Macska kapar a tálja körül – De miért?

macska-kapar-a-tálja-körül

Nem érted, hogy miért kapar a macska a tálja körül? Akkor ez a cikk Neked szól, olvass tovább! 🙂Furcsa látvány, amikor a cica elkezdi kaparni a földet vagy a padlót közvetlenül az étele mellett – ráadásul pont úgy, mintha éppen az ürülékét ásná el. Mi az oka ennek a viselkedésnek?

Macska kapar a tálja körül – Mert elutasítja az ételt.

Nálunk ez akkor szokott előfordulni, amikor a cicának nagyon nem tetszik az az étel, amit elé raktunk. A probléma szinte bármi lehet… Rossz az eledel szaga, nem elég friss, szokatlan, vagy csak éppen megunta a macska… A lényeg, hogy a kaparászás elutasítást fejez ki.

Főleg bizonyos aszpikos eledelek esetében fordulhat elő, hogy a macska kapar a tálja körül. Szerintem ez azért van, mert egyes tápoknak a szaga hasonlít egy kicsit a cicaürülék szagához. (Viccen kívül.) Ilyenkor pedig a macska automatikusan eltemeti a dolgot.
Macska kapar a tálja körül – Mert későbbre tartalékol?!

A kutyák szokásaiból kiindulva sokan úgy gondolják, hogy a cicák azért kaparásznak, mert el akarják rejteni a finom falatokat annak érdekében, hogy később megehessék őket. Bevallom, én még sosem láttam olyat, hogy a macska elásott volna bármilyen ételt, majd visszament volna elfogyasztani az ínségesebb időkben.

Ha a cicák valami finomat kapnak, akkor általában hamar megeszik. Az a tapasztalatom, hogy ha esetleg mégsem fogy el valami (mondjuk a száraztáp) néhány napon belül, akkor már nem is nagyon eszik meg a cicák. Mivel a frissesség amúgy is nagyon fontos nekik, ezért szerintem kicsi az esélye annak, hogy a cica a tartalékolás miatt kaparászna.

macska-kapar-a-tálja-körül-

Macska kapar a tálja körül – Mert kiesett belőle egy-egy falatka.

Olyan is előfordulhat időnként, hogy a cica amiatt kaparászik, mert ki akar piszkálni egy-egy olyat falatkát, ami a tányér mellé esett vagy a tál alá szorult. Ilyen esetben a macska nem hagyja ott az eledelt, hanem szemmel láthatóan szaglászik és keres valamit.

Összefoglalás

Ha tehát a macska kapar a tálja körül, majd sarkon fordul és elmegy, akkor nagy valószínűséggel lemondhatsz arról, hogy megeszi az elé tett eledelt. Ha esetleg láthatóan keres valamit, akkor emeld fel és rakd egy kicsit arrébb a tányérját, illetve a közelében lévő tárgyakat, hátha csak elgurult egy-egy falatka! Viszont a cica a kaparászással nagy eséllyel nem azt akarja a tudtodra adni, hogy el szeretné ásni a eledelét a tartalékolás érdekében. 🙂

Miért kaparja el a macska az ételt? – (Forrás: youtube.com – Evelyn Lang)