb sérüléseket tud rajta ejteni a karmával. Azonban az ördög sohasem alszik, ezért inkább nem hagyom a cicákat hosszabb időre felügyelet nélkül a szúnyoghálós, nyitott ablak mellett.
Cica tartása lakásban és a zajok

Bár a társasházban lakók elsősorban a kutyusokra szoktak panaszkodni, de hazugság lenne azt állítani, hogy a cica tartása lakásban nem jár zajjal. Előfordul, hogy az állatok késő este vagy kora reggel szeretnének ugrálgatni, kergetőzni vagy hangosan nyávogni.

cica-tartása-lakásban-12

Ilyenkor persze rájuk lehet szólni, de azt is számításba kell venni, hogy a macska elég önfejű állat. 🙂 Ha aktív hangulatban van, akkor általában nemigen lehet vele mit csinálni, ha a cica tartása lakásban történik…

A másik problémát a textíliákra való rápisilés jelenti. Ha a macska  esetleg összepiszkít valamit, akkor ezt Murphy törvényei szerint természetesen akkor teszi, amikor már/még nem üzemeltethető a mosógép a többi lakó nyugalma miatt.
Szerencsére a fentebb említett probléma csak nagyon ritkán fordul elő a felnőtt, jólnevelt cicák esetében.

Cica tartása lakásban az ivarérettség elérésekor

Se a kandúrok, se a nőstények tulajdonosai nincsenek könnyű helyzetben abban az időszakban, amikor a macska ivaréretté válik.

cica-tartása-lakásban-13

A kandúrok vizelete ilyenkor büdös lesz. A macskák rosszabb esetben pedig elkezdhetik vele jelölgetni még a bútorokat is. Sokkal aktívabbak és elevenebbek lesznek, ami megterhelő lehet a gazdiknak.

A nőstények a tüzelés megkezdésekor nagyon apró vércseppeket hagynak maguk után. Általában sokkal bújósabbá és nyávogósabbá válnak. Ez az időszak általában 4-6 napig tart, majd a macska újra „normális” lesz. (Fontos megjegyzés: a nőstényekkel nem szabad azonnal az orvoshoz rohanni, amint elkezdődött a tüzelés! Akkor érdemes ivartalaníttatni őket, amikor már vége van ennek a néhány napos időszaknak!)
Ha valaki valamilyen ok folytán még nem szeretné elvinni a cicáját a műtétre, akkor lehet vásárolni olyan „tüzelőbugyit” ami az állat hátsójára helyezhető. Egyelőre én csak kutyáknak való változatban láttam ezt a terméket az interneten, de szerintem a legkisebb típus a macskákra is jó lehet. Így nem kell félni a vizelettel való jelölgetéstől és a vércseppektől sem.

Cica tartása lakásban: megéri vagy sem?

Ezzel a cikkel senkit sem szerettem volna elriasztani a lakásban való macskatartástól. Bár a gazdiknak sok esetben valóban nehezebb dolguk van, mint a kijárós cicák tulajdonosainak, de szerintem egy kis igyekezettel megoldhatóak a problémák… fentebb nem véletlenül említettem olyan sokféle megoldási javaslatot.

Aki igazán szeretne macskát tartani, az szerintem vágjon bele akkor is, ha éppen lakásban él! Itt is boldog lehet egy állat, ha a gazdái nagyon szeretik…

Cica tartása lakásban – egy egérrel (Forrás: youtube.com – Ursina Siber)

“Cica tartása lakásban” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Üdv.
  Maximálisan eggyetértek az elöttem szólóval.2 cicám van lakásban, és minden rendben velük.

 2. Üdvözlöm!
  Az én cicám 10 év körüli ivartalanított nőstény cica. 10 éven átt egy tanyán élt vidéken 2 komondor kutyussal. Immáron 7 hónapja fogadtam örökbe mert a tanyát ahol eddig élt eladták. A gazdálya elhunyt. Most egy újépítésü lakásban él velem és a párommal. Sokszor van egyedül. Mit tehetek a Ciliért, hogy jobban teljenek az órák míg nem vagyunk itthon. Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel; B. Szilvia. és Cilike

  1. Kedves Szilvia!

   Köszönöm szépen a kérdését! 🙂 Örülök, hogy a cica jó helyre került!

   Mivel már idősebb a macska, ezért másik állatot nem fogadnék mellé örökbe. Ilyenkor már nehezen szokják meg a cicák az új játszópajtásokat.

   Én olyan játékokat vennék a cicának, amikkel magától is tud játszani, ha akar. Nekem az a tapasztalatom, hogy a macskák elsősorban az egyszerűbb, nem túlbonyolított játékokat kedvelik. (Pl. kislabda, színes tollseprű-játék)

   Előnyös lehet az is, ha kap egy saját fekhelyet a macska, ha még nincsen neki. Ilyen korban már sokat alszanak a cicák, úgyhogy első a kényelem. 🙂

   Mivel a cica korábban tanyán élt, ezért lehet, hogy hiányzik neki a kinti világ. Nem tudom, hogy van-e esetleg erkély a lakásban, de macskaháló / szúnyogháló mellett ki lehetne engedni. A pórázon való sétálásra nem könnyű rászoktatni az állatot, de nem is lehetetlen…

   Én sokszor veszek az állataimnak cserepes füvet, úgy láttam, hogy azt szeretik rágcsálni. Azon is gondolkodtam már, hogy egy nagyobb, földre rakható cserépbe ültetek nekik egy kis füvet, hogy legyen hová leheverniük.

   Az is sokat tud segíteni az ingerszegénység elviselésében, ha a cica változatosan kap enni.

   Amikor otthon van Ön vagy a párja, akkor pedig érdemes sokat foglalkozni a cicával, mert a tapasztalataim szerint sokat javít az állat hangulatán és közérzetén, ha érzi, hogy szeretik. 🙂

 3. Üdvözlöm!
  Kèrdéssel fordulnèk Önhöz! A napokban szeretnèm kifesteni a lakást..és a cicámat fèltem igazàból hogy ezek a szagok bántani fogjàk és baja lesz! Szeretném megkérdezni hogy milyen javaslata lenne erre a pár napra..sajnos máshoz nem tudom vinni .és azt sem szeretném hogy baja legyen..Achilleus másfél éves fiú cica..előre is köszönöm a válaszát! Maradok tisztelettel: Judit

  1. Kedves Judit!

   Én igazából a folyamatos (vagy legalábbis gyakori) szellőztetést javaslom, úgyis szép idő lesz a napokban. 🙂 (Persze ilyenkor is vigyázni kell a macska biztonságára, ha emeletes házról van szó.)

   Az éppen festés alatt álló szobából tanácsos kivinni a cicát, illetve arra kell még vigyázni, nehogy esetleg belekóstoljon a festékbe.

   A festéstől alapesetben nem kellene, hogy baja legyen a macskának folyamatos szellőztetés mellett. 🙂

 4. Kedves Zsófi!

  Több cikkét elolvastam, és itt találtam egyedül lehetőséget hozzá, hogy írjak Önnek.

  Szeretném leírni a velünk történteket, hátha Ön lát valamit, amit mi vagy a két megkérdezett állatorvos, akikkel felvettem a kapcsolatot nem veszünk észre valamit.

  Párommal egy hamarosan 2 éves ivartalanított kislány cicával élünk 55nm-en. Főnix a teljes lakásban oda mehet, ahova csak akar. Amikor dolgozunk és alszunk, akkor egyedül a nappaliba nem mehet be, mert felügyelet nélkül lehet baleset veszélyes számára a terület.
  Amikor munka után haza érünk foglalkozunk vele, persze vannak napok amikor kevesebbet. De nem is a nagyon nagy társaság kedvelő macsek. Simogatást is csak addig kér, amikor haza érünk 10 percig, utána már terhes neki.

  Párom kedden este 9 óra magasságában teljesen hétköznapi módon játszott vele. Egy helyben kergették egymást úgymond, ezt a játékot nagyon szereti, én is sokat játszok így vele.
  Egyik pillanatban hirtelen váltott és ráfújt, rámorgott, rá is támadott páromra. Párom felugrott a kanapéra és nem engedte Főnix megmozdulni sem. Nagyon lassú mozdulatokkal párommal kimentünk az erkélyre, hátha amíg elvonulunk tőle, megnyugszik.
  Hisz bármikor, amikor túlzásba vittük a játékot, simogatást vagy megúnta fogta magát és elment a másik irányba. Mosakodni, bármi. Nem mutatta, hogy ideges. Egyszer-kétszer előfordult, hogy blöff szerűen ránk fújt, de akkor sem volt utána ideges. Odébb ment, majd amikor tetszett neki, a közelünkbe jött és elfeküdt.
  Kedden este negyed óra alatt nem hogy nem nyugodott le, hanem végig szemmel tartott minket. Fújt páromra és mint egy tigris a ketrecben figyelte. Párom nem nézett rá, nem kereste a szemkontaktust.

  Nagyon szeret szalaggal játszani, úgy tudtunk bemenni a lakásba, hogy a köntösöm átkötőjét lóbáltam neki, hogy valahogy eljuttassam egy másik szobába és oda bezárhassam csendbe és nyugalomba.
  Tettem ezt azért, mert tavaly gyomor műtétet végeztek el rajta, nem sokkal ivartalanítás után és akkor azt javasolta az orvos (sokára pihente ki a műtétet és 2 napig agresszívnek volt nevezhető, de nem akart bántani minket), hogy biztosítsunk számára kiemelt nyugalmat ezzel a technikával.
  Éjszakára oda volt bezárva az alom tálcájával, játékokkal, étellel és vízzel együtt. Kétszer lassan, nyugodtan benéztünk hozzá, de még mindig ideges volt és agresszívan fújt ránk. Páromra kiemelten, rám kevésbé.

  Szerda reggelre reméltük, hogy elfelejthetjük az éjszakát, de még mindig ideges volt ránk. Amikor elindultunk munkába a szokott módon akartuk hagyni a lakást számára. Én mentem ki utoljára a bejárati ajtón, nyugodtan. Főnix agresszívan utánam futott, fújt, felborzolva.

  Munkából időben értünk haza. Nagyon lassan mozogtunk, megnéztük milyen volt az étvágya, ami rendben volt, figyeltük a mozgását. Az egyik orvos arra jutott az elmondottak alapján, hogy lehet játék közben valahol meghúzhatta magát a cica, és mivel párommal volt kommunikációban vele kötheti össze, hogy párom okozta neki a fájdalmat, mert nem érti, honnan jön a fájdalom. Képzeljem el úgy, mint amikor tüzelnek. Nem tudják, miért fájhat nekik.

  Ezt el is fogadnánk, viszont, amikor a poci műtétje után gyógyultnak volt nyílvánítva Főnix, még valljuk be a seb frissnek számított, hisz az egész hasfalát átvágták, szegény cicát szerencsétlenül fogtam meg. De már emelhető volt. Pont ugrott volna fel a dohányzóasztalra és amikor hozzáértem, elkapás helyett, a hasfalát kissé odanyomtam az asztal éléhez. Érthetően fájt neki, rám is fújt, de következő nap még neheztelt rám kicsit, az érintést kerülte tőlem. Párommal teljes mértékben jó maradt a viszonyuk. Hamar rendeződött a helyzet.

  Most, ahogy írtam kivetült a viselkedése rám is. Szerda este rám csak akkor fújt, amikor párom is a közelben volt. Párom ilyenkor is mindig nyugodtan közeledett, de sosem túl közel. Inkább engedte, hogy a cica menjen hozzá, de még így is agresszívan lépett fel Főnix párommal szemben.

  Csütörtök este van. 48 órával vagyunk az ominózus eset után. Volt már az ölemben, dorombolt nekem. Áttapogattam, keresve hátha fáj neki valahol valami. Lehet elrejtik, de amikor fájó részhez értünk, eddig mindig elhúzta testrészét vagy elment.
  Bejöttem a zárt szobába, hogy szocializálódjon is Főnix, párom szép lassan bejött. Simogattam, cirógattam a cicát, dorombolt jó hangosan, párom kicsit meg tudta simogatni, de ahogy hátat fordított neki, hogy kimegy, Főnix eredt volna utána, sajnos nem kíváncsi módon.

  Nem tudjuk mi történhetett kedden este. Párom nem bántotta, nem lépett a farkára vagy a mancsára. Hozzáteszem véletlenül én már léptem a farkára, haragudott rám egy rövid, tényleg rövid ideig, de nem bántott vissza. Jelezte fújással, hogy nem tetszett neki, de ez számunkra érthető is volt.

  Talán Ön lát vagy tapasztalt ilyesmit? Miért haragudhatott meg páromra így Főnix?
  Semmilyen változás nem történt a lakásban.
  Előtte egy héttel 2 napig nem voltunk itthon, egy barátunk jött fel hozzá, hogy legyen szociális része a napjának, aki csakugyan nem bánthatta, hisz az ominózus előtti nap fenn volt nálunk és üdvözölte a vendéget.
  Párom kedd reggel Főnix számára új illatú dezodorral fújta be magát. Gyanakodtam feromonokra, de az sem lehet, hisz ma Főnix nyugodtan egyszer azon a széken feküdt, ahol párom ruhái voltak, amik ezzel a dezodorral lettek befújva.
  Minden nap friss vizet kap.
  Igyekszünk figyelni az étkezésére, hogy mit tartalmaz az étele. Szerencsések vagyunk, mert nem macska eledelt nem is akar enni.
  A szemetesek fedelesek, elzártak.
  Rutin szerűen tartjuk a napját, étkezés, játék, énidő, minden téren amennyire csak tudjuk számára ezt biztosítani.
  1-2 hete egy filmet néztünk, amiben hosszabb ideig sír egy kis baba. Nagy örömmel konstatáltuk, hogy odament a TV-hez kíváncsian és mutatta nekünk, hogy valami baj lehet. Látszott a viselkedésén, hogy igen új hang a számára, de bababarát módon.
  Mi is szeretnénk majd gyermeket, és nagy örömmel láttuk ezt, hogy nem lesz baj, amikor újszülött lesz a háznál.
  Most tartunk tőle. Szeretnénk megoldani ezt a helyzetet, de minden ötletűnkből kifogytunk.

  Egyéb esetleg hasznos információk Főnixről:

  Főnix édesanyjától sajnos 7 hetes korában lett elválasztva. 3 tesója volt és már jóval előbb elvitték, mint kellett volna. Mi 8 hetesnél előbb nem akartuk elvinni, viszont már nem voltak egy hete testvérei és az anyukája se foglalkozott vele. Párom édesanyja (nála születtek a cicák) mondta, hogy látja Főnixen, hogy szomorú, hogy ennyire egyedül maradt.

  1 éves kora előtt volt ivartalanítva.

  1 éves kora után, nyár elején gyomor műtét mellett döntöttünk, mert lenyelt egy két méter hosszú textil szalagot, aminek egy részét kihányta. A másik részét nem. Amikor rajta kaptam a hányáson a szájánál elvágtam, hogy ne nyelje vissza, nem rántottam ki.
  A szalag azóta sem lett meg, az állatorvos, több is, azt mondta ne aggódjunk. Lehet az ürülékében lesz később, vagy rosszabb esetben vagbél gyulladása lesz, ami rutin műtét. Ha nem lesz étvágya valószínűleg ez fogja okozni. Étvágya van Főnixnek. Eszik és iszik szépen, ahogy szokott.

  Még mielőtt elhoztuk a születési helyéről 2-3 hetes korában eltörte az egyik mellső mancsát. Nagyon szépen összeforrt neki, nem látszik a járásán, ettől még vigyázunk vele. Időjárásváltozáskor hasonlóan fájhat neki, mint nekünk embereknek, mert akkor szokta picit furcsán tartani. Ahogy mi magunk is.

  Elnézést, hogy hosszú voltam, de nagyon megkedveltük Főnixet és minden információba kapaszkadunk, viszont ha agresszív marad… 🙁

  Amennyiben megtisztel válaszával, nagyon boldoggá és hálássá tesz bennünket!

  1. Kedves Szandra!

   Köszönöm szépen a hozzászólását, nagyon megtisztelt vele! Nem baj, hogy ilyen hosszan írt, legalább én is jobban képbe kerültem az esettel kapcsolatban.

   Remélem, hogy azóta Félix már jobban van! Az elmondottak alapján nekem is az lenne a tippem, hogy valószínűleg játék alatt véletlenül megüthette magát és emiatt megfájdulhatott neki valamije. (Talán épp a mancsa..?) Sajnos ez a dolog akkor is fennállhat, ha amúgy nem mutat fájdalomra való jeleket a tapogatáskor.

   Előfordulhat olyan, hogy egy macska egy időre agresszívvé válik, de ez a probléma a legtöbb esetben szépen lassan elhalványodik. Nekem úgy tűnik, hogy jó gazdái vannak a macskának, úgyhogy szerintem rendeződni fognak a gondok, ha valóban csak játék közben sérülhetett meg a cica. 🙂

   1) Ha továbbra is agresszív marad a macska, akkor érdemes elvinni az orvoshoz egy alaposabb kivizsgálásra, hogy ki lehessen zárni az egészségügyi problémákat. Például az én egyik cicám mindig nagyon félénken viselkedett. Nemrégiben kiderült, egy enyhe, látható tüneteket alig okozó tüdőgyulladás volt az oka a gondjának. Mióta ki lett kezelve, azóta sokkal bátrabb. Ezt csak azért mondom, mert a macska viselkedésére hatást gyakorolhat egy-egy emberek számára alig észrevehető egészségügyi probléma.

   2) Az állatpatikákban kapható nyugtató tabletta. Ennek a szedésével is meg lehet próblkozni, ha a macska hajlandó lenyelni a gyógyszert. Ha nem, akkor nem érdemes vele emiatt közelharcot vívni, mert attól csak még agresszívebb lehet. Hosszabb távon a Feliway Classic nevű párologtató is használható. Ez nem annyira olcsó, de valamennyire tényleg képes lenyugtatni a cicát. A hatása igazán 2-3 hét után mutatkozik meg. A kötődési képességet erősíti ez a szer, ami praktikus lenne Félix esetében, hiszen az elhanyagoló anyuka, illetve a korán elszakított testvérek miatt jól látszik a macska viselkedésén, hogy nem tökéletes a kötődési képessége (pl. nem annyira igényli a simogatást).

   3) Az agresszió oka sok esetben a félelem. Elképzelhető, hogy a cica megijedt játék közben, és most azért viselkedik vadabban a gazdájával. Furcsák a macskák, sokszor olyan dologtól is képesek megijedni, ami korábban teljesen természetes volt nekik. Ami az egyik percben örömöt okoz nekik, arra a következő percben már fújnak. Nagyon hangulat”emberek”. 🙂

   4) Bár a cica már ivartalanítva van, ennek ellenére érezheti, hogy jelenleg a párzási időszak zajlik, ami nyugtalanabbá teheti. Észrevételem szerint a telihold, illetve a jelentősebb időjárási változások is hatást gyakorolnak az állatokra.

   5) A levele alapján azt látom, hogy nagyon szeretik a macskát, és hogy igyekeznek rá igazán tekintettel lenni. 🙂 Ez nagyon örvendetes, viszont nem szabad átesni a ló másik oldalára sem. Magyarul nem szabad a macskával azt éreztetni, hogy a gazdái teljesen az ő igényeihez igazodnak és abszolút körülötte forog a világ. A cicának szüksége van arra, hogy a gazdái éreztessék vele, hogy ők a (jó értelemben vett) főnökök. Ha a macska nem érzi a gazdái felől jövő erőt, akkor addig fogja őket provokálni, amíg a sarkukra nem állnak és nem húznak határokat.

   Írta a levelében, hogy később szeretnének majd gyermeket. Sokan a cicájukat is a gyermekükként szeretik, de ez is egy kicsit túl sok tud lenni egy macskának. Persze nagyon lehet szeretni, de „csupán” háziállatként kell kezelni. 🙂

   6) Írt arról, hogy a cicát már sok stresszhatás érte az élete folyamán (elhanyagoló anya, hamari elválasztás, műtétek stb.). Sajnos ebben az esetben nem csoda, hogy a macska kissé problémásan viselkedik. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az állatok eléggé át tudják venni a velük élő emberek hangulatát. Azon is érdemes elgondolkozni, hogy Önökkel történt-e valami olyan, ami miatt stresszesebbé váltak, mert a cica viselkedése akár ezt is visszatükrözheti. A stressz levezetése nagyon hasznos lehet a macska és az Önök szempontjából is.

   7) Az is elképzelhető, hogy a cica a viselkedésével „tesztelni” kívánja Önöket. Talán azt akarja megtudni, hogy ő akkor is kell-e, ha éppen „rosszul” viselkedik. Sajnos az őt ért megpróbáltatások miatt elképzelhető, hogy a gondos nevelés ellenére sem érzi magát teljes biztonságban, úgyhogy a „rosszalkodásával” akarja próbára tenni azt, hogy Önöknél teljes biztonságban van-e. Magyarul hogy akkor is akarják-e, ha nem „jól” viselkedik. Úgyhogy érdemes feltétel nélküli szeretettel viszonyulni hozzá a bizalma elnyerése érdekében. 🙂

   8) Találhatóak a Youtube-on macskáknak való nyugtató zenék. Sőt, akár egy anyamacska szívhangját is le lehet játszani a kötődési sérült cicáknak. Én már próbáltam néhányszor az enyéimen, hát elég furán néztek. 😀 Persze néhány próbát megér a dolog. Keresési szavak a Youtube-on: cat heartbeat vagy sound healing for cats.

   9) Vannak olyan emberek is, akik kineziológiai vagy családállítási segítséget kérnek, ha az egyik állatuknak tartós gondja van. Ennek is utána lehet nézni végső esetben.

   Nagyon sok megoldási lehetőség létezik, úgyhogy nem hiszem, hogy emiatt meg kellene válni a cicától. 🙂 Elképzelhető, hogy több időbe telik a rejtély megoldása, de szerintem a cica viselkedése előbb-utóbb megváltoztatható.

   Az alábbi cikkek elolvasását tudom még ajánlani a honlapról:

   http://csacska-macska.hu/feliway-friends-velemenyek/
   http://csacska-macska.hu/miert-tamad-a-macska-a-gazdajara/
   http://csacska-macska.hu/gyogyszer-beadasa-macskanak/
   http://csacska-macska.hu/agressziv-macska-nevelese-mit-kell-tenned/
   http://csacska-macska.hu/macska-lakasban-egyedul/

   Sok sikert (és türelmet) kívánok Félixhez!

   Üdvözlettel:
   Zsófi 🙂

 5. Kedves szerkesztők!
  Kérdésem volna: nyaralónkban a kerti kemencében szülte meg kölykeit egy kedves vándorcirmos; két hete. Azért tehette meg, mert a kemencét csak viszonylag ritkán használjuk, és amikor használaton kívül van, a közeli fák lehullott gallyait gyűjtjük benn, így kiváló búvóhely egy cicacsalád számárta… A mama kb. 4 hete szokott hozzánk; rögtön észrevettük, hogy vemhes, rendszeresen táplálni kezdtük ezért, de csak akkor kezdtük keresni a lakhelyét, amikor észleltük, hogy már megszülte a kölkeit. Természetesen nem háborgatjuk a családot, a mamát viszont változatlanul etetjük/itatjuk. Most azonban gondban vagyunk, mert szeretnénk befűteni a kemencébe… Mit tanácsolnak, mikor és miként költöztessük ki a családot; a kerti fáskamrában lenne hely a számukra.
  Válaszukat előre is köszönjük: Izsák Pál & családja

  1. Kedves Izsák Úr!

   Köszönöm a hozzászólását! 🙂

   Nem tudom, hogy a cica mennyire van Önökhöz szokva, illetve hogy mennyire félős még. Valószínűleg a rendszeres etetés / itatás hatására már részben megbízik Önökben, ami hasznosnak fog bizonyulni a továbbiakban.

   Én mindenképpen az étel és az ital segítségével próbálnám meg átszoktatni a fáskamrába a cicát. Esetleg fel lehetne neki ajánlani valami különösen finom ételt, majd szépen lassan, etetésenként lépésről lépésre arrébb helyezni az eledelét. (Ha erre nincs idő, akkor az ételt automatikusan a fáskamrába lehet rakni, csak az a lényeg, hogy a macska lássa, hogy ott van.) Onnantól kezdve a fáskamrában kell őt etetni és itatni.

   A kölyköket a költöztetés során én nem fognám meg csupasz kézzel a biztonság kedvéért, mert nem tudom, hogy az anyamacska mennyire utasítaná el őket az ’emberszag’ miatt. Inkább kesztyű / újságpapír / nejlonzacskó segítségével telepíteném át a kölyköket. Ezt érdemes lenne úgy csinálni, hogy az anyamacska is lássa, hogy hová kerültek a kicsinyei. Ha hagyja, akkor közvetlenül meg lehet neki mutatni, hogy hová vannak lerakva a kölykök.

   Esetleg az új helyen ki lehetne alakítani a családnak egy puhább és kényelmesebb fészket. (A jobb helyre ugyanis könnyebben odaszokna az anyamacska.) Erre alkalmas lehet néhány régi ruha és egy kartondoboz is akár. Ha esetleg van olyan rongy, amin a macska feküdt, akkor részben azt is oda lehetne tenni az új fészekbe az új ruhák vagy pokrócok mellé. (De ezt a műveletet is inkább kesztyűvel / nejlonzacskóval / újságpapírral érdemes elvégezni.)

   Ha az anyacica esetleg zavarodottá válik a változások hatására, akkor érdemes néhány órára bezárni őt a fáskamrába a kicsikkel, és egy darabig békén hagyni. Hadd szokja meg az új helyét. Utána persze ki kell engedni. 🙂

   Nem tudom, hogy mi a tervük a továbbiakban a macskákkal, de ha esetleg szeretnék majd elajándékozni a kiscicákat, akkor érdemes lenne a családot minél előbb megszelídíteni. Ha a kiscicák már most hozzászoknak az emberekhez, akkor sokkal kezesebbek lesznek, és könnyebben örökbe adhatók, mintha tulajdonképpen félig vadak maradnának.

   Ha 2 hetesek a kismacskák, akkor egyébként lassan elkezdenek majd kúszni-mászni. A költöztetés során kérem nézzenek alaposan körül a kemencében, mert könnyen elképzelhető, hogy a kiscicák már mozogni kezdtek, és esetleg elbújtak máshová az avarban. Nagyon ügyesen tudnak ám rejtőzködni. 🙂

   Köszönöm a cicáknak nyújtott segítségüket!

   További cikkeket a Kismacskák kategóriában találnak ebben a témában. Ha kérdésük van, írjanak bátran!

   Üdvözlettel:
   Zsófi 🙂

 6. Kedves Zsófi!

  Szeretnék egy kicsit tisztábban látni a cicánkkal kapcsolatban, ezért a segítségét kérném.

  Nekem gyermekkoromban volt pár cicám, de nem emlékszem annyira ezekre a korai időszakokra, illetve a korábbi cicák kinti-benti cicák voltak.

  Van egy 5 hónapos fiú cicánk, nagyon eleven, játékos. Rambo benti cica a teraszra ki tud menni. Számomra kicsit érdekes a viselkedése, mert iszonyatosan ragaszkodik hozzánk, de közben mégis távolságtartó.

  Férjemmel itthonról dolgozunk, ezért ritkán, rövid ideig szokott csak egyedül maradni. 10 hetesen hoztuk el és már kb. 2. este óta velünk alszik a hálószobában. Nem az ágyon, az ágy mellett. Magától választotta ezt a helyet, nem erőltettünk semmit. Szeret ott lenni, ahol mi vagyunk, mindig követ minket, de az érintést mértékkel viseli. Simogatni általában alvás közben lehet, vagy mikor épp relaxál a kedvenc helyein.
  Reggelente mindig felugrik az ágyra, a kis orrát az arcunkba nyomja. Régebben ilyenkor aludt velünk együtt még pár órát, de mostanában már egyből harap, játszik. Az ölünkben nem marad meg, és a simogatást is mértékkel engedi.
  Én remélem, hogy ez csak valami „kamasz” reakció, bár kicsiként is csak ritkán maradt meg az ölünkben, de mára egyáltalán nem.
  Régebben reggelente, ha megsimogattuk a közös alvást követően akkor dorombolt, de már azt sem. Vettünk neki egy szőrös kuckót, azt nagyon szereti, az az egyetlen hely, ahol dorombol.
  Egyik nap „véletlenül” elkezdett dorombolni a lábamon fekve simogatás közben, de abban a pillanatban leugrott a kuckóba és ott folytatta a dorombolást.

  Mivel itthonról dolgozunk sokat játszunk vele. A férjem szokott vele „birkózni”, aminek annyira nem örülök, mert ő hagyja, hogy harapdálja a kezét. Mondtam neki, hogy próbáljon meg erről leszokni, mert félek, hogy emiatt sem szereti annyira ez érintést.

  Érdekelne a véleménye a viselkedésével kapcsolatban.

  Várom megtisztelő válaszát!

  Köszönöm!
  Bianka

  1. Kedves Bianka!

   Köszönöm a hozzászólását! 🙂

   Ha a cica viselkedésének megváltozását nem valamilyen fizikai betegség okozza (aminek a jele lehet a rendezetlen szőr, a levertség, a rossz közérzet, az inaktivitás, a gyenge étvágy stb.) akkor szerintem nincs nagy gond. 🙂 Mivel nem írt arról, hogy bármi ilyesmiről lenne szó, ezért feltételezem, hogy a cica egészséges.

   Azt is feltételezem, hogy a macskára nem jellemző semmilyen viselkedési zavar (pl. kényszeres szőrnyalogatás, szobatisztaság rendszeres elhagyása stb.), hiszen erről sem írt a levelében. Tehát tételezzük fel, hogy egy testileg-lelkileg egészséges macskáról beszélünk. 🙂

   Normális, hogy a macskák viselkedése időről időre változik. Pláne akkor, ha egy kamaszodó kandúrról van szó. 🙂 A macska lassanként kezd ivarossá válni, és elképzelhető, hogy részben ez okozza a viselkedésében bekövetkezett változást.

   Általában véve azt mondhatjuk, hogy egy lassan felnőtté váló macska sajnos már nem annyira „kezesbárány”, mint egy kiscica. Ezt persze nehéz lehet elfogadni, hiszen a gazda nem ehhez szokott hozzá.

   Egy serdülő kandúrnál az is normálisnak tekinthető, hogy a cica egyből játszani, harapdálni, vadászni, karmolni akar. Nem biztos, hogy érdemes befejezni a „birkózást” a cicával, mert elképzelhető, hogy megfelelő mennyiségű lefárasztás után nyugodtabb és kezesebb lesz. Plusz ha a játék lett a cica új szeretetnyelve, akkor érdemes vele ezen a nyelven kommunikálni.

   A kézharapdálás helyett inkább azt ajánlom, hogy valamilyen játékszert (kislabda, színes tollseprű, madzagon lógó egérke stb.) használjon a férje zsákmányként, különben a cica normálisnak fogja tekinteni a kézharapdálást, és olyanokat is megharaphat játékból, akiknek ez nem tetszik.

   Ha a macska szereti az olyan eszközöket, mint pl. a kisházikó, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy mit használna még szívesen. Hogy mi az, amivel ingergazdagabbá, játékosabbá lehetne tenni a napját. (Pl. egy ülőke, hogy kibámulhasson az ablakon, kisebb cicabútor, újfajta étel, másféle játékok.) Már csak azért is, mert mint már említettem, ha elfárad, akkor kedvesebb és kezesebb lehet. 🙂

   Hosszabb távon, néhány hónap múlva érdemes lehet elgondolkodni az ivartalanításon is. Ezzel kedvezőbb esetben nyugodtabbá és kezesebbé tehető a macska, de persze nem lehet ezt sem garantálni.

   Olyan is megesik néha még akár a későbbi életévekben is, hogy a macskánál ‘átfordul’ valami, és szinte egyik pillanatról a másikra újra dorombolós-simogatós cica válik belőle. Néhányszor már ennek is a tanúja voltam.

   Ha pedig nem változik meg a cica, és továbbra is távolságtartóbb marad (illetve más szeretetnyelveken mutatja ki a szeretetét, mint ahogyan az Önnek ideálisabb lenne), akkor pedig meg kell próbálni elfogadónak lenni. Soha nem véletlen, hogy olyan macskánk lesz, mint amilyen. 😉

   Sok örömet kívánok a cicázáshoz! 🙂
   Üdv:
   Zsófi 🙂

 7. Üdvözlöm!
  Lassan nyáron lesz az új családtag, de előtte be szeretném szerezni, amit a cicának fontos. Ami nagyon fontos, nagyon sok virágaim vannak a lakásban, nem tudom mi maradhat, és mi nem, mert nem szeretném megmérgezni a cicust. Mindenképpen lesz macskafű, macskamenta vagy gyökér. Kérem, írja le, hogy melyek azok a virágok, ami maradhatnak.
  Előre is köszönöm.

  1. Kedves Annamária!

   Köszönöm a hozzászólását! 🙂

   A válaszomat a „Mit nem ehet a macska?” című cikkemből másolom ide:

   „Például a mikulásvirág, a fagyöngy, az azálea, a filodendron, a gyűszűvirág, a ciklámen, a pozsga, a tarkalevél, a korallbokor, a buzogányvirág, a pletyka és a sárkányfa mérgezőnek számít.
   A kertben lévő növények közül veszélyes még az aranyeső, a gyöngyvirág, a borostyán, rododendron, a gyűszűvirág és a liliom-, illetve a nadragulyafélék csoportja. A tiszafa pedig szív- és légzésbénulást okozó toxint tartalmaz.”

   Ezenkívül mérgezőnek számít még az amarillis, a kroton, az anyósnyelv, a leander és a majomfa.

   Ez persze nem egy teljes lista, hiszen nagyon sok olyan növény van, ami mérgező lehet a cicák számára. Kérem, hogy egyesével is nézzen utána annak, hogy az Önnél tartott növények mérgezők-e!

   Ez főleg akkor fontos, ha kiscica érkezik Önhöz, mert a kicsik még hajlamosabbak megrágcsálni a növényeket.

   Üdvözlettel:
   Zsófia 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.