Miért kakil be a szobatiszta macska?

miért-kakil-be-a-szobatiszta-macska

Több oka is lehet annak, hogy miért kakil be a szobatiszta macska. Cikkünkben 7+1 ilyen okot fogunk áttekinteni. Olvass tovább!
1 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert koszosnak érzi az almot.

Talán ez az egyik leggyakoribb oka annak, hogy a cica rossz helyre végzi a dolgát. A macskák nagyon kényesek az almuk tisztaságára, ezért érdemes minél többször takarítanod a helyüket, vagy pedig eggyel növelned az alomtálcák számát az otthonodban. (Szerencsére már létezik fedett macskatoalett, szagtalanító por, szénszűrő és öntisztítós macska WC is a kellemetlen szagok ellen.)

2 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert nem megfelelő számára az alom(tálca).

Mindegyik cica más preferenciákkal rendelkezik, ha az almokról van szó. Van, amelyik utálja a kavicsos változatot, mert az éles kövek szúrják a tappancsait. A szilikát vagy szilikon macskaalom sem mindig örvend nagy népszerűségnek a cicák körében a természetellenessége miatt. Vannak olyan állatok, amelyek tartanak a zárt macskaalomtól. Éppen ezért érdemes többféle almot és tálcát is kipróbálnod annak érdekében, hogy megtudd, hogy a cicád melyikeket használja a legnagyobb valószínűséggel.
3 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert nem a megfelelő helyen van az alomtálca.

A cicák olyan helyen szeretik elvégezni a dolgukat, ahol nyugalom és biztonság van. Ha viszont nagy a sürgés-forgás vagy a hangzavar azon a helyen, ahová le van rakva a tálca, akkor elképzelhető, hogy az állatok végül egy másik helyet választanak a dolguk elvégzésére. Az is problémát jelenthet, ha esetleg van olyan macska a házban, amelyik nem engedi oda az alomtálcához a másik cicát.

4 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert nem hajlandó közös almot használni.

Az az ideális, ha legalább annyi alomtálca van otthon, mint amennyi cica él a lakásban. Sajnos sok esetben fordul elő, hogy két (vagy több) macska nem hajlandó ugyanazt a toalettet használni. Ilyenkor növelni kell az otthoni almok számát, vagy intenzívebb takarításra van szükség.
5 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert „fél” az alomtól a negatív élményei miatt.

Ha a cicákat kellemetlenség éri almozás közben, akkor hajlamosak a rossz élményt magával az alommal összekötni. Például ha egy macskának szorulása van, és fájdalmat okoz neki a dolga elvégzése, akkor az alomba való későbbi bemenetelkor újra felidéződhetnek benne ezek a negatív élmények. Éppen ezért előfordulhat, hogy a cica inkább elkerüli az almot és máshová kakil. A problémára az jelentheti a megoldást, ha máshová rakod a tálcát, illetve ha kipróbálsz egy újfajta almot.

6 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert nem tud, vagy nem akar kimenni.

Kijárós macska esetében pedig az növelheti a bepiszkítás valószínűségét, ha a cica mondjuk nem akar kimenni a rossz időjárási körülmények miatt. Megeshet, hogy esetleg fél a kint hallható zajoktól (pl. felújítás, fűnyírás, kutyaugatás, autók stb.). Vagy az is előfordulhat, hogy a kijárós cica egyszerűen lusta kikéredzkedni, és kényelmesebb Neki, ha szimplán csak oda végzi el a dolgát, ahová akarja. (Megjegyzés: Ha esetleg baleset történik, akkor nagyon alaposan takarítsd fel a helyszínt, különben a cica a remek szaglásának köszönhetően később megérezheti a korábbi ürülék szagát, és újra ugyanazon a helyen könnyíthet magán.)
7 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert stresszes.

Ha a cica valami miatt nyugtalan, akkor megeshet, hogy rendellenesen viselkedik és kivételesen máshol kakil. A macskák amúgy elég érzékenyek, ezért simán előfordulhat, hogy olyan dolog is zavarja őket, amit Te emberként talán észre sem veszel. Sőt, a cicák még akár bosszút állni is képesek Rajtad a bekakilással, ha valami olyasmit csináltál, ami nagyon nem tetszett nekik.

7+1 – Miért kakil be a szobatiszta macska? – Mert beteg.

Ha a cica ne adj’ Isten beteg, akkor előfordulhat, hogy túl gyenge ahhoz, hogy felkeresse az almot vagy hogy kimenjen a kertbe. Ilyen esetekben használj macskapelenkát és mindenképpen vidd el a cicádat az állatorvoshoz!
Összefoglalás

A fent felsoroltak alapján jól látható, hogy nem könnyű megválaszolni azt a kérdést, hogy miért kakil be a szobatiszta macska. Viszont azt érdemes összeszednünk, hogy mit tehetsz annak az érdekében, hogy minden újra rendben legyen.

Takarítsd ki minden egyes nap az almot, illetve elegendő mennyiségű tálcát helyezz el az otthonodban nyugodt, könnyen hozzáférhető helyen – főleg akkor, ha egyszerre több cicát is tartasz. (Vagy pedig biztosítsd, hogy a kijárós macskák egyszerűen ki tudjanak menni.) Kísérletezz a különféle almozási megoldásokkal és próbáld meg a cica életét nyugodtabbá és kiegyensúlyozottabbá tenni. Ha pedig valamilyen baja van a macskádnak, akkor vidd el minél hamarabb az állatorvoshoz!