Sokat hány a macska – mi a teendő?

sokat-hány-a-macska-1

Nem feltétlenül kell megijedned, ha sokat hány a macska, ám ezt leszámítva semmilyen más jel nem utal arra, hogy beteg lenne.
Elképzelhető, hogy ez „csak” a szőrlabdák miatt van. Ha azonban a gond krónikussá válik és néhány nap elteltével sem múlik el a tünet, akkor mindenképpen keress fel egy állatorvost, mert akár súlyosabb betegség is állhat a háttérben! (Sőt, előbb-utóbb kiszáradás lehet a vége a súlyos vízveszteségnek.)

Ebben a cikkben arról szeretnék írni, hogy otthoni praktikákkal hogyan javíthatod a kedvenced állapotát, ha sokat hány a macska.

sokat-hány-a-macska-2

Ezeket a trükköket érdemes már a legelső tünetek megjelenésekor kipróbálnod macska hányás esetén.  Ha nem sikerül velük megoldanod a problémát, akkor tudni fogod, hogy irány az állatorvos.

Sokat hány a macska? Fű kell neki!A cicák emésztési problémái sok esetben megoldhatóak a friss fű fogyasztásával. A kijárós állatok a legtöbbször képesek maguknak „legelőhelyet” keresni, azonban a lakásban tartott társaiknak erre nincsen lehetőségük.

Így hát vagy hozz fel nekik egy kis marék füvet vagy pedig egy apró cserépbe ültess fűmagot macska hányás esetén. (Az én tapasztalataim szerint az első opciót jobban kedvelik az állatok.)

Egyes esetekben az állatszaküzletekben is tudsz venni cserepes, cicáknak való füvet. (Bár sajnos nekem sosem él túl sokáig a növény, hiába gondozom.)

sokat-hány-a-macska-3

Ha lentről hozol a cicáknak „zöldet”, akkor ügyelj arra, hogy olyan helyről szedd, ahol biztosan nem szórták be a területet gyomirtóval vagy bármilyen más vegyszerrel. Arról nem is beszélve, hogy a fű lehetőleg ne legyen kutyás semmilyen értelemben sem. 🙂

Olyan helyre tedd a cicának a szálakat, ahol nem jelent gondot az sem, ha egy kicsit széthordja a füvet. (Inkább rakd egy mélyebb tálkába.) Egyszerre csak igen keveset szokott belőle enni, de már ez is nagy segítséget jelent neki. A fű általában hamar elszárad, ezért már másnap gondoskodnod kell a pótlásáról, ha sokat hány a macska.

sokat-hány-a-macska-4

Ha a cserepes megoldást választod, akkor sem úszod meg a fű „tépegetését”. Ugyanis ha a macska a szájával próbálja meg elszakítani a kiválasztott fűszálat, akkor az általában a maggal együtt kijön a földből. Így tehát jobb, ha inkább Te vágsz neki egy kis füvet, mielőtt tövestől kitépegetné a fűszálakat a cserépből. (Sajnos azt is hozzá kell tennem, hogy van olyan cica is, amelyik egyáltalán nem eszi meg cserépből a füvet.)

Sokat hány a macska? Csökkentsd az étele mennyiségét!

Az is előfordulhat, hogy az állat túl sokat habzsol és emiatt „adja ki” magából a felesleget.

sokat-hány-a-macska-5

Úgyhogy érezhetően csökkentsd az adagot, ha sokat hány a macska. Inkább adj neki naponta többször kisebb mennyiséget, mert így mérséklődik annak az esélye, hogy minden kijön belőle.

Elképzelhető, hogy könyörögni fog az ennivalóért, de sajnos kegyetlennek kell lenned, ha javítani szeretnél a kedvenced egészségügyi állapotán macska hányás esetén.

Egy idő elteltével mindenketten hozzá fogtok szokni a változáshoz.Sokat hány a macska? Adj neki másféle ennivalót!

Az is előfordulhat, hogy másféle szempontból is diétára kell fognod a kedvencedet.

Inkább a könnyen emészthetőbb ételekre kell helyezned a hangsúlyt, ha sokat hány a macska. A keksz helyett inkább adj neki kicsire feldarabolt, aszpikos vagy alutálcás eledelt.

sokat-hány-a-macska-6

Jó ötlet lehet még a „kinyomós” étel megvásárlása is, aminek az esetében tulajdonképpen egy pépes állagú krémről beszélhetünk.

A boltokban kaphatóak könnyebben emészthető eledelek. Érdemes kipróbálnod a szőrlabda-oldó termékeket vagy a hipoallergén tápokat, hiszen az is elképzelhető, hogy valamilyen ételallergia miatt sokat hány a macska.
Inkább a jobb minőségű eledeleket részesítsd előnyben ebben a kényes időszakban.

És persze ne feledkezz meg a friss innivaló kihelyezéséről sem, mert a hányás miatt sok vizet veszít a cica. Tejet vagy másféle tejterméket semmiképpen se adj neki a lábadozás ideje alatt.

Sokat hány a macska és nem segítenek a praktikák? Akkor irány a doki!

sokat-hány-a-macska-7

Aggodalomra adhat okot, ha a fentebbi módszerek segítségével sem sikerült megszüntetned a macska hányást. Elképzelhető, hogy valamilyen vírus, mérgezés, allergia vagy gyulladás áll a háttérben.

Ha sokat hány a macska, akkor minél előbb vidd el az állatorvoshoz, nehogy valamilyen komoly baja legyen! Ez különösen igaz arra az esetre, ha a tünetei súlyosbodnak.Reméljük, hogy a szakember segítségével a kedvenced hamarosan újra egészséges lesz és hamarosan elmúlnak a problémái!


Sokat hány a macska 🙁 (Forrás: youtube.com – katsonya Healing Animal SCARS)