Milyen érzéseket tud kifejezni a macska a fülével?

milyen-érzéseket-tud-kifejezni-a-macska-a-fülével

Szeretnéd tudni, hogy milyen érzéseket tud kifejezni a macska a fülével? Akkor olvasd el ezt a cikket, mert fény derülhet a cicád titkaira! 😊
Alapvetően háromféle esetet fogok megkülönböztetni: amikor a macska egyenesen, amikor oldalra fordítva, illetve amikor hátrahajtva tartja a fülét.

Fül egyenes állásban

2-milyen-érzéseket-tud-kifejezni-a-macska-a-fülével

Az érdeklődő / elégedett / nyugodt cicák egyenesen tartják a fülüket. Ha valami érdekeset vesznek észre, akkor előfordul, hogy hegyezni kezdik a fülüket, ami ettől egy kissé megemelkedik.

Fül enyhén oldalra (vagy kissé hátrafelé) fordítva

3--milyen-érzéseket-tud-kifejezni-a-macska-a-fülével

Ha a macska egy számára érdekes hangot hall, akkor képes a hang irányába fordítani a fülét. Ennek az ellenkezőjét is meg tudja csinálni, hiszen a neki nem tetsző hangok tompítása érdekében könnyen oldalra fordítja a fülét. Így egyébként nem nehéz észrevenni, hogy mi érdekli, és mi untatja a cicát… 😊

Amennyiben a macska folyamatosan oldalra (vagy egy kissé hátrafelé) fordítgatja a fülét, az akár idegességet vagy nyugtalanságot is jelezhet. A fülek egyébként különböző irányba is nézhetnek. A mozgásuk akkor sem szűnik meg, amikor a cica éppen szunyókál.
Ha lógó, hevenyészett pozícióban vannak a fülek és a macska láthatóan nem érzi jól magát, akkor ez akár testi vagy lelki fájdalom jele is lehet.

Teljesen hátracsapott fül

milyen-érzéseket-tud-kifejezni-a-macska-a-fülével-4

Ha a cica támadni vagy védekezni készül, akkor a testéhez szorítja a fülét, mert így jobban meg tudja védeni magát a harci sérülésektől. Ugyanez a helyzet akkor is, ha éppen mérges, stresszes vagy ijedt. A fül lelapulhat akkor is, ha a macska a behódolását szeretné kifejezni az egyik társának.

Az ilyen esetekben legyél óvatos, és próbáld meg csökkenteni a cicát ért stresszhatást. Ha nem muszáj, akkor ne vedd fel a macskát, mert neked is bajod eshet.

Milyen érzéseket tud kifejezni a macska a fülével?

Lényegében bármilyet! A cicák testbeszéde szerencsére nem annyira bonyolult, a fülek állása pedig nagyon beszédes. A fenti útmutató segítségével Te is könnyen megértheted, hogy éppen milyen érzelmeket szeretne közvetíteni a cicád. 😊

Milyen érzéseket tud kifejezni a macska a fülével – alvás közben..? 🙂 (Forrás: youtube.com – Latheman’s crazy machines)