Sütőtök macskának – vajon jó ötlet..?

sütőtök-macskának

Vajon adható sütőtök a macskának..? A cikkünkben eláruljuk a választ erre a kérdésre… 🙂Ehet a macska sütőtököt?

Nos, több tényezőtől is függ, hogy szabad-e a cicának sütőtököt adni.

Ha sült, kimagozott és fűszerezetlen sütőtökről van szó, akkor azt kis mennyiségben, jutalom gyanánt nyugodtan oda lehet adni a cicának. (Amúgy léteznek olyan macskaeledelek, amelyek részben sütőtököt is tartalmaznak.)

Ez a zöldség egyébként többféle, a cica számára is hasznos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (például A-vitamint, C-vitamint, cinket, foszfort, káliumot és kalciumot). Sok rost van benne, viszont kalóriában szegény.

További előnye, hogy képes jól eltelíteni a cica gyomrát, aki ennek hatására kevésbé érzi magát éhesnek, ami különösen hasznos lehet az elhízott macskák esetében. Az emésztés könnyebbé válása pedig a szőrlabdáktól való megszabadulást is segítheti.
Érdemes viszont fejben tartani, hogy a cicák alapjában véve húsevő állatok, úgyhogy sütőtököt csak kiegészítő jelleggel kaphatnak – már csak azért is, mert a zöldségek túlzott fogyasztása akár hasmenést is okozhat náluk. (Székrekedés esetén viszont érdemes lehet megpróbálkozni a sütőtök alkalmankénti adásával.)

Azért napi egy púpozott teáskanálnyi mennyiségnél nem érdemes többet adni a macskának – ebben a tekintetben is tanácsos a fokozatosság elvét követni. A sütőtököt külön tálalva, vagy a napi eledeladag tetejére rakva kell az állatnak odaadni.

Másrészt viszont olyan esetekben nem szabad a cicának sütőtököt adni, amikor a zöldség sok-sok adalékanyaggal, cukorral vagy sóval van elkeverve. Például nem érdemes a macskát megkínálni sütőtökös lattéval, vagy sütőtökös pitével, mert se a fűszerek, se a cukor, se a sok só nem tesz jót neki. (Sőt, bizonyos összetevők akár mérgezők is lehetnek!) Nyers formában szintén nem szabad sütőtököt adni a macskának, mert ez emésztési és ürítési nehézségeket okozhat.
A sütőtökben lévő magokat inkább ne fogyassza el a cica a fulladásveszély, illetve a bélelzáródás kockázata miatt. (Vagy maximum csak esetleg eléggé összetört / pépesített formában lehet a magokból a macskának adni.).

Vannak, akik sóval megszórva, olajban forgatva pirítják meg a tökmagot, de a cicának sajnos ebből sem érdemes adni a fentebb említett kockázatok, illetve az elhízás veszélye miatt.

A sütőtök szárát, illetve levelét nem szabad odaadni a macskának.

Összefoglalva – a sütőtök macskának adható?

A cicáknak lehet sütőtököt adni, de csak készre sütött, kimagozott, fűszerezetlen és adalékmentes verzióban, észszerű mennyiségben. Egyéb esetekben inkább kerülni kell ennek a zöldségnek a macskával való megetetését.