Macska nem az alomba kakil

macska-nem-az-alomba-kakil

Miért kakil a macska az alom mellé? – Azt hiszem, ezt a költői kérdést már minden olyan gazdi feltette magának, akinek a cicája nem a megfelelő helyen végezte el a dolgát. A macska viselkedésének sok oka lehet, ezeket a cikkben fogom felsorolni. 🙂
1 – Nem elég tiszta az alom

A cicák nagyon kényesek a tisztaságra, ezért megeshet, hogy a macska nem az alomba kakil, ha már túl szennyezettnek vagy büdösnek érzi a terepet. Mivel az állatok sokkal kifinomultabb érzékszervekkel rendelkeznek, mint az emberek, ezért számukra már az is zavaró lehet, amit mi alig veszünk észre.

2 – Nem a megfelelő típusú almot (vagy tálcát) használjuk

Én az egyik macskámat sokáig sehogyan sem tudtam rávenni arra, hogy a tálcába végezze el a dolgát. Amint viszont a szilikát alomról inkább sima, csomósodó alomra váltottam, a probléma azonnal megoldódott. A másik cicámnak pedig a számára félelmetesnek tűnő, zárt alommal gyűlt meg a baja. Így hát érdemes kísérletezni egy kicsit a termékekkel, ha a macska az alom mellé kakil, illetve részben vagy egészben virágföld is használható abban az esetben, ha a macska tényleg nem szereti a speciálisan cicák számára készült almot.

macska-nem-az-alomba-kakil-2

3 – Stresszes környezet

Ha a macska az alom mellé kakil, akkor az is lehetséges, hogy valami megzavarta a dolga elvégzése közben. Az állatok jól tudják, hogy ebben a szituációban védtelenek, tehát fokozottan érzékenyek lehetnek a zajokra és a mozgolódásra. Érdemes tehát minél nyugodtabb körülményeket biztosítani a cicának, ha a macska alom mellé kakil.

4 – Bosszú

A cicák bizony képesek bosszút állni a gazdájukon akkor, ha valami nem úgy alakult, mint ahogyan szerették volna. Ilyenkor néha a macska nem az alomba kakil, mert tudja, hogy ezzel kellemetlen perceket szerez a gazdájának.
5 – Megszokás

A cicáknak nagyon jó az orruk, ezért még akkor is érzik a szagokat, ha a tulajdonos már alaposan feltakarított a korábbi „szeretetcsomag” helyén. Ha pedig egyszer rosszalkodott a macska, akkor elképzelhető, hogy a szokásjog alapján megint ugyanoda fogja elvégezni a dolgát.

6 – Késés…

Természetesen az is megeshet, hogy a cica elszámolja magát és már nem ér ki időben a WC-re. Ez a felnőtt, egészséges macskák esetében egyáltalán nem gyakori, de sajnos időnként így is előfordulhat egy-egy baleset.

macska-nem-az-alomba-kakil-3

A macska nem az alomba kakil – De miért?

Ezek a leggyakoribb okai annak, ha egy cica nem a megfelelő helyre végzi el a dolgát. Nem kell kétségbe esni abban a helyzetben sem, ha a dolgok nem a gazdi elképzelései szerint alakulnak, mert egy kis gyakorlással minden macskát rá lehet szoktatni az alomtálca használatára. 🙂 Úgyhogy egyszer biztosan elmúlnak azok az idők, amikor a macska nem az alomba kakil.

Macska nem az alomba kakil – Itt valószínűleg az volt a baja, hogy néhányszor már használta az almot, ami esetleg büdös lehetett. (Forrás: youtube.com – JJ cika)