Válogatós macska – tippek és trükkök

válogatós macska

Egy válogatós macska bizony nagyon meg tudja keseríteni a gazdája életét. Hiszen enni azt szeretne, de valamiért mégsem fogad el semmit… mit lehet tenni ebben a szituációban? Macska trükkök vészhelyzet esetére.

1.tipp válogatós macska esetére: változatos étkeztetésA cicák – az emberekhez hasonlóan – időről időre ráunnak bizonyos ételekre. Így hát érdemes néha a megszokottól eltérő tápot venni nekik. (Még akkor is, ha ez magában hordozza annak a kockázatát, hogy Őfelsége nem eszi meg a kajáját.)

Már egy újfajta márka vagy ízesítés kipróbálása is rengeteget segíthet. Azt figyeltem meg, hogy a frissen kibontott eledelt is sokkal szívesebben eszik meg a cicák.

2.tipp válogatós macska esetére: szokatlan ételek

Az én narancssárga kandúrom is eléggé válogatós, tehát tudom, hogy milyen nehéz helyzetben vannak azok a gazdik, akik egy válogatós macska kedvére szeretnének tenni.

válogatós macska

Nekem még az vált be, hogy „szokatlan” ételeket (tehát nem száraztápot és aszpikost) vettem a cicának. Kapott jutalomfalatkát, alutálcás ételt, macskatejet, jutalomrudat, kinyomós pasztát… és persze a sort még sokáig lehetne folytatni, hiszen manapság a gazdák hatalmas kínálatból válogathatnak.

Nem szeretnék senkit azzal áltatni, hogy a válogatós macska majd minden különlegességet megeszik, amit csak kap. Viszont a kísérletezgetéssel biztosan lehet találni néhány olyan ételt, amit mégiscsak megeszik a cica.

válogatós macska

3.tipp válogatós macska esetére: húsok kipróbálása

Sok állat nem tud ellenállni a friss hús illatának. Így történt ez az én cicám esetében is, akit a különösen válogatós korszaka alatt kénytelen voltam szinte kizárólag filézett csirkemellhússal etetni, mert mást tényleg nem volt hajlandó megenni.
(Azt inkább hagyjuk, hogy ez mennyibe került…) Tipp: valamelyik drogériában már lehet előre csomagolt, macskáknak készített csirkemell-falatkákat kapni. (Azt hiszem, hogy a DM-ben, de most nem találok róla linket.)

A macska trükkök sorolása közben azért azt még azt is tegyük hozzá, hogy nem túl egészséges egy cicának nyers húst adni. Erről a témáról ebben a cikkben írtam bővebben.

Próbát lehet még tenni a prémium sonkákkal is. (Tapasztalataim szerint a szalámit, a kolbászt és a rossz vagy átlagos minőségű felvágottat nem eszi meg a válogatós macska.)

válogatós macska

Ami nekem nem vált be, az a belsőségek felszolgálása. A válogatós cicám nem evett sem friss nyers májat, sem vesét.

Megjegyezném, hogy sokak szerint egyébként nem szabad állati belsőségeket sem adni a cicáknak. Sajnos akár mérgezést is okozhat ezeknek a túlzott mértékben történő fogyasztása.

4.tipp válogatós macska esetére: tisztább tányérAzt figyeltem meg, hogy a kandúromat sokszor zavarja, ha nem teljesen tiszta a tányérja vagy a tálkája környezete. Így hát érdemes erre odafigyelnie annak, akinek kényes cicája van.

A macska trükkök közül néha bejön nálam az is, ha szokatlan helyeken etetem az állatot és ha vigyázok arra, hogy semmilyen nesz ne zavarja meg a falatozását.

Tapasztalataim szerint inkább a száraztápot érdemes előnyben részesíteni, mert ez nem hagy csúnya, odaszáradó nyomot a tányéron, ezért annak az elmosása is egyszerűbb.

válogatós macska

Nedves táppal való etetés előtt tanácsos enyhén bevizezni a tálkát, mert így nem fog olyan gyorsan letapadni rajta az aszpik.

5.tipp válogatós macska esetére: tényleg az éhség okozza a problémát?

Azt figyeltem meg, hogy a cica nem is feltétlenül éhes, amikor ételért könyörög (majd otthagyja azt). Sokszor inkább csak figyelemre, simogatásra, szeretgetésre, játékra vagy pihenésre vágyik, csak rosszul azonosítja a saját hiányérzetét.

válogatós macska

Ez különösen igaz lehet abban az esetben, ha kisebb korában minden apró-cseprő probléma esetén ételt adtunk neki , hiszen ezzel azt tanulta meg, hogy minden gondjára az étel jelenti a megoldást.

És ha már a kölyökkorról beszélgetünk, akkor azokkal az ételekkel is érdemes kísérletezni, amihez a cica még kiskorában hozzá lett szoktatva. (Persze ez csak akkor érvényes, ha azóta változott az étrend.)
6.tipp válogatós macska esetére: karimás tányér helyett lapos felület

Az is előfordulhat, hogy a cica azért nem eszi meg az elé tett ételt, mert zavarja, hogy a tányérja karimája folyamatosan hozzáér az érzékeny bajuszához, tehát érdemes inkább laposabb felületen (pl. egy cica számára vásárolt vágódeszkán) tálalni neki az ételeket – bár persze ez utólag több takarítással járhat. Nekünk például van egy olyan cicánk, amelyik sokkal szívesebben eszik a neki vett, lapos deszkáról.

7.tipp válogatós macska esetére: lehet, hogy bosszú áll a háttérben?

Saját tapasztalataim szerint a cica és a gazda között lévő konfliktusok miatt is lehet válogatós macska. Gondoljunk csak bele: az etetés egy olyan terület, ahol a cica passzív-agresszíven fejezheti ki a tulajdonosa irányába az ellenérzéseit. Lehet, hogy az állat a válogatóssággal áll bosszút valamilyen más sérelme miatt.

válogatós macska

8.tipp válogatós macska esetére: egy társcicus befogadása

Jól tudom, hogy a válogatós cica viselkedése miatt eszméletlenül sok ételt kell kihajítani, ami nagyon dühítő dolog. Megoldást jelenthet egy olyan macskának a befogadása, aki hajlandónak bizonyul szinte bármit elfogyasztani. (Például az utcáról örökbe fogadott kölykök ilyenek.)

Elképzelhető, hogy így rivalizálás alakul majd ki a két cica között. Lehet, hogy a válogatós macska észhez tér, ha azt látja, hogy nincsen biztonságban a kajája.

Azonban máshogy is elsülhet a dolog, hiszen az is előfordulhat, hogy az eddig ottlakó cicának megszűnik a biztonságérzete és a „nyugtalanabbá” vált környezetben már annyit sem fog enni, mint korábban.A másik macskát nem akaró gazdiknak pedig érdemes keresniük egy olyan ismerőst, akinek leadhatják azt a tápot, ami nem kell az ő cicájuknak. Így meg lehet előzni a pazarlást…

Válogatós macska – Összefoglalás

Szerintem nem feltétlenül kell erőltetni az evést azoknál a cicáknál, akik nem akarnak enni. Minden macskának vannak olyan időszakai, amikor például a meleg idő vagy a szőrlabdák okozta emésztési zavarok miatt háttérbe szorul az étkezés.

válogatós macska

Úgyhogy én minden gazdának azt ajánlom, hogy legyen türelmes a saját állatával, bár tudom, hogy ez sokszor nem könnyű… 🙂

És sajnos azt mondhatom, hogy arra sem egyszerű rájönni, hogy a fenti problémák közül melyikek miatt lett válogatós macska. De érdemes kísérletezni a fenti macska trükkök segítségével, mert általában előbb-utóbb lehet javítani a helyzeten.

Válogatós macska – az ő etetése sem lehet könnyű 🙂 (Forrás: youtube.com – Around the world)