Macska altatás után – Mire számíthatsz?

macska-altatás-után

A macska altatás után nagyon sérülékeny. Az alábbi dolgokra kell felkészülnöd, ha a kedvencedet altatták egy beavatkozás miatt. Olvass tovább!Milyen állapotban lesz a macska?

A macska altatás után vélhetően fokozatosan fog felébredni. Elkezd egyre többet mocorogni, nyitogatja a szemét, majd lassanként felül, feláll, és elkezd dűlöngélve ide-oda járkálni.

Sajnos elég tipikus, hogy ilyenkor a cica megpróbál a magasabbra lévő helyekre felugrani – pedig még nincsen rá felkészülve. Sajnos gyakran elvéti az ugrást, és leesik. Ezért meg kell próbálni inkább a földön tartani a macskát, ám ez sokszor szinte lehetetlen. 🙂

A macska altatás után gyakran hányik, ez természetes reakciónak tekinthető. Az is normális, hogy ilyenkor a cica levert, fáradt és nyűgös. Mivel már régóta nem evett és nem ivott, ezért valószínűleg a teste hidegebb lesz a megszokottnál.

Érdemes tehát készítened neki egy meleg, puha és tiszta fekhelyet, ahová lefeküdhet és lábadozhat. Ha leheveredik, akkor ügyelj arra, hogy a cica úgy tegye le a fejét, hogy rendesen tudjon lélegezni.
Lehetőleg az alom se legyen messze a fekhelyétől, hiszen a macska altatás után közvetlenül még nehezen tud WC-re menni (de azért várhatóan megpróbálja majd, ha rájön a szükség). Persze mivel a macska az altatás előtt nem ehetett és nem ihatott, ezért könnyen lehet, hogy a megszokottnál kevesebbet fog WC-re menni.

Gyakran fordul elő az is, hogy a cica nyalogatja a műtéti sebét. Ez persze természetes, viszont a túlzásba vitt nyalogatás sajnos fertőzést okozhat. Ha szükség van rá, akkor később érdemes egy tiszta, vizes ruhával letörölhetni a sebet.

A macska az altatás után felébredve általában nem iszik és nem eszik. (Már csak a hányás miatt sem.) Ha az állat esetleg mégis éhesnek vagy szomjasnak tűnik, akkor egyelőre csak keveset szabad neki adni.

Az altatás utáni éjszakára érdemes lehet a fekhelye mellé egy kis mennyiségű ennivalót és innivalót odakészíteni. Csak kímélő étel adható az állatnak.

A lábadozó macskát kizárólag óvatosan szabad megfogni és mozgatni!
Macska altatás után – Másnap

Az altatást követő napon a cica általában már aktívabb, de azért még pihenésre van szüksége. Továbbra is óvatosan kell vele bánni. Normális, ha a macska ilyenkor visszahúzódóbb.

Elképzelhető, hogy a cica az altatás utáni napon még az átlagosnál kevesebbet fog enni és inni. Ilyenkor az esetében is inkább a könnyen emészthető ételeket kell előnyben részesíteni.

Természetesen a felépülés üteme attól is függ, hogy milyen beavatkozása volt a macskának. A műtétet követő napokban fokozottan kell ügyelned a kedvencedre.
Macska altatás után – Gyanús tünetek

Ha úgy látod, hogy a cicád nagyon rosszul van, és / vagy ha nem javul az állapota, akkor ne várd ki a rendes kontroll időpontját, hanem vidd vissza az állatorvoshoz! Sajnos az állatok esetében is előfordulhatnak komplikációk.

Az is aggodalomra adhat okot, ha a seb kezd elfertőződni. Vissza kell menni az orvoshoz akkor is, ha vérzés tapasztalható a seb szétnyílása miatt. Ha nem lappad le a seben lévő duzzanat, az is problémát jelezhet. Ilyenkor irány az állatorvos!

 


Macska altatás után – (Forrás: youtube.com – meneater2000)