Mit tegyek, ha a macskám megfázott?

mit-tegyek-ha-a-macskám-megfázott-1

Prüszköl, tüsszög és köhög a cicád? Vagy esetleg csipás a szeme és az orra is be van dugulva? Akkor bizony jogosan teheted fel a következő kérdést: Mit tegyek, ha a macskám megfázott?
Otthon is kikezelhető az állat, vagy el kell vinnem az orvoshoz..?

Enyhébb problémák esetén a megfázás házilag is megszüntethető. Ha azonban nem múlnak el a tünetek, vagy ha láthatóan súlyosabb a baj, akkor kénytelen leszel a macskával felkeresni az állatorvost. Az alábbiakban leírom, hogy milyen módszerekkel érdemes megpróbálkoznod a cica egészségének helyreállítása érdekében.

Mit tegyek, ha a macskám megfázott?

1-Tartsd meleg helyen a cicát!

Igyekezd a macskát inkább bent tartani a lakásban vagy a házban, mert a hideg levegő nem tesz jót neki. Csinálj neki egy fekhelyet a meleg fűtőtest közelében, ha megfázott a macska. Alakítsd ki úgy az életkörülményeit, hogy lehetőleg ne akarjon kimenni az állat.

Egy kint tartott cica esetében pedig jó, ha beszerzel egy meleg, bélelt kis házikót, ahová a macska be tud feküdni. Már lehet kapni mikróba rakható, 8-10 órán át melegíthető párnákat is a fekhelyekhez. (Bár megmondom őszintén, a gyógyulás érdekében ideális lenne, ha a macska inkább bemehetne a meleg lakásba, vagy legalábbis a garázsba vagy a melléképületbe.)
2-Erősítsd az immunrendszerét!

Ma már rengetegféle vitamin(paszta), csepp és tabletta közül lehet választani, ha az állat immunrendszerének a megerősítése a cél. A tapasztalataim szerint az állatok nem szeretik túlzottan ezeket a készítményeket, de az ételükbe keverve remélhetőleg megeszik az adagjukat.

Nagyon fontos a minőségi(!) eledellel való táplálás, hiszen a cica szervezete ennek köszönhetően ellenállóbbá válik. A friss, nem túl hideg vízről is gondoskodnod kell, ha megfázott a macska.

mit-tegyek-ha-a-macskám-megfázott-2

3-Érdeklődj az állatpatikában!

Keresd (vagy hívd) fel az egyik közeli állatpatikát, és kérdezd meg, hogy tudnának-e valamilyen vény nélkül kapható készítményt adni Neked. A „mit tegyek, ha a macskám megfázott?” kérdésre biztosan szívesen válaszolnak a patikusok. Segítséget jelenthet pl. egy állatoknak való gyulladáscsökkentő készítmény.
4-Várj és figyeld a cicát!

A meghűlés általában nem múlik el egyik napról a másikra. Viszont ennek ellenére figyelj oda a macskára, és ha az állapota hosszabb távon stagnál vagy romlik, akkor vidd el minél hamarabb az orvoshoz!

A felsőlégúti megbetegedés, illetve a tüdőgyulladás komolyabb problémákat is tud okozni, tehát nem tanácsos sokáig várnod a kezeléssel.

mit-tegyek-ha-a-macskám-megfázott-3

Összefoglalás – Mit tegyek, ha a macskám megfázott..?

Én azt tapasztaltam, hogy egy enyhébb megfázást még ki lehet kúrálni otthon. A középsúlyos vagy súlyos esetek megoldásához azonban már elengedhetetlen az állatorvosi segítség. Van, hogy a megfázás még így is elég lassan gyógyul, de érdemes türelmesnek lenned, mert előbb-utóbb nagy valószínűséggel rendbe jön majd a cicád!

 

Jobbulást kívánok Neki! 🙂

 
 


Megfázott a macska… (Forrás: youtube.com – George Hope)