A macska kiszoktatása a kertbe

Az esetek túlnyomó többségében nem lesz nehéz dolgod, ha a macska kiszoktatása a célod, hiszen a legtöbb cica szívesen megy ki az udvarra. De mit tegyél, ha mégis problémáid adódnak ezen a téren?

1. tipp a macska kiszoktatása érdekébenHa a cicád fél egyedül a kertben, akkor menj ki vele Te is! Legyél folyamatosan mellette, mert így nagyobb biztonságban fogja érezni magát. Játssz vele egy kicsit és gyakran simogasd meg! Így egy idő után megszokja majd az új környezetet.

2. tipp a macska kiszoktatása érdekében

A cicát lehetőleg akkor vidd ki az udvarra, amikor éppen nyugalom van. Ne rakd ki, ha a szomszéd pont füvet nyír, barkácsol vagy valamilyen más hangos tevékenységet végez. Lehetőleg olyan időszakot válassz, amikor a környéken nem jár sok autó. Így egyszerűbb lesz a macska udvarra szoktatása.

macska kiszoktatása

3. tipp a macska kiszoktatása érdekében

Az időjárás is sokat nyom a latban, hiszen nem sok cica szeret kint lenni olyankor, amikor fúj a szél és zuhog az eső. Inkább akkor vidd ki a kedvencedet, amikor éppen szép idő van!

4. tipp a macska kiszoktatása érdekében

Ha a cicád magától nem fedezte fel a „kert örömeit”, akkor segíts neki egy kicsit. Mutasd meg neki a bogarakat és a madarakat, hogy vadászhasson! Tedd föl egy fa egyik alacsonyabb ágára, ahonnan még könnyen le tud ugrani, ha akar. Rakj le neki egy plédet a földre, hogy napozhasson egy kicsit. A macska udvarra szoktatása egyszerűbb lesz, ha a cica látja, hogy milyen élvezetes lehet a kinti élet.

macska-kiszoktatása-3

5. tipp a macska kiszoktatása érdekében

A cica etetős és itatós tálkáját rakd ki és egyre többször adj neki az udvaron enni és inni! (Vigyázz, nehogy a hívatlan macskavendégek elfogyasszák az ételét!) A benti cica kintre szoktatása azért is lehet kockázatos, mert a tálkák közös használata (és az esetleges verekedések) miatt az állatok betegségeket kaphatnak el egymástól és akár sérüléseket is szerezhetnek.

6. tipp a macska kiszoktatása érdekében

Ha elsősorban azért szeretnéd kint (is) tartani a cicát, mert nem akarsz az almozással vesződni, akkor lassan számold fel az otthoni macska WC-t. A tapasztalatom szerint a kizárólag bent tartott cicák sokszor akkor is bejönnek elvégezni a dolgukat, ha amúgy egész nap kint vannak. (Hiszen ehhez szoktak hozzá korábban.)

Ha az alom megszüntetése után a cica a benti virágcserepeket akarja előnyben részesíteni, akkor tegyél alufóliát a földjükre! Néhány karikányi citrom és narancs szintén jó választást jelenthet a macska kiszoktatása során, hiszen a cicák utálják a szagukat.

macska-kiszoktatása-4

Azonnal szólj rá az állatra, ha azt látod, hogy bent akarja elvégezni a dolgát. Ha még van időd, akkor gyorsan vidd ki a cicát a kertbe egy olyan részre, ahol tud magának egy kis gödröt ásni. Te is megfoghatod óvatosan az egyik mancsát és a mozgatásával megmutathatod, hogyan lehet kapargatni a földet. Így valószínűleg hamarabb megtörténik a macska udvarra szoktatása.

Egyébként ezt a legtöbb macska magától is megtanulja, ha elegendő időt tölt a szabadban. Ha nem lesz többé benti almos WC-je, akkor nagy valószínűséggel előbb-utóbb kint fogja elvégezni a dolgát.

7. tipp a macska kiszoktatása érdekébenSajnos a cica kertbe való kiengedésének hátrányai is lehetnek. Számolnod kell azzal, hogy így a kedvencedet nagyobb eséllyel érheti kutyatámadás. Kedvezőtlen esetben elüthetik, megmérgezhetik, bántalmazhatják vagy ellophatják.

A macska kiszoktatása előtt berakathatsz a cicába egy chipet, mert így eltűnés esetén a (remélhetőleg) becsületes megtalálók akár le is olvastathatják az adatokat. De ez a gyakorlat egyelőre csak a kutyák esetében elterjedt.

macska-kiszoktatása-5

Egyébként léteznek már olyan eszközök is, amelyekkel nyomonkövethető, hogy hol van a cica. Bár ahogyan néztem, sajnos egyelőre egyiknek  sem túl életszerű a használata…

Talán az a legjobb, ha a macska kiszoktatása előtt vásárolsz egy szagtalan(!) nyakörvet, amire ráírod a saját nevedet és a telefonszámodat. Viszont azt is vedd figyelembe, hogy vannak olyan cicák, akik nem bírják a nyakörvet és mindenáron megpróbálják lehámozni magukról. Ennek sérülés és fulladás is lehet a következménye. Az is megeshet, hogy a macska a nyakörv miatt fennakad valahol. A benti cica kintre szoktatása tehát veszélyes is lehet.Összességében véve jó ötlet-e a macska kiszoktatása?

Ezt Neked kell eldöntened. Fontold meg, hogy a fentebb felsorolt előnyök és hátrányok tekintetében Te hol szeretnéd tartani a kedvencedet. Ha esetleg köztes megoldást akarsz, akkor kialakíthatsz egy zárt kennelt az udvaron, ahol a macska levegőzhet egy kicsit, de a rácson nem mehet ki.
 


Macska udvarra szoktatása – Az első lépések (Forrás: youtube.com – aaronisspeedy)