Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

Egy kandúr macska viselkedése ivartalanítás után alaposan megváltozik. Olvass tovább, és tudd meg, hogy milyen következményei vannak a műtétnek!Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – Közvetlenül a műtétet követően

A fiú cicák ivartalanítását általában nem mélyaltatásban végzik, ezért a kedvenced néhány órával a műtét után már biztosan ébren lesz. Készülj fel arra, hogy a macska valószínűleg hányni, kúszni-mászni és dőlöngélni fog.

Nekem az a tapasztalatom, hogy egy kandúr macska viselkedése ivartalanítás után viszonylag hamar újra aktívvá válik.
Elképzelhető, hogy a kedvenced még kábán fel akar majd mászni vagy ugrani valahová, ezért jó, ha mellette vagy és megvéded a veszélyes helyzetektől.

Készíts elő a macskának egy csendes helyet, ahol lábadozni és pihenni tud. A kuckójába tegyél takarókat, hiszen a cica testhőmérséklete jelentősen lecsökken a koplalás és a műtét miatt. Az sem baj, ha betakarod a macskát, bár ezt az állatok sokszor nem viselik el.

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

A cica várhatóan néhány óra elteltével elkezd majd mosakodni, és valószínűleg a sebét is piszkálni fogja. Van, ahol gallért raknak a macskákra ennek a megelőzése érdekében, de az én állataimat sosem kínozták ezzel az orvosok.

Ha a cica már rendesen magához tért, akkor tegyél ki neki friss vizet és egy kevés könnyen emészthető eledelt. Ne adj neki rögtön egész adagot, csak lassan növeld a táp mennyiségét.Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – Az első néhány nap

Az én cicáim általában gunnyasztottak, viszonylag keveset ettek és sokat aludtak az ivartalanítás után. Volt, amelyik macskát jobban megviselte a műtét, míg másokon alig látszott, hogy min mentek keresztül.

Mindenesetre tartsd szemmel a cicádat az első néhány napban! Ha a kandúr macska viselkedése ivartalanítás után arra utal, hogy valami nincsen rendben, akkor hívd fel az állatorvost és kérdezd meg, hogy mi a teendő! Gyanús, ha lázas a cica, ha nem eszik, ha nem iszik, vagy ha kezd elfertőződni a sebe.

Sajnos azzal is számolnod kell, hogy a macska mérges lesz Rád, amiért ennyi szenvedésnek tetted ki. Előfordulhat, hogy néhány napig kerülni fog és / vagy agresszíven fog Veled viselkedni. 🙁 Szerencsére a negatív érzelmek általában elhalványodnak az idő múlásával, és újra szent lesz a béke.

kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – 1-2 héttel a műtétet követően

Hamarosan eljön az ideje annak, hogy ellenőrzésre vidd a cicádat. Ha jól emlékszem, akkor a fiúmacskák esetében nem kell kiszedni a varratokat, csak a sebet nézi meg az orvos.

Arra is fel kell készülnöd, hogy a cica valószínűleg le fogja szedni a vart a hegről, ennek a nyomait pedig itt-ott felfedezheted a lakásodban (letépett bőrdarabka, apró vérfoltok…).Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – Nyugalom

Az első néhány nehéz napot követően a cica viselkedése nyugodtabbá válik. A kismacskák „rendesebbek” lesznek és az agresszivitásuk szintje is csökken. Toleránsabbá válnak a többi cicával szemben. Többet fognak aludni és kevesebbet mozognak. Elképzelhető az is, hogy többet esznek majd, tehát érdemes átállnod a diétás táp adására az elhízás elkerülése érdekében.

A kandúr macska viselkedése ivartalanítás után a kalandozással kapcsolatban is megváltozik. A cica kevesebbszer lóg meg otthonról, illetve más állatokkal sem bocsátkozik olyan gyakran harcba. Ennek köszönhetően nem kell attól félned, hogy a kedvenced minden egyes nap másmilyen sérüléssel jön haza. A kandúrod többé nem tűnik el hosszabb időre a párzási időszakban sem.

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – Szagok

Sajnos a pubertáskort elérő fiúcicák vizelete amúgy is kellemetlen szagú, de erre még rátesz egy lapáttal az, hogy az állat spricceléssel jelöli ki a területe határait.

A kandúr macska viselkedése ivartalanítás után meg fog változni. A cica pisije nem lesz (annyira) büdös, illetve a jelölgetést is abba fogja hagyni. (Vagy legalábbis jelentősen kevesebb esetben kerít rá sort.)

Mivel a cica nem csavarog majd annyit, ezért nem lesz annyira büdös / rendezetlen a külseje sem, ha végre hazatér Hozzád.Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után – Életkor és egészség

Az ivartalanított kandúrok általában magasabb életkor érnek meg, mint az ivaros társaik. Ez annak köszönhető, hogy nyugodtabb és kevésbé kockázatos életet élnek.

Egyes betegségek kialakulásának a kockázata csökken, míg másoké nő. Ez azt jelenti, hogy érdemes a cicádat kifejezetten steril cicák számára gyártott táppal etetned. Mivel növekszik a húgykő kialakulásának a valószínűsége, ezért tanácsos olyan eledelt vásárolnod, ami megelőzi a kövek létrejöttét.

Kandúr macska viselkedése ivartalanítás után

Összefoglalás

Szerintem összességében véve megéri ivartalaníttatnod a cicádat. Így a macska nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, szelídebb és kockázatkerülőbb lesz. Valószínűleg hosszabb ideig fog élni, illetve a felesleges cicaszaporulat létrejöttéhez sem járul hozzá a kandúr macska ivartalanítás után. Néhány betegséget nagyobb eséllyel fog elkerülni a műtétet követően, Neked pedig a szagokkal és a harci sérülésekkel sem lesz (annyi) problémád. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy egy kandúr macska viselkedése ivartalanítás után jelentősen megváltozik.
Természetesen a műtétnek vannak hátrányai is. Érthetően nagy testi és lelki traumát jelent a cicádnak, valamint jelentős változást hoz az életébe a természetes testi folyamataiba való beavatkozás. Lehet, hogy Benned sem fog már annyira megbízni a kockázatos műtétet követően. Sajnos nőni fog bizonyos problémák (pl. elhízás és húgykő) kialakulásának a veszélye. A nőstény vagy kandúr  macska ivartalanítás után túl falánkká és lustává válhat. Tegyük hozzá azt is, hogy 10-20 ezer forintot biztosan rá kell szánnod a procedúrára, illetve gondoskodnod kell a cica biztonságos szállíttatásáról is.

Én összességében véve mégis azt mondom, hogy érdemes a műtét mellett döntened, ha felelős gazdiként gondolkodsz! Fiú macska esetében is fontos az ivartalanítás, lánycica esetében pedig szinte nélkülözhetetlen! 


Kandúr macska ivartalanítás után – Az ébredezés és dűlöngélés… (Forrás: youtube.com – Cattiger)