Macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet – Gyakorlati tapasztalatok

macska-ivartalanítás-után-nyalogatja-a-sebet

Ha a macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet, az sajnos kellemetlen következményekkel járhat. Tudd meg, hogy mivel kapcsolatban kell elővigyázatosnak lenned!Macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet

Ha a macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet, az azért problémás, mert a heg szétnyílhat, bedagadhat és/vagy elfertőződhet. Ráadásul a cica az érdes nyelvével még érzékenyebbé teheti a műtött területet.

Bár vannak olyan kutatások, amelyek szerint az állatok nyála eleve gyógyító hatással rendelkezik, de ennek az igazságtartalmáról nem tudok nyilatkozni. Lehet, hogy helytálló a dolog, ám ez azon a tényen sajnos nem változtat, hogy az érdes nyelv dörzsölgetése még mindig nem tesz jó a sebnek.
Macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet – Mi a tapasztalatunk?

Mi már nagyon sok cicát ivartalaníttattunk, de az állatorvos egyetlen esetet kivéve soha nem adott gallért vagy kisruhát annak a megakadályozására, hogy a cica piszkálgassa a sebét. A doki általában „csak” leragasztotta a sebet egy gézdarabbal, amit egy idő után el kellett távolítanunk a cica hasáról.

Nálunk eddig csupán egyetlen esetben fordult elő, hogy az egyik ivartalanított nőstény cica sebe elfertőződött a nyalogatás miatt. A varrat bedagadt, büdössé vált és gennyedzeni kezdett. Volt néhány újabb körünk az állatorvosnál, és emlékszem, hogy nekünk is napokig Betadine-nal és kamillával kellett kezelgetni a sebet. Nem volt egyszerű helyrehozni a bajt, de végül sikerült, és a cica teljesen meggyógyult.
Viszont azt is el kell mondanom, hogy az esetek túlnyomó többségében nem volt komolyabb negatív következménye (szétnyílás vagy elfertőződés) annak, hogy a macska ivartalanítás után nyalogatta a sebét. Enyhe bedagadás és pirosodás előfordult, de ezek mind maguktól helyrejöttek.

Persze azt is meg kell értenünk, hogy a seb valószínűleg fáj, viszket és húzódik, ezért nem csoda, hogy a cica folyamatosan piszkálja. Előfordul olyan is, hogy az állatot idegesítik a varratok, ezért megpróbálja kiszedni vagy széttépni őket.
Macska ivartalanítás után nyalogatja a sebet – Összefoglalás

Valóban nem előnyös (bár a fájdalom miatt érthető), hogy a cica nem hagyja békén a műtéti sebét, hiszen ennek például elfertőződés vagy szétnyílás lehet a vége.

Viszont tapasztalataim szerint az esetek többségében nem lesz komolyabb probléma abból, ha a macska ivartalanítás után nyalogatja a sebét. Viszont ha mégis bajt észlelsz, akkor azonnal vidd el az állatorvoshoz a cicádat, mert az élete múlhat rajta!

Macska ivartalanítás után nyalogatja a sebét – és a ruhácska (Forrás: youtube.com – Jo Curlis)