Honnan tudom, hogy lázas a macska?

honnan-tudom-hogy-lázas-a-macska

„Vajon honnan tudom, hogy lázas a macska?” – Ezt a kérdést már sok gazdi tette fel magának akkor, amikor a cicája gyengélkedett. Mik a tünetei annak, hogy lázas lehet a macska?
Honnan tudom, hogy lázas a macska? – A „gyanús” tünetek

Ha a cicád levert, gyenge, étvágytalan és kedvetlen, akkor előfordulhat, hogy lázas. További gyanúra adhat okot, ha inkább elbújik Előled, és azt akarja, hogy hagyd békén.

Ha megfogod a cicát, és azt érzed, hogy melegebb a szokásosnál, akkor az szintén lázra utaló tünet lehet. (Bár a cicák normál testhőmérséklete alapból magasabb az emberénél.) Viszont az esetleges láz miatt a macska akár fázhat és remeghet is, illetve száraz lehet az orra. A légzése gyorsabbá válhat és liheghet, valamint a szokásosnál kevesebbet ihat.

A macska szőre egy idő után rendezetlenné és büdössé válhat a mosakodás elmaradása után. Természetesen a köhögés, a hányás és a hasmenés, a sérülés, illetve a tályogképződés is arra utalhat, hogy beteg (és esetleg lázas) a macska.
Honnan tudom, hogy lázas a macska? – Az egyértelmű bizonyíték

Az állatorvosok a cicák végbelébe 2-3 centi mélyre betolt, kevés síkosító szerrel bekent lázmérővel szokták megmérni az állat testhőmérsékletét. Ha van otthon egy plusz lázmérőd, akkor akár ezt a módszert is kipróbálhatod, bár számíts rá, hogy a cica valószínűleg ellenkezni fog.

A macskák normál testhőmérséklete kb. 38,1 és kb. 39(,2) fok között mozog. 39,2-39,5 foknál már hőemelkedésről beszélhetünk, efölött pedig már lázról van szó. A 40-41 fokos testhőmérséklet már magasnak, illetve életveszélyesnek számít.
Összefoglalás – Honnan tudom, hogy lázas a macska?

Ha a cicád láthatóan nincs jól, és felmerült annak a gyanúja, hogy beteg, akkor feltétlenül vidd el az állatorvoshoz! Különösen igaz ez arra az esetre, ha a lázmérő szerint a cicának hőemelkedése vagy láza van, tehát 39,2 foknál magasabb a testhőmérséklete! Jobb, ha nem otthon próbálod meg kikúrálni a cicát, mert rengeteg oka lehet annak, hogy lázas, és előnyösebb, ha látja az állatorvos.

Honnan tudom, hogy lázas a macska? – (Forrás: Mamama Mama)