Étvágytalan cica – a gazdák réme

étvágytalan cicaEgy étvágytalan cica bizony alaposan megkeserítheti a gazdája (és a saját) életét. Érthető, hogy egyetlen macskatartó sem örül annak, ha a kedvence éhségsztrájkba kezd.

Ha Te is éppen ebben a cipőben jársz, akkor mindenképpen olvasd el ezt a cikket! Legelőször is fel kell derítened annak az okát, hogy miért nem eszik a macskád.

Talán beteg lett az étvágytalan cica?Milyen a kedvenced közérzete? Sokat „gunnyaszt” a fekvőhelyén? Hányt, esetleg hasmenése volt? Vannak görcsei? Láthatóan rosszul érzi magát? Ápolatlan a szőre? Lázas? Vagy éppen hidegek a végtagjai és/vagy az egész teste?

Akkor lehet, hogy a tünetek súlyosságától függően fel kell keresned vele az állatorvost.

étvágytalan-cica-2-a

Az önmagában még nem jelent nagy problémát, ha az étvágytalan cica hányik egyszer-egyszer, mert lehet, hogy ezt „csak” a szőrcsomók miatt teszi. A hasmenés miatt sem kell rögtön a dokihoz rohangálnod vele.

Azonban ha már egy ideje láthatóan rosszul érzi magát, akkor érdemes vele minél hamarabb állatorvoshoz menned.
Sajnos az is nagy problémát jelent, hogy az enni nem akaró macska általában inni sem szokott, ami jelentősen növeli a kiszáradás veszélyét. (Főleg, ha ez még hányással és hasmenéssel is párosul.)

Talán unja a „banánt” az étvágytalan cica?

Megeshet az is, hogy a macskád egyszerűen csak ráunt azokra az ételekre, amelyeket adni szoktál neki.Ilyenkor lehetőleg vegyél neki minél többféle eledelt kis mennyiségben és próbálgasd ki, hogy éppen melyikhez fűlik a foga.

A nagyobb állateledel-boltokban sok esetben kimérős formában is kaphatóak szárazeledelek, ami praktikusabb macska étvágytalanság esetén.

étvágytalan-cica-3-a

Azért kell belőlük több fajtát is venned kisebb adagokban, mert így nem esel abba a csapdába, hogy az étvágytalan cica nem eszi meg az egyetlen, drága pénzen és nagy mennyiségben megvásárolt hiper-szuper eledelt. Ha az egyik kaja nem tetszik neki, akkor ott lesz neki a másik.

Amennyiben a problémát csupán az unalom jelenti, akkor az éhes macska szinte mindent meg fog enni az újdonság varázsának köszönhetően.

Talán a meleg miatt nem eszik az étvágytalan cica?

Bizony az időjárás is hatással van arra, hogy mennyit eszik a kedvenced.Nyáron a nagy melegben gyakran fordul elő, hogy a macskák nem nagyon táplálkoznak annak ellenére sem, hogy a legínycsiklandóbb falatokat teszed eléjük.

Ennek következtében lefogyhatnak és látványosan behorpadhat a hasuk.

étvágytalan-cica-4-a

Ha azonban a kedvencednek nincsen más, betegségre utaló tünete, akkor nem kell félned, hiszen normális, hogy a hőhullámok idején néhány napig nem eszik szinte semmit az étvágytalan cica.

Tipp 1: Inkább a kora reggeli vagy a késő esti időszakban próbáld meg megetetni a macskádat, mert ilyenkor nagyobb annak az esélye, hogy enni fog valamit.
Tipp 2: Arra viszont figyelj oda, hogy mennyit iszik a cicusod, nehogy kiszáradjon a nyári időszakban.

Talán az étkezés körülményeivel nem elégedett az étvágytalan cica?

Vannak olyan macskák, amelyek csak akkor eszik meg az ételüket, ha a tányérjuk előtte el lett mosva, mert zavarja őket a korábban megevett cicakaja szaga. (Ne feledd, hogy nekik sokkal érzékenyebb az orruk!)

étvágytalan-cica-5-a

Így hát macska étvágytalanság esetén inkább öblítsd el alaposan a cica tálját, mielőtt valamit adsz neki enni. Ha nem akarsz a mosogatással olyan sokat vesződni, akkor inkább a szárazeledelt részesítsd előnyben. (Bár azt semmiképpen sem ajánlom, hogy kizárólag csak ezen tartsd a kedvencedet,  mert ez nem tesz jót neki.)

A nedves eledelek esetében pedig vizezd be egy kicsit a tálkát, mielőtt belerakod a kaját, mert így könnyebb lesz a mosogatás, hiszen nem ragad le alulra és oldalra az étel.
Érdemes próbát tenned a hagyományos macskatálak helyett a lapos deszkákkal, mert vannak olyan cicák, amelyek sokkal szívesebben esznek a lapos felületekről. Ez azért van, mert a tálak oldalai gyakran irritálják az érzékeny bajuszukat.

Emellett az is nagyon fontos még, hogy biztosítsd a macskának minél nyugodtabb körülményeket az evéshez! Így kisebb lesz az esélye annak, hogy valami elvonja a figyelmét az eledelről.

Talán csak egyszerűen „ilyen típus” az étvágytalan cica?

Már ezerféle tápot és csemegét kipróbáltál? Az otthonod maga a nyugalom szigete?  Nincs meleg, illetve az orvossal is megvizsgáltattad a macskádat, és nem beteg?

étvágytalan-cica-6-a

Akkor lehet, hogy a kedvenced egyszerűen nem az a nagyevő fajta… (Bár ez a típus a macskáknál ritka, de mégis előfordulhat.)

Ilyenkor szerintem ne nyaggasd az evéssel, hanem hagyd, hogy annyit fogyasszon, amennyit ő akar. A macska étvágytalanság nem minden esetben jár együtt valamilyen problémával.

Elvégre a cica tudja a legjobban, hogy a testének pontosan mire van szüksége. 🙂
Sok sikert kívánok a macskusz neveléséhez! 🙂

 


Beteg és étvágytalan cica megitatása és megetetése – ILYEN ÁLLAPOTBAN MÁR ÁLLATORVOSHOZ IS EL KELL VINNI AZ ÁLLATOT! – (Forrás: John Sct)