Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára?

hogyan-szoktassuk-rá-a-macskát-a-kaparófára

Égető kérdés, hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára – hiszen enélkül a cica ténykedésének a bútorok és a tapéták látják kárát. A lenti tippek segítenek a kaparófára szoktatás során.Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Mutassuk meg neki a használatát.

Tegyük a cicánkat a kaparófa mellé, óvatosan fogjuk meg az elülső mancsait, és rakjuk őket a kaparófára. Ezt követően mozgassuk föl-alá a cica tappancsait pont olyan a mozdulatokkal, mint amilyenekkel a cica a körmét szokta élesíteni. Ismételjük meg ezt a műveletet naponta kétszer-háromszor egészen addig, amíg az állat el nem kezdi használni az új eszközt.

Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Hívjunk segítségül egy játékot.

Ha a cica magától nem akarja használni a kaparófát, akkor vegyünk a kezünkbe egy játékot, és hadonásszunk vele a kaparófa közelében. Így (mondjuk a színes tollseprűs) játék kapdosása közben a cica körmei előbb-utóbb bele fognak akadni a kötélbe, és a macska fel fogja fedezni, hogy remek lehetőség kínálkozik a karma koptatására. (Plusz tipp: Kisebb cica esetében érdemes lehet eleve egy olyan kaparófát venni, amin van valamilyen színes, feltűnő játék.)

Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Jutalmazzuk meg a cicát.

Ha a cica a körmét alkalomadtán a kaparófán élesíti, akkor dicsérjük meg (az általa előnyben részesített szeretetnyelven) és lehetőleg adjunk neki valamilyen jutalomfalatkát. Így hamarabb meg fogja tanulni, hogy a kaparófát kell használnia.
Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Használjunk macskamentát.

Sok cica szereti a macskamenta illatát (bár korábban már írtam arról egy cikket, hogy bizony nem mindig vannak tőle annyira odáig a macskák…). De ha megfelelő minőségben és mennyiségben vásárolunk macskamentát, és a kaparófára tesszük, illetve beillatosítjuk vele a kaparófát, akkor megnőhet annak az esélye, hogy a cica használni fogja.

Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Megfelelő minőségű eszközt vegyünk.

Nekem az a tapasztalatom, hogy sok a nem megfelelő minőségű kaparófa (és macskabútor) a piacon. Vannak olyanok, amelyek nagyon hamar szétesnek és inognak, míg mások a macskára dőlnek a kaparászás közben. Előfordul olyan is, hogy túl kicsire méretezik a kaparós felületet, és a macska csak nehezen fér hozzá.
Az sem jó, ha egy kaparófának nincsen szinte semmilyen tömege és egyensúlya. Talán mondanom sem kell, hogy az előbb felsorolt problémák nem növelik a cicák kaparófa-használati hajlandóságát. Pont ezért fontos, hogy jó minőségű terméket vegyünk. Kísérletezzük ki, hogy a mi macskánk pontosan melyik kaparófa-típust szereti. (Illetve elhasználódás esetén cseréljük le a terméket.)

Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – A korábbi kaparófelületet igyekezzünk elrejteni előle.

Ha a cica hajlamos volt mondjuk a kanapét kaparászni, akkor érdemes a fotelre ideiglenesen ráteríteni egy nagyobb plédet a hozzáférés korlátozása érdekében. Létezik már olyan átlátszó, öntapadós bútorvédő fólia is, amellyel a fotelok sarkát és oldalát rejthetjük el a cicusok elől. (Sőt, van már direkt a fali sarkokra tervezett kaparófa is.)

Ha a macska a tapétát bontja, akkor érdemes a problémás helyekre egy felakasztható, megfelelően rögzíthető kaparófalat rakni. Egyébként a tapasztalataim szerint a macskariasztó spray nem ijeszti el a cicákat a kaparászástól, úgyhogy tényleg inkább a takarásos megoldást kell alkalmazni.

Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Mutassunk neki helyes példát.

Ha mégis rajtakapjuk a cicánkat azon, hogy a tilosban kaparászik, akkor jelezzük neki szóban a nemtetszésünket, majd fogjuk meg a macskát, vigyük oda a kaparófához, és óvatosan kezdjük el rajta fel-le húzogatni a cica mancsát. (Úgy, ahogy az egyes pontban írtam.)
Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? – Jól válasszuk meg az eszköz helyét.

Lehetőleg oda tegyük a kaparófát, ahol a cica könnyen hozzáfér és ahol jártában-keltében biztosan belebotlik. Jó lenne, ha az eszköz egy olyan helyen lenne, ahol a cicus nyugodtan élesítheti a karmait és ahol nem zavarja őt semmi.

Ha több cica van otthon, akkor érdemes lehet több kaparófát venni. Figyelembe kell venni azt is, hogy az eszközről hullani fognak a kötél szálai a használat eredményeként, tehát érdemes a kaparófát oda tenni, ahol viszonylag egyszerű takarítani.

Összefoglalva…

Rengeteg módszer létezik a cica kaparófához szoktatására, ezért érdemes kreatívnak lennünk és a fentiek közül több tippet is kipróbálnunk. Viszont türelmesnek kell lennünk, mert a cica valószínűleg nem fog azonnal átszokni a kaparófa használatára. Néhány hetet mindenképpen biztosítanunk kell neki az átálláshoz! 🙂

 

Í
Hogyan szoktassuk rá a macskát a kaparófára? 🙂 – (Forrás: youtube.com – luvbengalz)