Kinti cica télen – kell-e miatta aggódnod?

kinti cica télen

Egy kinti cica télen általában nehéz helyzetbe kerül. Nem csupán a hideggel, a faggyal és a hóeséssel kell megküzdenie, hanem azzal is, hogy sokkal kevesebb táplálék áll a rendelkezésére. Ez azt jelenti, hogy a kinti cica télen igényli a segítségedet!Ebben a cikkben azokról a macskákról fogok írni, akiknek van gazdájuk, de valamilyen ok folytán nem mehetnek be a lakásba. (Vagy talán nem is akarnak bemenni.)

Kétségtelen, hogy egy kinti cica télen képes túlélni a megpróbáltatásokat, de a macskák általában megszenvedik ezt az időszakot.

Kinti cica télen – és a betegségek

A hideg miatt csökken az immunrendszer teljesítménye, ezért a macska télen nagyobb eséllyel lesz náthás. Ezt onnan veheted észre, hogy csipássá válik a szeme, bedugul az orra, köhög és „szörcsög” a légutakban lévő váladék miatt.

Ha azt szeretnéd, hogy a kinti cica télen is egészséges legyen, akkor lehetőleg adj neki vitaminokat! Jó, ha van otthon macskáknak való Béres-csepp vagy valamilyen más vitaminpaszta.

kinti cica télen

Kinti cica télen – és az éhség

Mivel egy macskának a hidegben több energiára van szüksége a testhőmérséklete fenntartásához, ezért adj neki több eledelt!

A macska télen valószínűleg nagyon hálás lesz érte és az utolsó falatig befalja majd az ételt.

Arra is figyelj oda, hogy a cicának legyen vize. Mivel ez a hideg miatt gyakran befagyhat, ezért cseréld rendszeresen az innivalóját!Kinti cica télen – és a búvóhely

Talán az a legfontoabb, hogy a macskádnak legyen egy jó búvóhelye, ahová behúzódhat a hideg elől.

Ma már nagyon sokféle cicaház kapható, ezért nézz körül, és válassz ki közülük egy olyat, amelyiken lehetőleg nem túl nagy nyílás van! (Így melegebb lesz bent.)

Az is fontos, hogy a búvóhely lehetőleg plüssből (vagy valamilyen szövetből) készüljön. Nagy előnyt jelent, ha a falai vastagok, mert így nagyobb védelmet nyújt a hideg ellen.
Teríts le a földre egy használaton kívül álló plédet, és erre rakd rá a macskaházat! Ha igazán hideg van, akkor ruhákat is rakhatsz a búvóhelyre, hogy még melegebb legyen.

Jó, ha a házikóba is helyezel egy olyan plédet, amit szükség esetén kivehetsz a helyéről és kimoshatsz (vagy kicserélhetsz). Erre azért van szükség, mert a kinti cica télen gyakran behordja a terméseket, a sarat, a leveleket és az egyéb dolgokat a bundáján. Ha pedig közvetlenül a búvóhely falát sarazza össze, akkor sokkal nehezebb lesz a tisztítása, mintha csak egy ruhát kellene kiszedni a cica alól…

kinti cica télen

Kinti cica télen – legyél elővigyázatos!

A macskák tehát képesek átvészelni a telet, de ehhez a Te segítségedre van szükségük! Nagyon figyelj oda a kedvencedre a hideg időszakokban és gondoskodj arról, hogy a leghidegebb éjszakákat is túlélhesse! Ha pedig ne adj’ Isten eltűnik, akkor indulj minél hamarabb a keresésére, mert egy sérült, mozgásképtelen macska télen hamar megfagyhat a hidegben.
Macska télen – Forrás: youtube.com (CilvēksArKameru)