Mikor lehet elválasztani a cicákat az anyjuktól?

Mikor lehet elválasztani a cicákat

„Mikor lehet elválasztani a cicákat?” – ezt a kérdést nagyon sokszor teszik fel azok az ismerőseim, akiknél éppen kismacskák születtek. A cikkben erre a kérdésre szeretnék választ adni…Mikor lehet elválasztani a cicákat a mamájuktól?

Minél később választod el a kismacskákat, annál jobb… Minimum 10 hetet (2,5 hónapot) kell várnod ahhoz, hogy egy kiscica önállóvá váljon.

De érdemes ennél több időt adnod az állatoknak, hiszen nekik már egyetlen hét is nagyon sokat számít a kiscicák elválasztása szempontjából.

Van, hogy a tenyésztők 12 hetes (3 hónapos) korig várnak a kicsik eladásával, és szerintem jól teszik! Ha van rá módod, akkor Te is várj ennyit a kismacskák elajándékozásával.

Mikor lehet elválasztani a cicákat

Mikor lehet elválasztani a cicákat? – A szoptatás befejezése után

Nem szabad másnak odaadnod a kölyköket addig, amíg szopnak! (Még akkor sem, ha már nagynak és talpraesettnek tűnnek!)

Az sem jelent semmit, ha már elkezdtek szilárd táplálékot enni, mert emellett még nagyon is igényelhetik az anyatejet. (Akár még a hozzátáplálás is szükséges lehet.) Betegesek, gyengék és sérülékenyek lesznek, ha nem töltenek elég időt az anyjukkal.

Mellesleg az anyamacskának sem tesz jót, ha a kicsik hirtelen abbahagyják a szopást az elajándékozás miatt. Ilyenkor az anyáknak túl sok tejük termelődhet, ami egy idő után fájdalmat okozhat nekik.Mikor lehet elválasztani a cicákat? – Szükség van-e emberi beavatkozásra?

A kölykök az idő múlásával egyre kevesebbet szopnak, az anyamacska pedig egyre ritkábban kerít sort az etetésre a kiscicák elválasztása során.

Az is lehet, hogy a mama egy idő után negatívan reagál majd az egyre nagyobbá váló kismacskák közeledésére, és agresszíven elhajtja a őket, ha még szopni szeretnének. Ez teljesen normális dolog, nem kell megijedni tőle.

Nincs szükség tehát emberi beavatkozásra a kiscicák „felnevelése” érdekében.

Mikor lehet elválasztani a cicákat

Mikor lehet elválasztani a cicákat? – Összefoglalás

Várj legalább 10, de inkább 12 hetet, miután megszülettek a kismacskák! Ne ajándékozd el őket túl hamar akkor sem, ha már elkezdtek szilárd táplálékot enni és önállónak tűnnek. Várd meg, amíg maguktól befejezik a szopást és az anyamacska elválasztja őket! Így biztos lehetsz benne, hogy egészséges cicákká fognak cseperedni! 🙂Mikor lehet elválasztani a cicákat

 


Kismacska elválasztása az anyjától – Forrás: youtube.com (Lucky Paws – Ore & Reo)