Hány ujja van a macskának?

hány-ujja-van-a-macskának

A macska lábujjainak a száma elöl 5, hátul pedig 4. Ezt azt jelenti, hogy egy cicának összesen 18 lábujja van. De persze ritkán előfordulnak olyan példányok is, amelyeknek ennél valamivel több vagy kevesebb lábujjuk van. 🙂
Az első mancsok esetében nem csupán a talppárna mellett kell keresgélni, hanem egy kicsit fentebb is, ugyanis már szinte a lábszár hátulsó részén helyezkedik el az ötödik lábujj. Állítólag azért van az elülső lábakon még egy lábujj, mert a macskák ezeket a végtagjaikat gyakrabban használják, és éppen ezért nem árt, ha az első lábaik többre képesek a plusz lábujj segítségével.

Akkor sincs gond, ha egy cicának a szokásosnál több lábujja van. Ezeket a cicákat egyébként polidaktil, vagy Hemingway-macskának nevezzük. A legtöbb esetben ártalmatlan ez az eltérés.

Ha egy macskának a szokásos 18-nál kevesebb lábujja van, akkor kérdéses, hogy már így született, vagy pedig egy betegség vagy sérülés hatására vesztette el a végtagját. Ha valamilyen seb, horzsolás vagy törés látható a cicán, akkor mindenképpen el kell vinni az állatorvoshoz! Ha viszont már eleve így született az állat, akkor valószínűleg nincs olyan nagy problémája.
Hány ujja van a macskának – Összefoglalva…

Egy macskának általában 18 lábujja van. Ezek közül 5-5 darab az elülső lábain helyezkedik el, 4-4 darab pedig a hátsókon. Előfordulhat, hogy a cicának ennél több vagy kevesebb lábujja van, de ez általában nem jelent nagy problémát. Viszont ha a macska vélhetően sérülés miatt veszítette el az egyik lábujját, akkor mindenképpen el kell vinni az állatorvoshoz!