Brit rövidszőrű macska betegségei

brit-rövidszőrű-macska-betegségei

A brit rövidszőrű macska betegségei komoly problémákat okozhatnak, ezért jó, ha tudod, hogy mire kell odafigyelned ennek a fajtának az esetében. Olvass tovább! 
A brit rövidszőrűek alapból nem túl érzékenyek, bár azzal tisztában kell lenned, hogy a tenyésztett cicák sajnos hajlamosabbak lehetnek bizonyos megbetegedésekre. Ezekről alább találsz egy listát.

Brit rövidszőrű macska betegségei – Elhízás és ízületi betegségek

Bár az elhízás önmagában még nem betegség, de rengeteg egészségügyi probléma (pl. cukorbetegség) származhat abból, ha a cicád pluszkilókkal rendelkezik, éppen ezért nagyon figyelj oda a súlyára, hiszen a brit rövidszőrű alapból is hajlamos az elhízásra! Mivel ez a fajta amúgy is „tömzsi” alkattal rendelkezik, ezért ízületi problémák jelentkezhetnek nála a fokozott testi terhelés hatására.
Brit rövidszőrű macska betegségei – Fog- és szájüregi betegségek

Mivel a brit cica hajlamosabb a fog- és szájüregi betegségekre, ezért lehetőleg etess vele olyan tápot, ami alaposan megtisztítja a fogait. A speciálisan brit rövidszőrűek számára készített eledelekben (pl. a Royal Canin British Shorthair nevű száraztápban) nagyon nagyok a szemcsék, így a cicáknak alaposan meg kell rágcsálniuk a kekszdarabokat. (Bár sajnos láttam már olyat is, hogy a macsekok nem ették meg az óriási méretű szemcséket az Oral típusú, fogtisztítós tápok esetében…)

Brit rövidszőrű macska betegségei – Húgykövesség

A brit rövidszőrű általában nem iszik túl sok folyadékot, ezért a vizeletében sok kristály található. Ennek következtében húgykövesség alakulhat ki nála, tehát érdemes eleve olyan tápot adnod neki, ami segít megelőzni ennek a betegségnek a kialakulását. Arra is figyelned kell, hogy esetleg alternatív módon pótold a cicánál a folyadékbevitelt.
Brit rövidszőrű betegségei – Hipertrófiás kardiomiopátia (HCM)

Ez egy olyan szívbetegség, ami a szívizom megnagyobbodásával, illetve a kiáramló vér útjának beszűkülésével jár együtt. A tünetei közé tartozhat a nehézlégzés, a fáradtság, a mellkasi fájdalom és a végtagbénulás.

Sajnos bizonyos esetekben hirtelen szívleállás is előfordulhat a szerv elfáradása miatt. A tenyésztőknek meg kell vizsgáltatniuk a cicákat ezzel a betegséggel kapcsolatban. A helyes táplálás hozzájárulhat a probléma megelőzéséhez, illetve mérsékléséhez.
Brit rövidszőrű betegségei – Policisztás vesebetegség (PKD)

Ez egy olyan, genetikailag örökölhető betegség, amelynek az esetében a vesében rengeteg ciszta alakul ki. Az idő múlásával ezeknek a mérete növekszik, ami hátráltatja a vesék normál működését. A brit cica ennek következtében levert, inaktív és étvágytalan lehet.

A szervezetében felhalmozódó salakanyagok miatt a macska étvágytalanná válhat és hányhat. Sajnos ez a betegség nem gyógyítható, a cica pedig előbb-utóbb elpusztul a veseelégtelenség miatt. A tenyésztőknek ezzel a kórral kapcsolatosan is meg kell vizsgáltatniuk a macskáikat.

Brit rövidszőrű macska betegségei – Te mit tehetsz..?

Sajnos mindegyik cica hajlamos valamilyen megbetegedésre, de több probléma kialakulásának a valószínűségét is csökkentheted a megfelelő étrend, a rendszeres mozgás, a fajtaspecifikus tápok, az optimális folyadékbevitel és a rendszeres állatorvosi kivizsgálás segítségével. Azt meg talán mondanom sem kell, hogy a brit rövidszűrű macska betegségei miatt kizárólag ellenőrzött helyről, illetve felelősségteljes tenyésztőtől vegyél kiscicát!

Brit rövidszőrű macska betegségei – Így indulnak „hízásnak” a kiscicák 🙂 (Forrás: youtube.com – latchcats)