Meddig szoptat a macska?

meddig-szoptat-a-macska

Fontos kérdés, hogy meddig szoptat a macska, hiszen a kiscicák elválasztását részben ehhez kell igazítani. (Meg persze ezenkívül még sok más egyéb dologhoz.) Olvass tovább, ha bővebb információt szeretnél!
Meddig szoptat a macska?

Tapasztalataim szerint az anyacicák 10-12 hétig szoptatják a kicsinyeiket. A szoptatás gyakorisága és a tej mennyisége már korábban elkezd csökkenni, de a teljes elválasztás csak körülbelül a kölykök 3 hónapos korában történik meg. (A kismacskák sokszor a gazdi számára alig észrevehető módon szopiznak. Lehet, hogy Te már azt hiszed, hogy régen befejezték a dolgot, közben meg még ciciznek néha.)

Meddig szoptat a macska? – A kiscicák

Ennek alapján a kiscicákat csak 12 hetes koruk után szabad örökbe adni. Minél tovább szopnak a kismacskák, annál jobb, hiszen a tápanyagokban gazdag anyatej jó hatással van az egészségügyi állapotukra.

Az elárvult, vagy anyjuk által nem szoptatott kiscicákat is 12 hetes korukig kell anyatejpótlóval táplálni.
Meddig szoptat a macska? – Mi lesz az anyukával?

Az elválasztást egyébként az anyamacska is forszírozni fogja egy idő után. Lehet, hogy fújni fog a kölykeire, vagy szimplán csak ott hagyja őket, amikor tejet kunyerálnak, de ez néhány hónapnyi szoptatást követően már természetesnek tekinthető.

A teljes elválasztás után az anyamacska emlői lassan lelappadnak. Már csak azért sem érdemes túl hamar örökbe adni a kölyköket, mert az anyacicának fájdalmat okozhat, ha az emlőiben túlzottan felgyűlik a tej.

Azt még el kell mondanom, hogy láttam már olyan esetet is, amikor az anyacica időnként még akkor is szopni hívta különös, nyávogó hanggal a gyerekét, amikor az már régen felnőtt. A “kölyök” meg jött is, és még akkor is szopogatta az anyuka emlőit, ha már régen nem jött belőle semmi. Valami beakadt az anyukánál meg a “kölyöknél” is. 🙂
Meddig szoptat a macska? – Összefoglalás

Az anyacica 10-12 hétig szoptatja a kicsinyeit, ezért 3 hónapnál hamarabb nem érdemes örökbe adni a kölyköket, mert ezt nem csupán ők szenvedhetik meg, hanem a felgyülemlett tej miatt az édesanyjuk is.

 


Meddig szoptat a macska? Itt a kölykök már nagyobbacskák, de az anyacica még mindig eteti őket. (Forrás: Dileep Jayakody)