Macska hasmenés ellen mi a teendő..?

macska hasmenés ellen

A macska hasmenés kezelése otthon is lehetséges enyhébb esetekben. Nézzük, hogy mit tehetsz, ha a macskádnak ilyen problémája van!A példánkban azt az esetet fogjuk megnézni, amikor egy cicának nem csupán alkalomszerűen van hasmenése, hanem már néhány nappal ezelőtt kezdődött a problémája.

Macska hasmenés ellen diéta

Ha a cicának már egy ideje megy a hasa, akkor igyekezz neki inkább száraztápot adni! A tejtermékeket felejtsd el, mert ezek emésztési gondokat okozhatnak. (Sajnos a laktózmentes változatuk sem tökéletes.)

A macska hasmenés kezelése házilag úgy is lehetséges, ha csupán friss tápot adsz a macskának. Ne kerüljön a tányérjába kicsit erjedt sonka vagy száradt aszpikos eledel sem, mert ezek is hasmenést okozhatnak.

macska hasmenés kezelése házilag

Macska hasmenés kezelése otthon: probiotikum

Az emésztés rendbetételéhez érdemes segítségül hívnod a probiotikumot. A macska hasmenés ellen hatásos lehet ez a megoldás. A készítmény állatpatikákban kapható és az ára kb. 1400 forint (2020 elején), tehát nem mondható drágának. A port csupán bele kell szórnod a cica ételébe és el kell benne keverned. (Ebben az esetben mégiscsak jobb választás lesz az aszpikos eledel).
Mivel csupán kis mennyiségű probiotikum (és egyben vitamin) kell, ezért a termék  általában sokáig elegendő. Direkt megkérdeztem, és az embereknek való készítmények (pl. Normaflore) nem alkalmasak állati fogyasztásra az állatorvosom szerint.

Macska hasmenés ellen nyugalom

Az emberekhez hasonlóan a cicáknál is okozhat emésztési gondokat a stressz. Így hát igyekezz a macskának nyugodt körülményeket biztosítani, mert így nagyobb eséllyel szűnnek meg a panaszai. Ne feledd, hogy az állatokat olyan dolgok is stresszelhetik, amik szerinted egyáltalán nem nyugtalanítók (pl. tűzijáték, új cica a háznál stb.).
Férgesség

Olyan is előfordulhat, hogy a hasmenést a férgesség okozza. Ha felmerül ennek a gyanúja, akkor érdemes adnod egy kis adag féreghajtót a cicának.

Viszont elővigyázatosnak kell lenned, mert a tabletta amúgy is hasmenést okoz a beszedését követően. (Tehát súlyos esetekben már nem szabad ezt a módszert alkalmaznod.) A féreghajtást 2 hét elteltével meg kell ismételned.

macska hasmenés kezelése otthon

Macska hasmenés kezelése otthon

Ha a fenti módszerek segítségével sikerül helyreállítanod a cicád emésztését, akkor valószínűleg minden rendben van. Ha viszont nem megy minden simán, akkor a macskával minél előbb keresd fel az állatorvost, mert akár komolyabb probléma is lehet a háttérben!
 


Macska hasmenés ellen – A macska hasmenés kezelése lehetséges a videóban említett módokon is a Pedalyte adásán KÍVÜL, ez ugyanis egy embereknek való készítmény, tehát NEM adható a cicáknak! (Forrás: youtube.com – Angelo d’Felix)